Οριστική η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ

Ενισχύεται η εσωκομματική αντιπολίτευση προκαλώντας προβλήματα στον Αλέξη Τσίπρα
Επίθεση κατά Υπουργών και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε χθες η Πρόεδρος της Βουλής, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξήγγειλε τη δημιουργία νέου Κινήματος

Οριστική και χωρίς περιθώρια αναστροφής της κατάστασης φαίνεται πως είναι η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ,

με αφορμή τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Έτσι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν τους διεθνείς δανειστές της χώρας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και μια άνευ προηγουμένου εσωκομματική αντιπολίτευση. Πρωτοκλασάτα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ έχουν από καιρό διαφοροποιηθεί από αποφάσεις που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ πλέον η Αριστερή Πλατφόρμα άρχισε να τραβάει εντελώς διαφορετικό δρόμο από αυτόν που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Χθες, μάλιστα, η Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, καθώς και στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη.

Διεμήνυσε, δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε με διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που σήμερα προωθείται, σημειώνοντας πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος δεν έδωσε εξουσιοδότηση ανάκλησης του προγράμματος με το οποίο εκλέχθηκε η κυβέρνηση. «Ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρώ ότι νομιμοποιούμαι να εκπροσωπούμαι καθ’ αυτό τον τρόπο και θα καλέσω όποιον μιλά στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι στο ατομικό του όνομα να είναι πιο προσεκτικός, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα, έχει όργανα και αυτά τα οποία λέγονται δεν μπορούν να παραβιάζουν ούτε το Πρόγραμμα ούτε τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε την εμπιστοσύνη των πολιτών», επεσήμανε.

Η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Κατά την τοποθέτησή στη διάρκεια της μαραθώνιας συζήτησης της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Θεσμών στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έκανε λόγο για στοχοποίηση με «νεο-αυριανικές» μεθόδους. Άσκησε κριτική στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την αναφορά του το πρωί της Τρίτης, ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί «Ζωής θελούσης». Επικαλέστηκε μάλιστα το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Kontra News», το οποίο τη στοχοποιεί, αλλά και προηγούμενα πρωτοσέλιδα της ίδιας εφημερίδας που επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε, ακόμη, απαράδεκτους τους υπαινιγμούς ότι όποιος αντιτίθεται στο «κατεπείγον» είναι σύμμαχος των εχθρών της χώρας.

Αναφερόμενη, εξάλλου, στην εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή σημείωσε ότι «δεν υπήρξε καμία εξήγηση από τον υπουργό σχετικά με αυτόν τον αιφνιδιασμό». Απευθυνόμενη στον Υπουργό Οικονομικών, η Πρόεδρος της Βουλής διερωτήθηκε σε έντονο ύφος: «Πώς τολμάτε να αποδίδετε δόλο σε προέδρους επιτροπών της Βουλής και στην πρόεδρο της Βουλής, που προσπαθούν να περιφρουρήσουν τη διαδικασία στη Βουλή;». Η κ. Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε επίσης στον Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη για όσα είπε χθες το πρωί στον «ΣΚΑΙ» περί Φρόιντ και Μαρξ, για να εξηγήσει κανείς την προσωπικότητα της προέδρου. Παράλληλα, επιτέθηκε και στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, τον οποίο κατηγόρησε ότι πρωτοστάτησε στην προσπάθεια να συγκληθεί η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής χωρίς την ίδια.

Οι απαντήσεις
Απαντώντας στις αναφορές της Προέδρου της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπέδειξε πως η αναφορά της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τη στοχοποιεί, γεννά θεσμικά προβλήματα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για θέμα που θα απασχολήσει τους πάντες «σε Βουλή, κυβέρνηση και στη συνείδησή μας». Σε σχέση με το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μπόνους πενήντα εδρών έχοντας συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο κ. Φίλης είπε ότι «ουδείς νομιμοποιείται να μιλάει ως αυθεντικός διερμηνευτής της ψήφου του ελληνικού λαού» και συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση κρίνεται και αν τεθεί πρόβλημα δυσαρμονίας, η απάντηση είναι και πάλι ο ελληνικός λαός». Τόνισε, ακόμη, πως η κυβέρνηση έχει χρέος να διασφαλίσει τη σταθερότητα και το μέλλον του ελληνικού λαού και διεμήνυσε ότι «η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί απόψε (σ.σ. ψες), γιατί αύριο (σ.σ. σήμερα) υπάρχει Γιούρογκρουπ, όπου θα κριθεί η στάση της ελληνικής πλευράς, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «δεν έχω κανένα λόγο να ροκανίσω τον χρόνο, όπως κάνει η κ. Κωνσταντοπούλου. Όσοι θέλετε να ροκανίσετε τον χρόνο για να πάμε σε δάνειο-γέφυρα, να το κάνετε, εγώ δεν έχω σκοπό». Όσο για την αναφορά του στο ξενοδοχείο Hilton, είπε ότι επρόκειτο για ένα αστείο. Στην επίθεση που εξαπέλυσε εις βάρος του απάντησε το απόγευμα και ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. «Η επιλεκτική παρουσίαση προφορικών δηλώσεων δεν μπορεί να αποδώσει το σύνολο των σκέψεών μου. Μακριά από μένα οποιαδήποτε ψυχιατρικοποίηση ή εκχυδαϊσμός διαφορετικών απόψεων. Τα υπόλοιπα είναι θέματα που αφορούν θεσμικές διαδικασίες ή τη συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Ο «δοτός» Μάρδας
Πέραν της επίθεσης σε Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέκο Φλαμπουράρη, η Πρόεδρος της Βουλής εξαπέλυσε επίθεση και κατά του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, τον οποίο χαρακτήρισε «δοτό», καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει τροπολογίες που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή (για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις συντάξεις). Από την πλευρά του ο κ. Μάρδας τής απάντησε: «Είτε δοτός είτε αιρετός έχουμε δώσει τον ίδιο όρκο. Μπορεί να μην έχω εκλεγεί, όπως ορθά σημειώνετε, αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την ευθύνη που έχω, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλω».

Παράλληλα, η κ. Κωνσταντοπούλου εγκάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης, γιατί -όπως είπε- δεν έχουν το δικαίωμα να αφήνουν να εμφανίζονται δικαιωμένοι οι κ.κ. Χατζηδάκης, Βρούτσης, Γεωργιάδης, ενώ έκανε λόγο και για σχέσεις της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή, αναφερόμενη στο βίντεο Μπαλτάκου. «Κύριε Μάρδα, δικαιώνετε όλους αυτούς που παρουσιάζουν ως μόνη λύση την ακροδεξιά και τον φασισμό» πρόσθεσε, προκαλώντας την αντίδραση των κ.κ. Γεωργιάδη και Χατζηδάκη. Η κ. Κωνσταντοπούλου, εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά του Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ότι εδώ και μήνες «μου έχετε πει "θα σε τελειώσουμε"». Απαντώντας στην νέα επίθεση ο κ. Φίλης χαρακτήρισε όσα είπε η κ. Κωνσταντοπούλου «ψεύδη και χυδαιότητες», ενώ χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση του Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος κάλεσε την Πρόεδρο της Βουλής «να μαζέψει τη γλώσσα της».

Πρόταση μομφής στο τραπέζι
Με γνώμονα τα ως άνω, άνοιξε εκ νέου η συζήτηση και η ψιθυρολογία για σκέψεις κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής και μάλιστα από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό Τύπο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίζεται σφοδρά ενοχλημένος από τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο απομάκρυνσής της από την Προεδρία της Βουλής. Βάσει των ίδιων πληροφοριών οι επόμενες ώρες θα κρίνουν τι τελικά θα πράξει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Έντονη αντίδραση κομμάτων
Πάντως, η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Πρόεδρο της Βουλής, τους Υπουργούς της κυβέρνησης και τον Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πιο χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διεμήνυσε πως «δεν είναι εδώ το μέρος για να λύσουμε τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, να συνεχίσουμε τη διαδικασία με τους ομιλητές», κατηγορώντας την κ. Κωνσταντοπούλου ότι φέρει ακέραια την ευθύνη για την καθυστέρηση. Με σφοδρότητα αναφέρθηκε στο θέμα και η πρώην Υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας: «Φτάνει το θέατρο και τα καραγκιοζιλίκια».

Κάλεσμα για δημιουργία κινήματος από Λαφαζάνη
Στην κοινωνική και πολιτική συγκρότηση ενός «ενωτικού κινήματος που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη» καλούν με δήλωσή τους, την οποία υπογράφουν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι εκπρόσωποι αριστερών συλλογικοτήτων. Πρόκειται για τους: Αλέκο Βερναρδάκη (Κομμουνιστική Ανανέωση), Νίκο Γαλάνη (Παρέμβαση), Δημήτρη Κάβουρα (Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη), Δημήτρη Καλτσώνη (Μαρξιστικός Σύλλογος «Γ.Κορδάτος»), Παναγιώτη Μαντά (ΔΗΚΚΙ), Αντώνη Νταβανέλο (ΔΕΑ), Ανδρέα Παγιάτσο (Ξεκίνημα), Σπύρο Σακελλαρόπουλο (ΑΡΑΝ), Δημήτρη Σαραφιανό (ΑΡΑΣ), Μαρία Σουάνη (Κομμουνιστικό Κίνημα Εργατικός Αγώνας), Θέμη Τζήμα (Δίκτυο Σοσιαλιστών) και Λάμπρο Χήτα (Πρωτοβουλία των 1.000).

Οι υπογράφοντες τη δήλωση, η οποία φέρει τον τίτλο «Όχι στο νέο μνημόνιο - κάλεσμα αγώνα και λαϊκής κινητοποίησης σε όλη τη χώρα» καλούν «στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας». Μεταξύ άλλων, στη δήλωση υποδεικνύεται πως «η υπογραφή ενός νέου μνημονίου και μάλιστα από μία κυβέρνηση που εκλέχτηκε για να καταργήσει τα δύο προηγούμενα, ισοδυναμεί με καταστροφή για τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία. (…) Ο αγώνας ενάντια στο νέο μνημόνιο αρχίζει τώρα, με την κινητοποίηση του λαού σε κάθε γωνιά της χώρας. Για να αναπτυχθεί και να νικήσει αυτός ο αγώνας, είναι αναγκαία η άμεση λαϊκή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους κοινωνικούς χώρους».

«Ας μας διαγράψει»
Εξάλλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συζήτησης στη Βουλή, ο Επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης επιβεβαίωσε ότι δημιουργούνται επιτροπές αγώνα κατά του μνημονίου, καθώς «όταν κάτι δεν το αποδέχεσαι, μάχεσαι εναντίον του». Στην παρατήρηση ότι «έτσι μάχεσαι και κατά της κυβέρνησης», έκανε λόγο για «μεταβατική κατάσταση», ενώ στην παρατήρηση πως ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ως πρόεδρος της ΚΟ, «μπορεί να σας διαγράψει», απάντησε: «Δεν νομίζω, υπάρχει καταστατικό του κόμματος και κανονισμός της ΚΟ. Από βουλευτές θα μας διαγράψει; Ας μας διαγράψει».

Δεν έχω εκλεγεί να ψηφίζω μνημόνια
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, προσερχόμενος στη Βουλή, διεμήνυσε πως «δεν έχω εκλεγεί να ψηφίζω μνημόνια». Από την πλευρά του ο βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη συμφωνία. «Η μάχη που δίνουμε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στην κοίτη του», είπε ο βουλευτής και υποστήριξε ότι μόνο με αντιμνημονιακό πρόγραμμα έχει μέλλον το κόμμα. Αναφερόμενος στη στάση των διαφωνούντων βουλευτών επισήμανε ότι αποτελούν την καρδιά και την ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι αυτοί που ανακάλυψαν το κόμμα όταν έγινε κυβέρνηση. «Μας ενδιαφέρει η πορεία της κυβέρνησης για να ανατρέψουμε τα μνημόνια», είπε ο κ. Λεουτσάκος.

Επιλέγει ξεχωριστό δρόμο…
Απαντώντας, πάντως, στο κάλεσμα Λαφαζάνη για συγκρότηση ενός «ενωτικού κινήματος που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη», το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για απόφαση που οριστικοποιεί την από καιρού ειλημμένη απόφασή του, όπως αναφέρουν, να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινώς αποφασισμένο έκτακτο Συνέδριο - κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την υπογραφή του Παναγιώτη Λαφαζάνη σε κάλεσμα για «πολιτική και κοινωνική συγκρότηση πανελλαδικού κινήματος».

«Επειδή, ωστόσο, ο κ. Λαφαζάνης δικαιολογεί τη φανερή, πλέον, δραστηριότητά του για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, επικαλούμενος την προσήλωσή του στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στο αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, θα χρειαστεί να υπενθυμίσουμε ότι η συντεταγμένη επιστροφή στη δραχμή, την οποία θέτει ως κεντρικό πολιτικό του στόχο -δηλαδή δραχμή με Μνημόνιο- μπορεί να αποτελεί θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμαναν οι προαναφερόμενες κυβερνητικές πηγές.

Keywords
συριζα, ρηξη, αλέξης τσίπρας, ζωή κωνσταντοπούλου, χρυση αυγη, ντορα μπακογιαννη, βουλη, λαφαζάνης, τσιπρας, kontra, news, σκαι, μαρξ, συγκεκριμένο, χρεος, hilton, χατζηδακης, νεα δημοκρατια, λύση, νέα, γνώμονα, θεατρο, δηκκι, δεα, μνημονιο, καιρος, δημοψηφισμα 2015, δραχμη, σόιμπλε, ολγα λαφαζανη, εφημεριδα δημοκρατια, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, απαντησεις πανελληνιων, θεματα πανελληνιων, επιλεκτικη χρεοκοπια, δημοψηφισμα, ελλαδα, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, ζωή κωνσταντοπούλου, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, μιλα, νεο μνημονιο, βιντεο, αυγη, γωνια, δημοκρατια, εξουσιοδοτηση, θεμα, προγραμμα, πρωτοσελιδα, ωρα, hilton, αφορμη, γεφυρα, γλωσσα, γνώμονα, δανειο, δηλωση, δωσει, δολο, εγινε, ειπε, υπαρχει, ευθυνη, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ιδρυση, υφος, κεγκερογλου, κυβερνηση, κομμα, λαφαζάνης, λειτουργια, λύση, λογο, μακρια, μαξιμου, μαρξ, μηνες, μαρια, νικο, ντορα, ξενοδοχειο, ομαδα, ονομα, παμε, παρουσιαση, υπογραφη, προβληματα, πρωι, ψυχη, συγκεκριμένο, συζητηση, σκεψεις, σόιμπλε, χρυση, ωρες, αγωνας, δημητρης, δικαιωμα, καρδια, κυριακου, λαφαζανη, οργανα, πηγες, θεματα
Τυχαία Θέματα