Ορφανίδης: Προσήλωση στην επίτευξη ουσιαστικής ισότητας των φύλων

Τη θέση ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων παραμένει πλήρως προσηλωμένη στον στόχο της επίτευξης ουσιαστικής ισότητας των φύλων, εξέφρασε σε παρέμβασή του ο Βουλευτής Χρίστος Ορφανίδης, στην 65η Παγκόσμια Διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (ΚΚΣ), σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως αναφέρεται, οι εργασίες της 65ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου ολοκληρώθηκαν χθες, Πέμπτη,

στο Χάλιφαξ του Καναδά. Σε αυτή συμμετείχαν οι Βουλευτές κ.κ. Νίκος Σύκας και Χρίστος Ορφανίδης, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στον ΚΚΣ.

Ο κ. Ορφανίδης, σε παρέμβασή του σε θεματικό εργαστήριο για την ευαισθητοποίηση των κοινοβουλίων σε ζητήματα φύλου, υπογράμμισε πως, «παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες και τα κορίτσια συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις και βία σε όλο τον κόσμο».

Όπως αναφέρεται, ο Κύπριος Βουλευτής, είπε ότι η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί μόνο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και απαραίτητο θεμέλιο για έναν ειρηνικό, βιώσιμο και ευημερούντα κόσμο.

«Παρέχοντας στις γυναίκες ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη, στην εργασία και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, θα υπάρξουν τεράστια οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία συνολικά», ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής.

Τα κοινοβούλια, δήλωσε ο κ. Ορφανίδης, έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν προς αυτή την κατεύθυνση, εξ ου και η ανάγκη να δοθεί η δέουσα έμφαση στον στόχο της οικοδόμησης κοινοβουλίων με ευαισθησία σε ζητήματα φύλου.

Ο κ. Ορφανίδης συμπλήρωσε, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της σε θέματα που σχετίζονται με το φύλο, τόσο στο πλαίσιο του νομοθετικού της έργου όσο και μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, που αναλαμβάνουν η Πρόεδρος και τα μέλη του Σώματος. Ως πρόσφατο παράδειγμα, ο κ. Ορφανίδης ανέφερε την ψήφιση σε νόμο, τον περασμένο Ιούλιο, της θέσπισης της γυναικοκτονίας ως ιδιώνυμου αδικήματος στον Ποινικό Κώδικα, το οποίο επισύρει την ίδια ποινή με το έγκλημα της ανθρωποκτονίας.

Όπως δηλώνεται στην ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Ορφανίδης πρόσθεσε ότι το κυπριακό κοινοβούλιο έχει συμβάλει καθοριστικά στην υιοθέτηση νομικών εργαλείων, περιλαμβανομένης της εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας με τις διατάξεις της Σύμβασης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο περιθώριο της Διάσκεψης, οι κ.κ. Σύκας και Ορφανίδης έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά κ. Anthony Rota, στον οποίο επέδωσαν επιστολή-πρόσκληση της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου για την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.

Η 65η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΚΚΣ ολοκληρώθηκε με τις εργασίες της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης, στο πλαίσιο των οποίων ο Βρετανός Βουλευτής κ. Ian Liddell Grainger εξελέγη ως ο νέος Πρόεδρος της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα