Όσα δήλωσε ο Πρόεδρος μετά από την συνάντηση με Γκουτέρες

Δηλώσεις στον Τύπο παραχώρησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά από την συνάντηση που είχε με τον Γ.Γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΔΙΑ στην Νέα Υόρκη, Χρίστου Χαραλαμπούς, φαίνεται να κλειδώνει νέος γύρος επαφών από την κυρία Λουτ.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος ανέφερε στα Μ.Μ.Ε:

Μόλις προ ολίγου ολοκληρώθηκε η συνάντηση με το Γ.Γ. του ΟΗΕ,

κ. Αντόνιο Κουτέρες, η οποία οφείλω να ομολογήσω ήταν ουσιαστικού περιεχομένου.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στο Γ.Γ. τις θέσεις της Ε/Κ πλευράς που συνοψίζονται:

(α) Στην ετοιμότητα αλλά και αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε με τα Η.Ε. προκειμένου να επιτύχουμε την επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο να επιτύχουμε το ταχύτερο δυνατόν μια λύση που θα είναι απόλυτα συμβατή με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στόχος έχω αναφέρει θα πρέπει να είναι το υπό συζήτηση νέο καθεστώς να διασφαλίζει την λειτουργικότητα, την βιωσιμότητα και την διάρκεια, ενώ ταυτόχρονα να είναι πλήρως απεξαρτημένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις ή παρουσία κατοχικού στρατού.

(β) Βάση για μια νέα εντατική προσπάθεια θα είναι, πέραν των σχετικών ψηφισμάτων και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, η μέχρι σήμερα επιτευχθείσα πρόοδος αλλά και το περίγραμμα έξι σημείων του Γ.Γ., όπως αυτό διαμορφώθηκε στις 04 Ιουλίου 2017.

(γ) Προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία μια νέα προσπάθεια θα πρέπει η Τ/Κ και Τουρκική πλευρά να θέσουν γραπτώς τις θέσεις τους και επί των έξι σημείων του πλαισίου Γκουτέρες, όπως έπραξε και η Ε/Κ πλευρά.

(δ) Προς αποφυγή μιας νέας αποτυχίας, ο Γ.Γ και /ή ειδικός προς τούτο αντιπρόσωπός του, με την βοήθεια και των 5 Μονίμων Μελών του Σ.Α και / ή όσα εκ τούτων επιθυμούν, να διερευνήσουν αλλά και να προετοιμάσουν μια νέα προσπάθεια ώστε να μην οδηγηθούμε σε καταστροφικό αδιέξοδο.

(ε) Τόνισα την σημασία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην διασφάλιση ενός κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στο νησί, υπογραμμίζοντας πως οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες του Τουρκικού στρατού αποδεικνύουν εκ νέου την ανάγκη διατήρησης των όρων εντολής της ως έχουν.

Η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα ήταν πως τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στην διάθεση των μερών, τονίζοντας πως μόλις λάβει την έκθεση της κ. Λούτ και ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με τα ενδιαφερόμενα μέρη, θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα σε συνεννόηση με τις δύο πλευρές.

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως στόχος είναι να επανενωθεί η Κύπρος, με μόνο γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των δύο κοινοτήτων.

Καταλήγοντας, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την άψογη συνεργασία της ΚΔ με τα Ηνωμένα Έθνη.

Κατά την διάρκεια της εδώ παραμονής μου είχα και μια σειρά άλλων σημαντικών συναντήσεων. Πιο συγκεκριμένα, παρακάθησα σε γεύμα εργασίας με τους Μονίμους Αντιπροσώπους των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας, κατά την διάρκεια του οποίου ανταλλάξαμε απόψεις επί των προαναφερθέντων.

Μετάφερα επίσης, όπως σας έχω αναφέρει, την πεποίθηση μας ότι τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μαζί με τον ΓΓ των ΗΕ και την ειδική του απεσταλμένη, έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν προς την κατεύθυνση προετοιμασίας του εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών, όπως επίσης και στην πτυχή που άπτεται της απρόσκοπτης διασφάλισης των συμφωνηθέντων σε περίπτωση επίτευξης λύσης.

Συναντήθηκα επίσης με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών κ. Λαβρόφ, με τον οποίο συζητήσαμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των άριστων σχέσεων Λευκωσίας και Μόσχας, ως επίσης και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Εξέφρασα την ευαρέσκεια μου για την διαχρονική στάση αρχών της Ρωσίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και στη θετική ανταπόκριση σε σχέση με τη θέση μας για την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προοπτικές για επανέναρξη του διαλόγου.

Σημαντική θεωρώ επίσης την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αλ-Σισι, με τον οποίο θα συναντηθούμε εκ νέου στις 10 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της νέας Τριμερής συνάντησης σε επίπεδο Αρχηγών Κυβερνήσεων ανάμεσα στην Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, πέραν του Κυπριακού, συζητήσαμε θέματα που άπτονται των ενεργειακών σχεδιασμών των δυο χωρών, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη υπογραφή της διακρατικής Συμφωνίας υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, την πρώτη του είδους της στην περιοχή μας. Συμφωνήσαμε όπως ενισχυθεί ο διάλογος μας, ώστε να διασφαλίσουμε πως μέσα από κοινές δράσεις στο τομέα της Ενέργειας μπορούν να προωθηθούν περαιτέρω οι στόχοι των δυο χωρών, πάντα προς όφελος του Κυπριακού και Αιγυπτιακού λαού.

Είχα επίσης συναντήσεις με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, έναν στενό φίλο της Κύπρου, με τον οποίο συζητήσαμε τις περιφερειακές εξελίξεις στη γειτονιά μας, καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο της Αλβανίας και τους Πρωθυπουργούς της Αρμενίας και της Μολδαβίας, με τους οποίους συζητήσαμε θέματα που άπτονται της αναβάθμισης των διμερών μας σχέσεων.

Ακόμη, συναντήθηκα με την Αμερικάνικη Εβραϊκή Επιτροπή (American Jewish Committee), όπου ανταλλάξαμε απόψεις για την ανάληψη κοινών δράσεων με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ είχα και τις καθιερωμένες μου συναντήσεις με την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, όπως επίσης και με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, με τον οποίο μας συνδέει μια στενή φιλία.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα συναντηθώ με το Διευθυντή της Delek, κ. Γιτζάκ Τσουβά, η οποία έχει τη δική της σημασία όσον αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της χώρας, υπό το πρίσμα βεβαίως και της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας με την Αίγυπτο, ενώ θα χαιρετίσω το Διεθνές Συνέδριο του Capital Link που στοχεύει στην προβολή της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού.

Μια εκδήλωση που επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς λαμβάνει χώρα δύο βδομάδες μετά και την αναβάθμιση της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν επίσης οι Υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, η Υφυπουργός Ναυτιλίας και ο Υφυπουργός των ΗΠΑ για θέματα της Ευρώπης, κ. Matthew Palmer.

Να αναφέρω επίσης, οτι πέραν των δικών μου συναντήσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Χριστοδουλίδης, είχε σειρά επαφών με αντικείμενο το Κυπριακό, για θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων μας με χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινά ενδιαφέροντα και κοινές προκλήσεις, καθώς επίσης και για θέματα που άπτονται της ενεργειακής μας πολιτικής.

Συγκεκριμένα, είχε επαφές με τους ομολόγους του από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, το Κατάρ, το Ιράκ, το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία, καθώς επίσης και με τον Γ.Γ. της Ένωσης για τη Μεσόγειο, τον Γ.Γ. του Αραβικού Συνδέσμου, τον Ειδικό Συντονιστή των Η.Ε. για το Μεσανατολικό και στελέχη του Αμερικανό-εβραϊκού Συμβουλίου.

Σε συνέχεια αυτών των επαφών και στο πλαίσιο της εξωτερικής μας πολιτικής μας για ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ όσο και για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Wess Mitchell και παρακάθησε σε δείπνο με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, κ. Mike Pompeo. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται πως λίαν συντόμως ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του.

Επαφές πραγματοποίησε επίσης και ο Υπουργός Ενέργειας με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών είχε συναντήσεις για θέματα της αρμοδιότητας του, στο πλαίσιο της προσπάθειάς προώθησης της χώρας μας ως επενδυτικού κέντρου.

Ταυτόχρονα, τόσο ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συμμετείχαν σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

Καταληκτικά ,θα ήθελα να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση μου για το σύνολο των εδώ συναντήσεών μου, όπως επίσης και των αξιωματούχων της Κυβέρνησης, και για τα αποτελέσματα που προέκυψαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα