Οσάτσι: Δύσκολη η λύση εκτός παραμέτρων ΟΗΕ

Την ξεκάθαρη θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό μετέφερε ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάντσι.

Ύστερα από συνάντηση του με τον Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, διαμήνυσε ότι η χώρα του υποστηρίζει ότι η Κύπρος πρέπει να είναι ενιαίο κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς δικαιώματα επέμβασης. Εξέφρασε ταυτόχρονα την άποψη ότι η λύση

του Κυπριακού εκτός παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών θα είναι δύσκολη.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος Πρέσης Στανισλάβ Οσάτσι, «Θα δούμε τι θα γίνει. Εμείς θα επιμένουμε, όπως οι προσπάθειες και οι διαπραγματεύσεις για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού συνεχιστούν στα πλαίσια και εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. Ελπίζω πως και οι δύο πλευρές θέλουν αυτό και ότι αυτό θα γίνει''.

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ανέφερε στο Ρώσο πρέσβη ότι την κύρια ευθύνη για την αποτυχία φέρει η Τουρκία.

«Έχω απευθύνει έκκληση στον κύριο Οσάντσι να διαβιβάσει το μήνυμα στη Ρωσία ότι όταν θα συζητιούνται αυτά τα ζητήματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει πρώτα και κύρια να στηρίξει τη θέση ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να παραμείνει στα πλαίσια του ΟΗΕ καθώς επίσης και ότι η έκθεση η οποία θα ετοιμαστεί θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα πραγματικά γεγονότα.

Η ευθύνη για το αδιέξοδο ανήκει εξ ολοκλήρου στην Τουρκία, επισήμανε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Ωστόσο είπε, η λανθασμένη στρατηγική και χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη επέτρεψαν στην Τουρκία να κερδίσει πολλά, χωρίς να δώσει τίποτα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος Πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι «οι υποχωρήσεις της πλευράς μας σε σημαντικά ζητήματα συνταγματικής υφής, αποθράσυναν την Τουρκία – η οποία όχι μόνο δεν ανταπέδωσε τις γενναιόδωρες προσφορές, αλλά αντίθετα, την οδήγησαν σε σκλήρυνση της στάσης της».

Το Πλάνο Β’ που δεν είχαμε τώρα πρέπει να το σχεδιάσουμε, λέγει ο Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

«Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να ανατρέψουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς και να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων, δυσμενών τετελεσμένων» είπε.
Ο Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε όλους σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.

Keywords
Τυχαία Θέματα