«Όσο περισσότερο πληρώνουμε τους Ε/κ, τόσο περισσότερo...»

Μετά τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, 15 αιτήσεις στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» που αφορούσαν ισάριθμα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου αποσύρθηκαν, ενώ 16 παρόμοιες αιτήσεις για την ίδια περιοχή παραμένουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της «επιτροπής», Αϊφέρ Σαϊντ Ερκμέν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κίπρις που δημοσιεύθηκε χθες, ο κ. Ερκμέν αναφέρθηκε στις περιοχές Βαρωσίων και Μόρφου που έχουν πολυσυζητηθεί – όπως είπε – για το περιουσιακό, υπενθυμίζοντας ότι για την περιοχή της κλειστής Αμμοχώστου ειδικά, τα ψηφίσματα 789 και 541 του ΣΑ

του ΟΗΕ προνοούν την επιστροφή της στους Ε/κ. Για τα Βαρώσια, είπε, έχουν λάβει 275 αιτήσεις και ούτε μία από αυτές λύθηκε.

Αναφερόμενος στην περιοχή της Μόρφου, ανέφερε ότι 365 άτομα από την περιοχή αυτή υπέβαλαν αίτηση για 48.000 στρέμματα γης εκ των οποίων 51 υποθέσεις βρήκαν λύση.

Ο κ. Ερκμέν είπε ότι η «επιτροπή» λειτουργεί αποτελεσματικά και από το 2006 έχει ολοκληρώσει 1.086 υποθέσεις από συνολικά 6.409 αιτήσεις που κατατέθηκαν από ε/κ πρόσφυγες. Έχουν διευθετήσει φιλικά 1059 αιτήματα, σε 867 εξ αυτών δόθηκε η λύση των αποζημιώσεων, επιστροφή περιουσίας αποφασίστηκε σε τρεις περιπτώσεις, επιστροφή μετά τη λύση (του Κυπριακού) σε μια περίπτωση, αποζημίωση και επιστροφή σε έξι περιπτώσεις, αποζημίωση και ανταλλαγή σε δυο περιπτώσεις.

Στις 898 αιτήσεις για τις οποίες αποφασίστηκε αποζημίωση, καταβλήθηκε ή θα καταβληθεί ποσό ύψους 269.874.751 στερλίνες.

Ο κ. Ερκμέν δήλωσε ότι 175 αιτήσεις αποσύρθηκαν, κυρίως λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να υποθηκεύονται περιουσίες Ε/κ στα κατεχόμενα για δανειοδότησή τους από οποιαδήποτε τράπεζα στις ελεύθερες περιοχές. Επεσήμανε ότι «οι Ε/κ έρχονται όλοι τους για τα χρήματα. Έχουν οικονομικές δυσκολίες».

Η δεύτερη απόφαση που λήφθηκε και επηρέασε τις προσφυγές των Ε/κ στην «επιτροπή», πρόσθεσε, είναι ότι οι Ε/κ μπορούν να πουλήσουν την περιουσία τους στα κατεχόμενα σε άλλο Ε/κ.

Σύμφωνα με τον κ. Ερκμέν, ο προϋπολογισμός της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» είναι 75 εκ ΤΛ (18,7 εκ ευρώ), ποσό που χαρακτήρισε χαμηλό, ενώ αντέκρουσε απόψεις στα κατεχόμενα ότι η «επιτροπή» δεν είναι λειτουργική και έχει καταρρεύσει λέγοντας ότι είναι αποτελεσματική η λειτουργία της, αλλά οι πληρωμές (αποζημιώσεις) και η αποτελεσματικότητα πρέπει να εξεταστούν ξεχωριστά.

Αναμένει, είπε, από τη νέα «κυβέρνηση» να περάσει το ταχύτερο την «νομοθεσία» για έναν «τιμητικό φόρο» και να δημιουργηθεί ένα ταμείο αποζημίωσης για τους Ε/κ, λέγοντας ότι όταν το διεθνές εμπόδιο (στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιουσίας στα κατεχόμενα) αίρεται, η αξία της ε/κ περιουσίας διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται. Σημείωσε ότι αν η αξία ενός οικοπέδου που ανήκει σε Τ/κ είναι 200.000 ΤΛ (50.000 ευρώ), η αξία ενός ε/κ οικοπέδου δίπλα σε αυτό είναι μόνο 50.000 ΤΛ (12.500 ευρώ).

Ο κ. Ερκμέν είπε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει ο φόρος αυτός να είναι στο 15-20% της αξίας της εκάστοτε ε/κ περιουσίας, η έγκριση της «νομοθεσίας» προκρινόταν και από την Τουρκία, αλλά η προηγούμενη «κυβέρνηση» φοβόταν τον αντίκτυπο σε ψήφους και δεν την πέρασε από τη «βουλή».

Όταν ο Ε/κ ιδιοκτήτης αποζημιωθεί το διεθνές εμπόδιο αίρεται, και συνεπώς η αξία της περιουσίας ή του ακινήτου αυξάνεται, πρόσθεσε. «Όσο περισσότερο πληρώνουμε τους Ε/κ, τόσο περισσότερο μειώνονται τα δικαιώματα και η ισχύς του νόμου των Ε/κ στο βορρά», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα