Οργή Ισραηλινών για απόφαση AirBnB-Τι γίνεται με κατεχόμενη Κύπρο;

Για δυο μέτρα και δυο σταθμά κατηγόρησαν την AirBnb οι Ισραηλινοί, μετά την αρχική απόφασή τους να αφαιρέσουν από τις λίστες τους ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, φέροντας ως παράδειγμα την κατεχόμενη Κύπρο.

Συγκεκριμένα, έντονη ήταν η αντίδραση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Μάικλ Όρεν, σημειώνοντας ότι η Airbnb δεν έκανε το ίδιο σε παλαιστινιακά διαμερίσματα, σε διαμερίσματα στην υπό τουρκική κατοχή Κύπρο, στην υπό μαροκινή κατοχή Σαχάρα, στο Θιβέτ ή στην Κριμαία. Μάλιστα, καλεί για μποϊκοτάζ της εταιρείας, τονίζοντας ότι η πολιτική της είναι ο ορισμός του αντισημιτισμού.

Airbnb blacklists Jewish apartments in Judea and Samaria - not Palestinian apartments, not apartments in Turkish occupied Cyprus, in Moroccan occupied Sahara, not in Tibet or the Crimea. Airbnb’s policy is the very definition of anti-Semitism. No one should use its services.

— Michael Oren (@DrMichaelOren) November 19, 2018

Στο ίδιο πλαίσιο, ο διευθυντής του Διεθνούς Δικαίου στο συντηρητικό φόρουμ πολιτικών Kohelet με έδρα την Ιερουσαλήμ και καθηγητής στο πανεπιστήμιο George Mason, Eugene Kontorovich είπε «Η AirBnB έχει καταγεγραμμένες στις λίστες της τόνους ακινήτων στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο, όπου όλοι οι Έλληνες κάτοικοι έχουν υποστεί εθνοκάθαρση και τα σπίτια τους απαλλοτριώθηκαν», αναφέρει και έχει αναρτημένη σχετική φωτογραφία.

.@Airbnb has no problem listing tons of properties in Turkish-occupied N.Cyprus, where all Greek inhabitants ethnically cleansed, homes expropriated. Their "disputed territories" policy gets more interesting by the minute. Lots more info in forthcoming @KoheletForum report pic.twitter.com/uwVK9cHLjl

Eugene Kontorovich (@EVKontorovich) November 19, 2018

Όπως σημειώνει σημερινό δημοσίευμα του Algemeiner, στην κατεχόμενη Λευκωσία 78 ακίνητα παρουσιάστηκαν από την Airbnb ως διαθέσιμα προς ενοικίαση μεταξύ 23-30 Νοεμβρίου. Βορειότερα, στην κατεχόμενη Κερύνεια, περισσότερα από 300 ακίνητα παρουσιάστηκαν ως διαθέσιμα, με ισοδύναμο αριθμό στη σκλαβωμένη Αμμόχωστο.

«Η Βόρεια Κύπρος δεν είναι η μόνη επικράτεια που θεωρείται ότι είναι "κατεχόμενη", η οποία επί του παρόντος είναι εισηγμένη στο Airbnb. Μια χούφτα ιδιοκτησιών είναι επίσης διαθέσιμη στη Δυτική Σαχάρα - μια πρώην ισπανική αποικία που εισέβαλε το Μαρόκο το 1975 και θεωρείται από τον ΟΗΕ ως κατεχόμενο έδαφος και είναι επίσημα αναφερόμενη ως "μη αυτοδιοικούμενο έδαφος" από τη διεθνή κοινότητα. Στη Λάσα, πρωτεύουσα του Θιβέτ, που κατακτήθηκε από τον κινεζικό στρατό το 1950 - η Airbnb δείχνει περισσότερα από 300 ενοικιαζόμενα σπίτια διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των Ευχαριστιών (ThanksGiving). Οι ταξιδιώτες μπορούν να νοικιάσουν μια βίλα στην κουρδική πόλη του Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ - κατασχέθηκε από δυνάμεις που υποστηρίχθηκαν από τον Ιράν τον Οκτώβριο του 2017, λίγο μετά την απελευθέρωσή του από το Ισλαμικό κράτος από τους Κούρδους Πεσμεργκά.

Ενδεικτικά, στα αποτελέσματα έρευνας στο AirBnB φαίνονται τα διαθέσιμα για ενοικίαση διαμερίσματα-σπίτια στην κατεχόμενη Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα