Οργιώδες παρασκήνιο – Τη Δευτέρα στα χέρια ΓΓ η έκθεση Λουτ

Απόλυτα λογική, χωρίς όμως να προεξοφλούν οτιδήποτε, χαρακτηρίζουν πηγές των Η.Ε την πρόταση της Λευκωσίας για νέο γύρο επαφών και συζήτηση του Μηχανισμού Εφαρμογής της Λύσης.

Σύμφωνα με πληροφόρηση που έλαβε το ΣΙΓΜΑ από αρμόδια πηγή η περιλάλητη έκθεση Λουτ θα δοθεί στο Γ.Γ τη Δευτέρα.

Διπλωματικές πηγές μας έλεγαν ότι θα είναι εκτενής και πέραν της καταγραφής γεγονότων θα προχωρεί και σε επιμέρους σχόλια.

Από τα οποία, μας υποδείχθηκε θα μπορεί να εξαχθεί μια πρώτη εικόνα για το που θα ρίξει το βάρος της η Αμερικανίδα, αν επιβεβαιωθεί ότι θα επιστρέψει για νέο γύρο διαβουλεύσεων με ενισχυμένα καθήκοντα διαμεσολάβησης.

Πρόκειται για το προεόρτιο της έκθεσης που θα καταθέσει μέσα του μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Γενικός Γραμματέας.

Παρόμοια με εμπλουτισμό της με τις προσωπικές του θέσεις, μετά τις επαφές του, θα είναι η έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι ίδιες πηγές ευελπιστούν ότι ο κύριος Γκουτέρες ναι μεν θα ενημερώσει για την αδυναμία επανέναρξης συνομιλιών, αλλά θα αφήσει την πόρτα ανοικτή και θα επικεντρωθεί σε αυτό που λέμε "καλή προετοιμασία".

Η οποία για τη Λευκωσία δεν πρέπει να είναι αφηρημένη έννοια, εξ’ ου και η πρόταση για έναρξη συζήτησης του άτυπου εγγράφου για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης.

Κάτι που ήδη συζητείται στο εσωτερικό μέτωπο, με κριτική μάλιστα διάθεση. Το εν λόγω έγγραφο ήτο ενώπιον των εμπλεκομένων στο Κραν Μοντανά αλλά πέρασε ανεκμετάλλευτο.

Προστίθεται εδώ πως η θέση του Γενικού Γραμματέα τότε, που την επιβεβαίωσα και σήμερα από άριστα ενημερωμένη πηγή, ήταν πως ο Μηχανισμός Εφαρμογής είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την κατάργηση εγγυήσεων και πως το πακέτο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς συμφωνία και στα δύο.

Αυτό είναι που θέλει τώρα να εκμεταλλευτεί η Λευκωσία θεωρώντας πως από τη μία αποφεύγει το αδιέξοδο – αφού δεν υπάρχουν προοπτικές κοινού παρονομαστή στο πλαίσιο του ΓΓ έστω και αν θα επιστρέψει η Λουτ – ενώ από την άλλη διατηρεί στο τραπέζι την Τουρκία ως άμεσα εμπλεκόμενη, ώστε να μην θεωρηθεί πισωγύρισμα όπως θα ήταν οι ενδοκοινοτικές συνομιλίες.

Προς επίρρωση πάντως των όσων προ ολίγου αναφέρθηκαν, σημειώνονται οι δηλώσεις μόλις πριν από λίγο του Κονυτρέτ Οζερσάι ο οποίος περιγραφικά είπε πως δεν πρόκειται να υπάρξει σοβαρή διαδικασία και ότι είναι απαράδεκτο να ζητεί η Ε/κ πλευρά κατάργηση των εγγυήσεων ως αντάλλαγμα της πολιτικής ισότητας.

Αναφορικά με την προτεινόμενη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, από το Προεδρικό λέχθηκε λακωνικά, "Ουδέν νεότερο από το μέτωπο".

Το ΣΙΓΜΑ επικοινώνησε με το Προεδρικό, με αφορμή περίεργη δήλωση Ακιντζί ότι προτίθεται να συζητήσει το ζήτημα των οδοφραγμάτων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η αναφορά του προκάλεσε συνειρμούς ωστόσο η Λευκωσία δεν είναι ενήμερη για κάτι τέτοιο.

Πηγή προσκείμενη στο Προεδρικό εκτίμησε ότι η αναφορά του κατοχικού ηγέτη παραπέμπει είτε σε μια απλή τηλεφωνική επικοινωνία, είτε προδιαθέτει αποδοχή της πρόσκλησης για συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα χωρίς όμως κάτι χειροπιαστό επί του παρόντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα