Ουδέν σχόλιο στα περί παραίτησής του ο Ιωνάς

Αλλεπάλληλοι είναι οι κραδασμοί στους κόλπους της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αφορμή τις απανωτές αποκαλύψεις των Μέσων για τους λάθος χειρισμούς σε σχέση με το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας κι όχι μόνο.

Ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης, παρά το μπαράζ επικρίσεων που δέχεται τις τελευταίες μέρες από κόμματα τόσο για την κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις της Αστυνομίας, όσο και για τη μη ανάληψη των

πολιτικών ευθυνών του, δεν απαντά στα περί παραίτησης του. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το SigmaLive, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν προτίθεται να απαντήσει σε κανένα Μέσο, τόσο για τα περί παραίτησής του, όσο και για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί.

Ο Ιωνάς Νικολάου, ωστόσο, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, μετά από συνάντηση που είχε με τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Γενικό Εισαγγελέα, με την οποία τονίζει ότι «όλοι ευθυνόμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Αστυνομία και τις ανορθόδοξες διαδικασίες, που επικρατούσαν στις προσλήψεις και τις προαγωγές, γι’ αυτό συλλογική είναι η υποχρέωση καθορισμού αντικειμενικών και αξιοκρατικών διαδικασιών».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη συνάντηση, παρέδωσε επιστολή με την οποία ζητεί από τον Γενικό Εισαγγελέα, το διορισμό Ανεξάρτητου Ποινικού Ανακριτή, με σκοπό να διεξαγάγει ανακρίσεις σε σχέση με τα γεγονότα, τα οποία αφορούν στη διαχείριση των πληροφοριών που διαβιβάστηκαν στην Αστυνομία Κύπρου από τις σερβικές Αρχές και αν από αυτήν προκύπτουν οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες για μέλη της Αστυνομίας.

Κορυφή του παγόβουνου, σε ένα αλαλούμ από αποκαλύψεις και στοιχεία για τους λάθος χειρισμούς, ήταν η γκάφα ολκής από αστυνομικό της Interpol Λευκωσίας, ο οποίος επικοινώνησε «κατά λάθος» με τον εγκέφαλο Σέρβων εκτελεστών, οι οποίοι ήταν εντεταλμένοι να αφιχθούν στο νησί μας, με σκοπό να βγάλουν από την μέση συγκεκριμένα πρόσωπα. Ο εν λόγω αστυνομικός της Interpol Λευκωσίας, μετατέθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό Λακατάμιας, αφότου ολοκληρώθηκε η διοικητική έρευνα.

«Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη»

Ο δρόμος για την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία δεν είναι εύκολος και αναμένεται να γίνεται όλο και πιο δύσκολος, όσο οι προσπάθειες γίνονται πιο έντονες, αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

«Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτείται η συνεργασία όλων των πολιτειακών θεσμών και πρώτιστα των πολιτικών κομμάτων. Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη, σε στενή συνεργασία με την ηγεσία της Αστυνομίας, για την χάραξη του δρόμου και την υλοποίηση των μέτρων για πάταξη της διαφθοράς, τα οποία προτίθεμαι να συζητήσω με όλα τα πολιτικά κόμματα στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας υλοποίησης τους», ανέφερει.

«Χαιρετίζω την εκδηλωθείσα πολιτική βούληση των κομμάτων για πάταξη της διαφθοράς και αναμένω ότι θα υπάρξει η αναγκαία στήριξη για καταπολέμηση του τόσο σοβαρού αυτού προβλήματος, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι υφίσταται για δεκαετίες στην Αστυνομία.

Ως Κυβέρνηση προτείναμε την αλλαγή των κριτηρίων πρόσληψης με την κατάργηση της προσωπικής συνέντευξης για να μην υπάρχουν περιθώρια ρουσφετιού και την επιλογή των καταλληλοτέρων με βάση εξετάσεις αξιολόγησης προσωπικότητας που θα αποκλείουν τον επιρρεπή σε διαφθορά και προωθούμε την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας και την εφαρμογή αξιοκρατικών κριτηρίων προαγωγής. Παράλληλα έχουν τεθεί με Αστυνομική Διάταξη κριτήρια μεταθέσεων και εναλλαξιμότητας των μελών», σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.»

«Η βούληση μας να αλλάξουμε την Αστυνομία και να εμπεδώσουμε την αξιοκρατικά προκύπτει από τις μέχρι σήμερα επιλογές μας που δεν διακρίνονται από κομματικές ή άλλες επιδιώξεις. Μοναδικός μας στόχος είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη στην Αστυνομία, απαλλάσσοντας από τα στίγματα της διαφθοράς και θωρακίζοντας την από τις όποιες πολιτικές και άλλες παρεμβάσεις. Επαναλαμβάνω ότι η διαφθορά δεν αφορά μια κυβέρνηση, αφορά ολόκληρη την κοινωνία και κυρίως τους πολιτειακούς θεσμούς, γι’ αυτό ζητάμε τη στήριξη και συνδρομή όλων», υπογράμμισε τέλος ο Υπουργός.

Γνώριζε ή όχι ο Αρχηγός για την κάθοδο των Σέρβων εκτελεστών;

Ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου μιλώντας στη «Σημερινή» και στο Σίγμα, με αφορμή τη γκάφα ολκής της Αστυνομίας, επιχείρησε να ξεδιπλώσει το «μαύρο πέπλο» της διαφθοράς που υπάρχει στην Αστυνομία.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου, Ανδρέας Αγγελίδης, ανέφερε ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας με επιστολή του ζητούσε την διερεύνηση των σχέσεων μελών της Αστυνομίας με μέλη του υποκόσμου. Η κίνηση αυτή του Αρχηγού, σύμφωνα με τον κ.Αγγελίδη, είχε γίνει πολύ πιο πριν να δουν το φως της δημοσιότητας τα δημοσιεύματα, που συνδέουν μέλη της Αστυνομίας με πληρωμένα συμβόλαια θανάτου.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελίδης, υπάρχουν αρκετές απαντήσεις για τα θέματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι όποιες απαντήσεις όμως, σημείωσε, δεν θα ήταν σωστό να δοθούν τώρα, την στιγμή που έχει διοριστεί ανακριτής και ελλοχεύει ο κίνδυνος, να επηρεαστεί η έρευνα. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, έχει δώσει οδηγίες όπως οριστεί επιτροπή από αξιωματικούς, οι οποίοι θα αξιολογήσουν τις πληροφορίες που υπάρχουν.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε ότι «μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Αστυνομία φέρει το πολιτικοκοινωνικό σύστημα της χώρας με τις προσλήψεις και προαγωγές που έχουν γίνει στο παρελθόν. Τώρα, θερίζουμε ότι έσπειραν κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια. Μέχρι τις 4/1/16 δεν υπήρχαν κριτήρια μεταθέσεων και κατά τον μέγιστο βαθμό γινόταν με αναξιοκρατία. Αυτή την στιγμή έχουν κριτήρια μεταθέσεων και όποιος θέλει να ελέγξει αν γίνονται αξιοκρατικά μπορούμε πια να το δείξουμε».

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας δήλωσε ιδιαίτερα απογοητευμένος από το γεγονός ότι δέχεται επίθεση από κάποιους κύκλους.«Αντί να σταθούν δίπλα μου να πολεμήσουμε την διαφθορά, άνθρωποι εντός του Σώματος αλλά και εκτός με προσωπικές ατζέντες προσπαθούν να με χτυπήσουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα