Οργιώδες παρασκήνιο για συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Παρασκήνιο, με στόχο την πραγματοποίηση συνάντησης κοινωνικού χαρακτήρος μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, παρά τα όσα συμβαίνουν ή έγιναν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αναπτύχθηκε μόλις προχθές βράδυ, στο πλαίσιο συζήτησης με τους στενούς του συνεργάτες.

Η πρόθεση για μία συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρος, ενδεχομένως στο πλαίσιο δείπνου, με τον Μουσταφά Ακιντζί, εμπίπτει στη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη και της Ε/κ πλευράς, ότι υπό το απαράδεκτο βάρος των εξελίξεων στην Κυπριακή ΑΟΖ και υπό τη βαριά σκιά επανειλημμένων δηλώσεων που γίνονται από τα κατεχόμενα θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει το σκηνικό, για το τι μέλλει γενέσθαι.

Διαβάστε επίσης: Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας ΠτΔ στη Βουλή - VIDEO

Υπό τις παρούσες συνθήκες πάντως και παρά την καλή διάθεση, το ενδεχόμενο πραγματοποίησης του παραμένει χλωμό, αν και τα πάντα θα κριθούν μεθαύριο Παρασκευή, κατά τις εκ του σύνεγγυς συναντήσεις που θα έχει ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Ζαν Πιέρ Λακρουά, με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Μέχρι τότε τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, αν και η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας το πρωί, μετά από ερώτηση του Σίγμα, ουσιαστικά έγειρε την πλάστιγγα προς την μεριά της πραγματοποίησης της συνάντησης. Να παρακολουθήσουμε τη δήλωση του Προέδρου.

Υπάρχουν φωνές που αναφέρουν ότι η εν λόγω πρωτοβουλία συγκρούεται με τη λογική δεδομένων των όσων συνέβησαν και συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ. Μια τέτοια ανάγνωση δεν λαμβάνει υπόψη, πρώτον την μεγάλη εικόνα που έχει οικοδομηθεί από το διεθνή παράγοντα στο παρασκήνιο και δεύτερο την στρατηγική που κρύβει αυτή η κίνηση της Ε/κ πλευράς.

Το θέμα μπορεί να κλείσει πριν καν αρχίσει αναλόγως του τι θα επιλέξει να πει και με ποιο ύφος, στην αυριανή διακαναλική του συνέντευξη, ο Μουσταφά Ακιντζί.

Επιπλέον, η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στο να καταδείξει ότι η Ε/κ πλευρά δεν κρύβεται και ούτε παίζει ανταρτοπόλεμο, αλλά όταν δηλώνει ετοιμότητα για συνομιλίες, υπό συγκεκριμένες πάντα προυποθέσεις το εννοεί.

Επίσης, στον Προεδρικό λόφο θεωρούν ότι μια τέτοια συνάντηση, παρουσία προφανώς της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, θα ρίξει το μπαλάκι των ευθυνών στο γήπεδο της Τ/κ πλευράς, καθώς είναι σαφές πως θα κληθεί ενώπιος ενωπίω να απαντήσει γιατί υπεκφεύγει της συμπεφωνημένης διαδικασίας και γιατί δεν ανταποκρίνεται στη συνέχιση του διαλόγου, χωρίς προτάξεις (όπως πχ αυτό περί ενδιάμεσης συμφωνίας για το διαμοιρασμό του φυσικού αερίου) από εκεί που τερματίστηκε στο Κραν Μοντανά.

Όσον αφορά στην εικόνα του διεθνούς παράγοντα, είναι γνωστό τοις πάσις γνωστό ότι εν μέσω της κρίσης στην ΑΟΖ οι πλείστοι μας έδειχναν τον δρόμο των συνομιλιών. Την ίδια ώρα το Σίγμα γνωρίζει ότι μετά το διορισμό νέου αρμοδίου για θέματα Μέσης Ανατολής στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και ενόψει των γεωτρήσεων της Exxon Mobil, υπάρχει μια κινητοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό λοιπόν το πλέγμα δείχνει ότι επιχειρείται μία προσπάθεια εκμετάλλευσης του χρόνου από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, που είναι προγραμματισμένες οι γεωτρήσεις και πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι για εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα