Ομήρου: Θετική η Γερμανία σε ενεργό ρόλο ΕΕ στο Κυπριακό

Ικανοποιημένος από τη θετική ανταπόκριση που είχε από τις επαφές του στο Βερολίνο όσον αφορά τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκτός από το Κυπριακό κατά τις συναντήσεις του αντάλλαξε απόψεις με τους συνομιλητές του για τις εκλογές στην Τουρκία, για την ανάγκη οι πολιτικές της ΕΕ να

στραφούν προς την ανάπτυξη, καθώς και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και το σταθεροποιητικό ρόλο που η Κύπρος διαδραματίζει.

Συνάντηση περίπου μίας ώρας είχε ο Πρόεδρος της Βουλής το πρωί με τον Γερμανό ομόλογό του της Bundestag Νόρμπερτ Λάμερτ. Ο κ. Λάμερτ υποδέχθηκε τον κ. Ομήρου στην είσοδο του ιστορικού κτιρίου της Bundestag λίγα μόλις μέτρα από όπου ένας γκρίζος διάδρομος σηματοδοτεί το σημείο όπου για δεκαετίες ένα τείχος κρατούσε την πρωτεύουσα της πιο ισχυρής χώρας της Ευρώπης μοιρασμένη στα δύο.

Ακολούθησε γεύμα εργασίας με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Μίχαελ Ροτ.

Πρέπει να πω, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά από τις συναντήσεις ο κ. Ομήρου, «ότι και οι δύο συναντήσεις ήταν εξαιρετικά χρήσιμες γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω για τις προοπτικές που διανοίγονται για λύση του κυπριακού προβλήματος με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τόνισα όλως ιδιαιτέρως την ανάγκη αυτή την περίοδο να στραφούν πιέσεις και επιρροές προς την πλευρά της Τουρκίας, δεδομένου ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος βρίσκεται στην Άγκυρα».

Ο κ. Ομήρου συνέχισε λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του αντάλλαξε απόψεις «υπό το φως και των αποτελεσμάτων των χθεσινών εκλογών στην Τουρκία». Βεβαίως, είναι, είπε, «είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει εσωτερική πολιτική σταθερότητα, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει μια σαφής τοποθέτηση από την πλευρά της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την προοπτική λύσης του κυπριακού προβλήματος».

«Τόνισα ιδιαίτερα και στις δύο συναντήσεις την ανάγκη η ΕΕ ν` αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σ` ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα όπως είναι το Κυπριακό», ανέφερε. Ότι, πρόσθεσε, «πρέπει να εφαρμοστούν οι επανειλημμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ότι αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και συνεργασία της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και των αξιών της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμη ότι κατά τις συναντήσεις του είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις «για το ρόλο το συγκεκριμένο, τον πρακτικό που η ΕΕ θα μπορούσε να διαδραματίσει με το διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου που θα εποπτεύει ότι όποιες πρόνοιες της λύσης συζητούνται είναι συμβατές με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, με το ευρωπαϊκό δίκαιο, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Πρέπει να πω με μεγάλη ικανοποίηση ότι και στις τρεις συναντήσεις που είχα μέχρι τώρα με την Ομάδα Φιλίας, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής, αλλά και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, υπάρχει θετική ανταπόκριση και αυτό βεβαίως είναι σημαντικό δεδομένου ότι η Γερμανία είναι μια ισχυρή χώρα της ΕΕ, με αυτονόητο το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων», σημείωσε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο συζήτησε και «την κατάσταση στην περιοχή μας, την αποσταθεροποίηση που επικρατεί, την αστάθεια, με το Ισλαμικό Κράτος, τους τζιχαντιστές στην Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Υεμένη, κάτι που αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την ΕΕ και τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος παρά τα προβλήματα που έχει, για την διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή, ως ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της ΕΕ στην περιοχή μας».

Όσον αφορά τα θέματα οικονομίας ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι υπογράμμισε τη θέση ότι «η ΕΕ θα πρέπει να περάσει από τις πολιτικές της λιτότητας στις πολιτικές της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της διαμόρφωσης συνθηκών κοινωνικής συνοχής, αλλά και της γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης». Γιατί, πρόσθεσε, «όσο συνεχίζεται μια οικονομική κατάσταση χωρών μελών της ευρωζώνης με διαφορετικές ταχύτητες σε ότι αφορά τις οικονομικές δυνατότητες και την ανάπτυξη θα παρατηρούνται φαινόμενα όπως αυτά που παρατηρούνται σήμερα με το φτωχό νότο και τον πλούσιο βορρά».

Ο Πρόεδρος της Βουλής ολοκληρώνει την επίσκεψή του απόψε στο πλαίσιο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο κ. Λάμερτ και επιστρέφει στην Κύπρο, αύριο, Τρίτη.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα