Οργή Άγκυρας για τα προβλήματα από αγωγές Ε/κ

Απόφαση-κόλαφος για την Αγκυρα, απο Βρετανικό Δικαστήριο. Μετά απο αίτημα ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών περιουσιών στα κατεχόμενα, πάγωσαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί Τούρκων Διπλωματών. Η απόφαση, προκάλεσε την οργή της Αγκυρας η οποία ξεκίνησε νομική διαδικασία αμφισβήτησης της απόφασης ενώ προέβη και σε διάβημα εναντίον της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, οι επτά Ελληνοκύπριοι είχαν δικαιωθεί από κυπριακό δικαστήριο μέσω του οποίου είχαν υποβάλει την αγωγή και είχαν ζητήσει από τη βρετανική δικαιοσύνη να εφαρμόσει στη Βρετανία την απόφαση.

Η Αγκυρα, προέβη σε διάβημα εναντίον της Βρετανίας, καλώντας τον Βρετανό Πρέσβη στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρόμενη για την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου να παγώσει τους λογαριασμούς Τούρκων διπλωματών έπειτα από προσφυγές Ελληνοκυπρίων κατά της Άγκυρας για τις περιουσίες τους.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς κατηγόρησε τη Βρετανία για παραβίαση της Συνθήκης της Βιέννης, προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει νομική διαδικασία αμφισβήτησης της απόφασης. "Δεν είναι δυνατόν να αποδεκτούμε τέτοια εφαρμογή.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ προχώρησε κι ένα βήμα παρα πέρα, ξεφεύγοντας απο τη νομική πτυχή και υπεισερχομενος στην πολιτική, λέγοντας ότι ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο και αναζητείται πολιτική λύση αυτού του είδους οι προσφυγές δηλητηριάζουν, κατα την έκφραση του το θετικό κλίμα των διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας στις Τομές Στα Γεγονότα, ο Νομικός Χρίστος Παπασωτηρίου, ανέφερε ότι η υπόθεση καταδεικνύει τη σημαντικότητα της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς όπως εξήγησε η απόφαση λήφθηκε σε έδαφος της ΚΔ και στη συνέχεια υποχρεώνει άλλο κράτος να την εκτελέσει. Αυτές οι αποφάσεις τόνισε μπορούν να εκτελεστούν σε οποιαδήποτε χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα