Ουνάλ Ουστέλ: Υπέγραψε πρωτόκολλο με την ένωση T/κ εργολάβων οικοδομών

Εφτά αποφάσεις της «κυβέρνησης» εξήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου χθες ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος μετά από συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» υπέγραψε πρωτόκολλο με την ένωση T/κ εργολάβων οικοδομών για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος σήμερα γράφει ότι ο κ. Ουστέλ ανέφερε ότι 3 μήνες μετά τις «εκλογές» θα καθορισθούν τα μέρη στα οποία θα γίνουν τα έργα. 

Οι εξαγγελίες Ουστέλ είναι οι εξής:

- Υπογραφή πρωτοκόλλου με την ένωση εργολάβων οικοδομών για ανέγερση κοινωνικών κατοικιών,

οι οποίες θα παραδοθούν στους δικαιούχους εντός 3 ετών.

- Παραχώρηση δανείου μέχρι 1,2 εκατομμύρια ΤΛ με μηνιαίο επιτόκιο 1%, δηλαδή με ετήσιο επιτόκιο 12%, σε «πολίτες της ΤΔΒΚ» που αποκτούν κατοικία για πρώτη φορά, το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 85.000 ΤΛ, είναι άνω των 18 χρόνων, είναι εγγεγραμμένοι στις κοινωνικές ασφαλίσεις και έχουν καταθέσεις σε αυτές για 6 μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής τους.

- Αναδιάρθρωση δανείων και μείωση του ποσού των δόσεων όσων δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους σε ξένο συνάλλαγμα, λόγω της υποτίμησης της ΤΛ.

- Παραχώρηση δανείων διάρκειας 10 ετών με μηνιαίο επιτόκιο 1% για κατεδάφιση και εκ νέου ανέγερση κατοικιών που δεν είναι ανθεκτικές στον σεισμό.

- Καταβολή μεριδίου κέρδους 20% σε 200.600 άτομα που έχουν καταθέσεις στο «ταμείο προνοίας».

- Εφαρμογή «διατάγματος» για να μπορούν να πληρώσουν οι καταναλωτές τα χρέη τους στην «αρχή ηλεκτρισμού» και να μπορέσει η «αρχή» να εισπράξει τις οφειλές προς αυτήν που δυσκολεύεται να εισπράξει.

- Πρόσληψη 50 ατόμων με ειδικές ανάγκες στο «δημόσιο» μετά την λήξη των «εκλογικών» απαγορεύσεων.

Ο πρόεδρος της ένωσης T/κ εργολάβων οικοδομών, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ δήλωσε ότι θα προκηρύξουν διαγωνισμό για σχεδιασμό των «κοινωνικών κατοικιών» που θα αναγερθούν με βάση το πρωτόκολλο και θα υπογράψουν σχετικό πρωτόκολλο με το επιμελητήριο αρχιτεκτόνων.

Ο διαγωνισμός, πρόσθεσε, θα διαρκέσει 2 μήνες και μετά θα το παρουσιάσουν στον «λαό» με όλες του τις λεπτομέρειες εντός 3-4 μηνών και θα αρχίσουν εργασίες.

Σημειώνοντας ότι σκέφτονται να ανεγείρουν κοινωνικές κατοικίες σε ολόκληρη την «χώρα» αναλόγως των αναγκών, ο κ. Γκιούρτζαφερ ανέφερε ότι μπορεί να κτίσουν σπίτια στις αγροτικές περιοχές και πολυκατοικίες στις πόλεις, ενώ θα σχεδιαστούν διαφορετικές κατοικίες για την Καρπασία και διαφορετικές για την Μεσαριά.

Αναφερόμενος στις τιμές των κατοικιών, είπε ότι θα κυμαίνονται μεταξύ 30-35 χιλιάδες στερλίνες και εξήγησε ότι για ανέγερση του έργου θα χρησιμοποιηθεί το ταμείο που δημιουργείται με την επιβολή φόρου 2% στο τέλος μεταβίβασης περιουσίας που πωλείται σε ξένους. Είπε ότι το «κράτος» θα παρέχει κάθε είδους εξαιρέσεις και έτσι θα μειώσουν το κόστος οικιστικής μονάδας, το οποίο θα πέσει κατά 35-40%.

Η τιμή μιας οικοδομής αυτή την στιγμή είναι 650 στερλίνες το τετραγωνικό μέτρο, ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ψευδοκράτος θα δώσει την γη, θα εφαρμόσει εξαίρεση στους φόρους και στα τέλη, που θα συμβάλλει στη μείωση του κόστος γύρω στο 35% .

«Η τιμή του τετραγωνικού μέτρου θα έρθει γύρω στις 450 στερλίνες. Θεωρώ ότι μπορούμε να τραβήξουμε ακόμα λίγο πιο κάτω αυτή την τιμή με προσφορά. Υπολογίζεται να γίνουν 80-90 τετραγωνικά μέτρα οι κοινωνικές κατοικίες και η τιμή τους θα είναι κοντά στις 30-35 χιλιάδες στερλίνες», σημείωσε.\

Διαβάστε επίσης: Απάντηση Νουρή σε Κέττηρο για Τ/Κ περιουσιες σε σωματεία του κόμματος του

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα