Ώρα να πέσουν οι μάσκες

Προσωπικότητες κάλπικες, τυμπανοκρούστες άνευ περιεχομένου και ουσίας κρυμμένοι πίσω από δήθεν πατριωτικούς φιλολαϊκούς μανδύες.

Συγκεκαλυμμένοι, με τακτικές γνώριμες από το παρελθόν, εισχωρούν δόλια στις κοινωνίες, προσπαθούν και σε αρκετές των περιπτώσεων καταφέρνουν να παρασύρουν αξιόλογους νέους αλλά και συμπολίτες μας κάθε ηλικίας. Δηλητηριάζουν ψυχές με φανατισμό και μισαλλοδοξία, καπηλεύονται πατρίδες και οράματα, την ίδια στιγμή που δεν μπορούν να κοιτάξουν ούτε τον ίδιο τον εαυτό τους

στον καθρέφτη.

Πρόσωπα φαιδρά, προσωπικότητες συμπλεγματικές, υπόκοσμος, αποκτούν ξαφνικά ρόλο θεσμικό και παραδίδουν μαθήματα ηθικής και εθνικοφροσύνης. Και μια κοινωνία να τους ανέχεται, μια πολιτεία μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας να τους νταντεύει.

Τα ακραία μορφώματα είναι γνωστό της πάσης πως δεν είναι φαινόμενο της κυπριακής κοινωνίας, ούτε είναι φαινόμενο που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια. Συνήθως, σε μικρές πληθυσμιακά και εκτασιακά χώρες, όπως η Κύπρος, παρουσιάζουν ένα πιο ήπιο και κοινωνικά αποδεκτό προφίλ και κατευθύνονται από άλλα μεγαλύτερα ακραία σύνολα εκτός της επικράτειας τους. Εκπορεύονται δηλαδή από αυτά, ενισχύονται και καθοδηγούνται. Η ζημιά που μπορούν να επιφέρουν στον κοινωνικό ιστό, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, είναι εξίσου μεγάλη και σοβαρή. Προκύπτουν συνήθως από λόγους αντίδρασης και απαξίωσης αποκτώντας ανάλογο μομέντουμ εκμεταλλευόμενα τα κοινωνικά δεδομένα της εποχής. Αφού όμως πολιτική δεν παράγουν ούτε και δύνανται να παράξουν στις πλείστες των περιπτώσεων, ποιος είναι ο πραγματικός τους ρόλος; Ποιους ουσιαστικά εξυπηρετούν; Ας προβληματιστούμε λίγο.

Οι σοσιαλιστές της Κύπρου δηλώνουν «παρών», σηκώνουν ξανά το ανάστημα και γίνονται και πάλι υπόδειγμα αγώνα. Αντιστέκονται με σθένος σε οτιδήποτε αντιδημοκρατικό, αντιστέκονται στο φόβο και την τρομοκρατία που οδηγεί στο χάος και την απομόνωση. Αντιστέκονται στον άκρατο λαϊκισμό και στο ψέμα, αντιστέκονται στην εμμονική ασύδοτη έπαρση των ακραίων καρκινωμάτων και γίνονται εφαλτήριο ελπίδας για ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε Ευρώπη και θέλουμε μια καλύτερη Ευρώπη, διεκδικούμε δικαιοσύνη, διεκδικούμε ελευθερία, διεκδικούμε πρόοδο. Δεν αναπολούμε το πραξικόπημα του '74 και την τουρκική εισβολή - μας τα θυμίζει κάθε μέρα ο Πενταδάκτυλος, δεν ονειρευόμαστε το σκοταδισμό του μεσαίωνα ούτε άλλες επαίσχυντες εποχές της νεότερης ευρωπαϊκής και όχι μόνο ιστορίας.

Για να πετύχουμε όμως σα λαός χρειαζόμαστε παιδεία, χρειαζόμαστε πολιτική παιδεία. Εδώ ακριβώς είναι και η ευθύνη μας, η ευθύνη της κάθε κοινωνίας. Οφείλουμε να καταστήσουμε την παιδεία πυλώνα αντίστασης και σταθερότητας. Οφείλουμε να την ενισχύσουμε με κάθε τρόπο ούτως ώστε να θωρακίσουμε κατάλληλα το κοινωνικό σύνολο. Είναι υποχρέωση μας προς τις επερχόμενες γενιές. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, ένας προς ένα. Η ανάγκη μας να αντιληφθούμε και να ισορροπήσουμε την ίδια την υπόσταση μας ως φύσει πολιτικά όντα είναι μεγάλη. Οι τρόποι αντιμετώπισης των προκλήσεων, ο απεγκλωβισμός μας από τη φαυλότητα της πόλωσης, η αντίσταση στη χαλιναγώγηση, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αντίληψη του ρόλου των ΜΜΕ, η συμμετοχή μας στις εκλογικές διαδικασίες, η σημαντικότητα της παρουσίας στα κέντρα αποφάσεων, όλα αυτά και άλλα τόσα πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά τον καθένα και την καθεμία από εμάς εάν επιθυμούμε να χαρίσουμε μέλλον στα παιδιά μας, το μέλλον που τους αξίζει, το μέλλον που πραγματικά ονειρευόμαστε.

Χρειάζεται ψυχή για να καρφώσεις τα μάτια στον ήλιο... και αυτός ο λαός απέδειξε πολλές φορές πως μπορεί τον ήλιο να βλέπει για ώρες κατάματα.

Καλή Σαρακοστή

Υ. Γ. Περί φυγοστρατίας.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ εδώ και χρόνια αναδεικνύει το σοβαρότατο φαινόμενο της φυγοστρατίας, είτε αυτό αφορά στην εκπλήρωση της θητείας, είτε στην εφεδρεία. Τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν πολλοί, εκ των οποίων αρκετοί έχουν ήδη τεθεί.

Επίσης, η ανάγκη αναβάθμισης της Ε.Φ., του αξιόμαχου της, όπως και η ενίσχυση της ασφάλειας της Κύπρου, είναι ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί πολλάκις από την ΕΔΕΚ, και στο Εθνικό Συμβούλιο

O Νικόλας Χρίστου είναι Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα