ΟΣΕΟΚ: Σημάδια ανάκαμψης στον κατασκευαστικό τομέα

Στον Δείκτη Αριθμού Εργαζομένων (ποσοστό εργολάβων που δηλώνουν ότι τους επόμενους 6 μήνες ο αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση τους θα αυξηθεί, μείον το ποσοστό από αυτούς που δηλώνουν ότι θα μειωθεί), για πρώτη φορά από το 2010 που ξεκίνησε η έρευνα αυτή, βλέπουμε θετικό πρόσημο που το βρίσκουμε τον τελευταίο ένα χρόνο στο +3% (δηλαδή μια μικρή αύξηση στον αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον τομέα).

Όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία, καταδεικνύουν ότι οι τιμές προσφορών φαίνεται για πρώτη φορά να έχουν

φτάσει στον πάτο μετά από χρόνια πίεσης. Το ποσοστό των εργολάβων που μας απαντούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν, μείον αυτών που μας λένε ότι θα μειωθούν, είναι το ίδιο, κάτι που μας δίνει πρόσημο της τάξης του 0%. Αυτό είναι και το λιγότερο αρνητικό ποσοστό που έχουμε δει, κάτι που δείχνει ότι τα περιθώρια για χαμηλότερες τιμές προσφορών έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την τάση, όσον αφορά στη ζήτηση από τους καταναλωτές / επενδυτές, οι προοπτικές για ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα είναι πλέον υπαρκτές. Ο Δείκτης Αγοράς / Οικοδόμησης οικίας εντός 12 Μηνών, βρίσκεται στο 3,0%, ενώ σε κάπως καλύτερα επίπεδα βρίσκεται ο Δείκτης Ανακαίνισης εντός 12 Μηνών, όπου το τελευταίο τετράμηνο κυμαίνεται στο 4,9%. Και οι δύο αυτοί δείκτες με βάση τον κινούμενο μέσο όρο, δείχνουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα