ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Καλεί το ψευδοκράτος να κλείσει το οδόφραγμα

Καταλυτική ήταν, για πρώτη φορά, σήμερα η παρέμβαση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα επεισόδια που σημειώνονται, εδώ και μέρες, στο οδόφραγμα της Λήδρας.

Υπό τον φόβο ότι η κατάσταση ενδεχομένως να προσλάβει ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες διαστάσεις, η ειρηνευτική δύναμη θέτει σε πλήρη εφαρμογή σειρά πυροσβεστικών μέτρων.  

Επί του εδάφους, ο ισχυρότερος κλοιός μελών που σχημάτισε η ειρηνευτική δύναμη απέτρεψε  στους τ/κ διαδηλωτές να προσεγγίσουν τους αστυνομικούς της Δημοκρατίας, κάτι που δεν

είχε καταφέρει στα προηγούμενα επεισόδια που σημειώθηκαν στο οδόφραγμα Λήδρας. 

Ουσιαστικά η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενήργησε με βάση τους όρους εντολής της, όπως αυτοί απορρέουν από το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας και των μετέπειτα σχετικών ψηφισμάτων για την Κύπρο, τα οποία προνοούν, μεταξύ άλλων:

ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ:

- Αποτροπή επανάληψης των συγκρούσεων-διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός.

- Συμβολή στη διατήρηση και επαναφορά του νόμου και της τάξης ως χρειαστεί.  

Στο ίδιο πλαίσιο, η ειρηνευτική δύναμη κινείται σε διπλωματικό επίπεδο. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, κατάθεσε πρόταση στο ψευδοκράτος για προσωρινό κλείσιμο του οδοφράγματος της Λήδρας, με σκοπό την αποτροπή επεισοδίων. 

Στόχος, είναι να καταστεί ακόμη δυσκολότερη η προσέγγιση των τουρκοκύπριων διαδηλωτών, αφού πλέον θα έχουν απέναντι και μέλη της ψευδοαστυνομίας. 

Ταυτόχρονα, μέσω ανακοίνωσης η ειρηνευτική δύναμη, στέλνει σαφή μηνύματα προς τους διαδηλωτές

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ:

"Αν και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ υποστηρίζει το δικαίωμα σε ειρηνικές διαδηλώσεις, οι μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες στη νεκρή ζώνη απαγορεύονται αυστηρά. Καλούμε όλους τους διαδηλωτές να απόσχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες, οι οποίες διαταράσσουν τη δημόσια τάξη".

Τα τελευταία 24ωρα εξελίχθηκε ένα οργιώδες διπλωματικό παρασκήνιο. Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση στο ΣΙΓΜΑ, η κυβέρνηση προέβη σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς την ειρηνευτική δύναμη ότι δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή στα επεισόδια του Σαββάτου, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στην Αστυνομία της Δημοκρατίας,  με αποτέλεσμα να υπάρξουν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. 

Keywords
Τυχαία Θέματα