Οζερσάι για Αμμόχωστο: «Στον σωστό δρόμο»

Η ελληνοκυπριακή πλευρά και οι άλλοι διεθνείς παίκτες αντιλήφθησαν ότι η πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς για την περίκλειστη Αμμόχωστο θα υλοποιηθεί ενόσω γίνονται προσεχτικά βήματα και ότι δεν θα μπορέσουν να την εμποδίσουν, ισχυρίστηκε ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του αποσχιστικού καθεστώτος Κουτρέτ Όζερσαϊ, σύμφωνα με την Diyalog (03.08.20). Όπως αναφέρει η μετάφραση του ΓΤΠ, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Όζερσαϊ υποστηρίζει επίσης και τα εξής:

«Οι εξελίξεις που βιώνονται

τις τελευταίες μέρες δείχνουν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο στο θέμα της πολιτικής που υλοποιούμε βήμα-βήμα στο Βαρώσι. […] Όταν πριν έξι χρόνια έθεσα επί τάπητος το όραμά μου για άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, υπήρχαν κάποιοι που γελούσαν και το προσπερνούσαν. Τώρα πάρα πολλοί παίκτες στην τουρκοκυπριακή πλευρά και η κοινή γνώμη άρχισαν να στηρίζουν πλέον αυτή την πολιτική. Και η Τουρκία πλέον παρέχει πλήρη στήριξη σε αυτό το όραμα. Αυτές οι εξελίξεις και ειδικά η παραδοχή της ίδιας της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι δεν μπορεί να το εμποδίσει δείχνουν την κατάσταση και ότι είμαστε στον σωστό δρόμο.

Πιστεύω ότι στο διάστημα μετά τις προεδρικές εκλογές θα μπορέσω να εξηγήσω με τον καλύτερό τρόπο διεθνώς το όραμά μας για το Βαρώσι χρησιμοποιώντας και το καθεστώς που τυγχάνει αποδοχής στον κόσμο και ότι θα μπορέσω να ανοίξω το κλειστό Βαρώσι στους παλιούς του κατοίκους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση επιδεικνύοντας σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και εμποδίζοντας πιθανές αντιδράσεις των παικτών στον κόσμο. Οι προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου θα είναι πολύ κρίσιμες από αυτή την άποψη, δηλαδή από την άποψη του ανοίγματος του Βαρωσιού. […]»

Στο μεταξύ, στην σημερινή της στήλη «Ο ήρωας της ημέρας» (Günün Kahramanı), η Avrupa (03.08.20) γράφει ότι ο Όζερσαϊ δήλωσε ξεκάθαρα ότι μόνο ο ίδιος μπορεί να ανοίξει την Αμμόχωστο μετά τις παράνομες «προεδρικές εκλογές». «Τώρα σε αυτή τη περίπτωση μήπως θέλησε να πει ότι αν εκλεγεί ο Τατάρ δεν μπορεί να την ανοίξει; Μήπως το Βαρώσι είναι προσωπική πολιτική του Όζερσαϊ; […] Σε αυτή την περίπτωση, αν δεν εκλεγεί ο Όζερσαϊ, θα τεθεί στο ράφι το Βαρώσι; Αφού είναι προεκλογική υπόσχεση το άνοιγμα του Βαρωσιού στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες του υπό τουρκική διοίκηση, ποιος θα σας ψηφίσει γι’ αυτή την υπόσχεση; Μήπως οι ντόπιοι Βαρωσιώτες Ελληνοκύπριοι;»    

Εξάλλου, στο σημερινό της κύριο άρθρο η Kıbrıs (03.08.20) αναφέρεται και στο θέμα των δηλώσεων του Ελληνοκύπριου Διαπραγματευτή Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη στον «Φιλελεύθερο» σε σχέση με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και γράφει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανοίξει η Αμμόχωστος. «Μήπως η κυβέρνησή μας ως σύνολο το αντιλαμβάνεται αυτό και είναι έτοιμη να προωθήσει τις ευθύνες της», διερωτάται η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα. 

Keywords
Τυχαία Θέματα