Οργή στην κουρδική κοινότητα της Γαλλίας - Το Παρίσι κατηγορεί η Άγκυρα

Μέλη της κουρδικής κοινότητας πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας χθες το απόγευμα στο κέντρο του Παρισιού τρία 24ωρα μετά τη δολοφονική επίθεση την προπαραμονή των Χριστουγέννων με θύματα τρεις Κούρδους στο 10ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην Άγκυρα, κλήθηκε εκτάκτως τη Δευτέρα ο Γάλλος πρέσβης, Ερβέ Μαγκρό, και του εκφράστηκε η δυσαρέσκεια της τουρκικής πλευράς για την προπαγάνδα των υποστηρικτών του PKK κατά της Τουρκίας που η τουρκική ηγεσία θεωρεί ότι εκτυλίσσεται στη Γαλλία κατηγορώντας το Παρίσι ότι επέτρεψε σε υποστηρικτές του ΡΚΚ να διαδηλώσουν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ήδη από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής καθώς επίσης και το Σάββατο, Παραμονή των Χριστουγέννων, το Παρίσι έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη με διαδηλωτές να ξεχύνονται στους δρόμους και να φωνάζουν - μεταξύ άλλων – συνθήματα κατά του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς η κουρδική κοινότητα της Γαλλίας επιρρίπτει ευθύνες στην Άγκυρα επισημαίνοντας ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται ο Τούρκος πρόεδρος και το τουρκικό κράτος. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν να διαλύσουν το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων. 

Ο 69χρονος συνταξιούχος, ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε τρεις Κούρδους, έλαβε εξιτήριο από την ψυχιατρική κλινική όπου είχε μεταφερθεί. Κατά την ανάκρισή του στην αστυνομία εξήγησε ότι "το μίσος του για τους ξένους έγινε παθολογικό" έπειτα από μια διάρρηξη στο σπίτι του, το 2016. Υποστήριξε δε ότι πάσχει από κατάθλιψη και ότι έχει αυτοκτονικές τάσεις. Πλέον έχει ήδη προφυλακιστεί καθώς του έχουν απαγγελθεί προκαταρκτικές κατηγορίες για φόνο με ρατσιστικά κίνητρα και παραβιάσεις όπλων.

Οι εκπρόσωποι της κουρδικής κοινότητας ζητούν απαντήσεις ενώ, κατηγορούν το γαλλικό κράτος ότι την αφήνει διαχρονικά απροστάτευτη. Ωστόσο το Παρίσι κρίνει ότι πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός.

Οι νεκροί από την επίθεση της Παρασκευής είναι τρεις. Ανάμεσά τους και η Εμινέ Καρά επικεφαλής του κουρδικού γυναικείου κινήματος στη Γαλλία που είχε λάβει μάλιστα μέρος στον ένοπλο αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Χθες το απόγευμα εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στο Παρίσι στη μνήμη των θυμάτων. Στο σημείο της επίθεσης οι διαδηλωτές τοποθέτησαν φωτογραφίες των θυμάτων, λουλούδια και αναμμένα κεριά. Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία την οδό της ίδιας συνοικίας όπου δολοφονήθηκαν, στις 9 Ιανουαρίου 2013, τρία μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, μία υπόθεση η οποία δεν έχει διαλευκανθεί μέχρι και σήμερα.

Η κουρδική κοινότητα της Γαλλίας βρίσκεται σε αναβρασμό και απαιτεί από τη γαλλική κυβέρνηση να χαρακτηρίσει την επίθεση τρομοκρατική.

Η απάντηση ήρθε από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας. «Το φίδι που μεγάλωναν οι Γάλλοι άρχισε να δαγκώνει τον εαυτό του. Όλοι πρέπει τώρα να δουν το αληθινό πρόσωπο του PKK, αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε ο Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με τη Hürriyet. Τις ταραχές στο Παρίσι καταδίκασε και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου κατηγορώντας το ΡΚΚ «την ίδια τρομοκρατική οργάνωση που στηρίζετε στη Συρία», όπως είπε.

Πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα