Ουχάν: Τι κάνει 2 χρόνια μετά; Το «Jiayou» & η στρατηγική «μηδενικά κρούσματα»

Είναι η πόλη που μπήκε στις ζωές μας από το πουθενά. Η πόλη Ουχάν των 11 εκατομμυρίων στην Κίνα που έμελλε να διαδώσει ανά το παγκόσμιο την πανδημία του κορωνοϊού.

Θα πρέπει να σημειωθεί εκ προοιμίου ότι οι ειδήσεις που αφορούν την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ουχάν είναι σχεδόν μηδαμινές, πλην ενός εμπειρικού ρεπορτάζ από το Anadolu που δημοσιεύτηκε 30 Δεκεμβρίου 2021.

Όπως αναφέρει λοιπόν το εν λόγω

ρεπορτάζ, στην πόλη της Ουχάν όπου κηρύχθηκε η πρώτη καραντίνα στον κόσμο,  πλέον μοιάζει πολύ μακρινή η ατμόσφαιρα πανικού και άγχους των πρώτων ημερών αυτής της πανδημίας.

Η πόλη έχει σχεδόν μηδενικά ημερήσια ποσοστά μόλυνσης και επί του παρόντος δεν ισχύουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Όπως περιγράφει ο Emre Aytekin για το Anadolu, η πόλη της Ουχάν είναι σιδηροδρομκός κόμβος.

Το ταξίδι με το τρένο από το Πεκίνο στην Ουχάν διαρκεί περίπου πέντε ώρες. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας φορώντας  λευκά παλτά και κόκκιναπεριβραχιόνια χαιρετούν τους επιβάτες καθώς φεύγουν από τον σταθμό. Τους ζητούν να παρουσιάσουν το υγειονομικό πάσο (qr code) το οποίο δείχνει τα μέρη στα οποία έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Αφού σαρώσουν το qr code τους, οι ταξιδιώτες αποδεσμεύονται για να προχωρήσουν στην έξοδο.Εάν το qr code δείξει  ότι ένας επιβάτης έχει περάσει από τοποθεσία μεσαίου ή υψηλού κινδύνου, οι αξιωματούχοι τους ζητούν να το επιβεβαιώσουν προφορικά λίγο πριν την έξοδο.

Jiayou!

Η Κίνα έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία μέσω της στρατηγικής της «zero cases-μηδενικών κρουσμάτων», που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Ουχάν προτού γίνει μοντέλο για τη διαχείριση επιδημιών σε άλλα μέρη της χώρας.

Η στρατηγική αυτή, η οποία στοχεύει στην εξάλειψη των κρουσμάτων και να σπάσει τις αλυσίδες μετάδοσης, απαιτεί την επιβολή καραντίνας σε πόλεις όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι, καθώς και περιορισμούς στις μετακινήσεις, την απαγόρευση κυκλοφορίας και τεστ σε μεγάλη κλίμακα.

Τα μέτρα αυτά διαταράσσουν τη ροή της καθημερινής ζωής και συχνά απαιτούν  θυσίες από μη μολυσμένους ανθρώπους.

Έτσι, μια από τις πιο έντονες λέξεις στο πλαίσιο του αγώνα της Κίνας κατά του Covid-19 είναι το «Jiayou», μια ευρέως χρησιμοποιούμενη κινεζική έκφραση ενθάρρυνσης και υποστήριξης.

Τίποτα στους δρόμους που να ξυπνά μνήμες από τον ιό

Ακόμη και ένα κρύο βράδυ του Δεκέμβρη, τίποτα δεν ξυπνά μνήμες πανδημίας στους πολυσύχναστους δρόμους της Ουχάν.Μια ομάδα γυναικών χορεύει στις αποβάθρες της πόλης, καθώς ζαχαροπλαστεία και καταστήματα με σουβενίρ στους δρόμους και ουρές ανθρώπων απλώνονται μπροστά από τους πάγκους με τα τρόφιμα. Λίγο πιο πέρα, ο πάγκος ενός εστιατορίου χαρίζει κρέατα στους περαστικούς στον δρόμο.

Ο κόσμος ανακάλυψε για πρώτη φορά την ύπαρξη του Covid-19 όταν η Κίνα ανέφερε την εμφάνιση μιας μυστηριώδους αναπνευστικής ασθένειας άγνωστης προέλευσης στο Wuhan, στην επαρχία Hubei, στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Η ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άτομα που επισκέφθηκαν μια αγορά θαλασσινών της πόλης και ο πρώτος ασθενής πήγε στο νοσοκομείο στις 17 Νοεμβρίου 2019 παραπονούμενος για «αναπνευστική νόσο», η αιτία της οποίας ήταν άγνωστη.

Η Ουχάν μπήκε σε καραντίνα στις 22 Ιανουαρίου 2020 και προτού αρθούν οι περιορισμοί στις 7 Απριλίου του ίδιου έτους, αφού η επιδημία τέθηκε υπό έλεγχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα