Οργή στις ορεινές περιοχές για τα αγρινά: «Μόνο αυτά θα μείνουν»

Για τα προβλήματα που προκαλούν τα αγρινά στους αγρότες της περιοχής του Τροόδους ασχολήθηκε με εκτενές δημοσίευμα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, το AFP πήρε συνέντευξη από τον Γιάννη Παπαδούρη, πρώην κοινοτάρχη του Καλοπαναγιώτη, ο οποίος εξήγησε τα προβλήματα που προκαλούν στις καλλιέργειες τα αγρινά στην κοιλάδα της Μαραθάσας.

Στο δημοσίευμα ο Παπαδούρης επισημαίνει ότι τα εμβληματικά άγρια ζώα της Κύπρου κατέστρεψαν τις καλλιέργειες του. «Αφού ζούσαν στα δυτικά ορεινά της Πάφου, στη συνέχεια μετακινήθηκαν στα ανατολικά και συγκεκριμένα στα αγροτικά χωριά της κοιλάδας της Μαραθάσας, προκαλώντας την οργή των αγροτών με την καταστροφή των καλλιεργειών τους», συμπληρώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Ο Παπαδούρης, ο οποίος καλλιεργεί γη στο χωριό, ανέφερε στο AFP ότι έχει σπαταλήσει πολλά λεφτά για να βάλει περίφραξη, ώστε να προστατέψει τις σοδιές του από τα αγρινά. «Δεν μπορώ να πληρώσω για την περίφραξη αλλά πρέπει να πω ότι όλοι εδώ στο χωριό είμαστε απεγνωσμένοι. Κάποιοι από τους κάτοικους έχουν φύγει λόγω των αγρινών», εξήγησε.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται οι δηλώσεις του κοινοτάρχη της Τσακίστρας, Χριστόδουλου Ορφανίση, ο οποίος ανέφερε ότι ενώ ένας αμπελώνας μπορεί να έχει παραγωγή τριών τόνων σταφύλια, ο παραγωγός δεν μπορεί να μαζέψει ούτε 30 κιλά, αφού πάνω από 40 αγρινά τρώνε τα σταφύλια.

Συμπλήρωσε ότι διατηρεί πάνω από έξι εκτάρια γης, στην οποία καλλιεργεί και κερασιές, αλλά μπορεί να μαζέψει μόνο τα φρούτα που βρίσκονται ψηλά και δεν τα φτάνουν τα αγρινά.

Σύμφωνα με τον Νίκο Κασίνη, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το δημοσίευμα, το πρόβλημα με τα αγρινά επιδεινώθηκε μετά από την περίοδο ξηρασίας, κατά την οποία τα ζώα κατέβηκαν σε αναζήτηση πιο υγρού περιβάλλοντος.

Η προγραμματισμένη αναδάσωση έχει καταστήσει το Δάσος της Πάφου ακατοίκητο για τα αγρινά, ενώ παράλληλα τα ζώα έχουν «επωφεληθεί» από νέους κανονισμούς προστασίας, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Ο Κασίνης τόνισε ότι υπάρχουν πλέον περίπου 3000 αγρίνα, ενώ στα μέσα του 20ου αιώνα αριθμούσαν σε μερικές δεκάδες.

Η ανάκαμψη του αριθμού τους οφείλεται στην απαγόρευση κυνηγιού στο δάσος της Πάφου, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή πριν από 80 χρόνια, αλλά και λόγω των μέτρων για την ενίσχυση της προστασίας τους.

«Ενώ αναγνωρίζουμε ότι οι ζημιές που κάνουν τα αγρινά κοστίζουν εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες ευρώ, κάποιοι παρουσιάζουν το πρόβλημα πιο μεγάλο απ’ ότι είναι. Θα μπορούσαν να αποτρέψουν κάποιες ζημιές με το να τοποθετήσουν φράχτες με χαμηλό κόστος. Κάποιοι το έπραξαν αλλά κάποιοι περιμένουν από την κυβέρνηση να τους πληρώσει τα έξοδα», συμπληρώνει ο Κασίνης στο ίδιο δημοσίευμα.

Ο Κώστας Γαβριηλίδης, αγρότης στις Γερακιές, ο οποίος καλλιεργεί περίπου 1200 δέντρα δήλωσε στο AFP: «Τα λεφτά που μας δίνουν είναι ψίχουλα. Έχω ξοδέψει πέρα από 10.000 ευρώ και θα ξοδέψω άλλες 5000 ευρώ για να προστατέψω τις σοδειές του. Νιώθω τόσο μεγάλο θυμό, όχι για τα ίδια τα αγρινά, αυτά τα αγαπάμε. Αλλά η Κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει δράση πλέον, έτσι σε δύο- τρία χρόνια δεν θα μείνει κανένας στα βουνά».

Γείτονας τους δήλωσε στο ίδιο δημοσίευμα ότι μόνο τα αγρινά θα μείνουν τελικά στα βουνά.

Keywords
Τυχαία Θέματα