Ομήρου: Πίεση στην Τουρκία ενόψει επανέναρξης συνομιλιών

Υπέρ της ενεργοποίησης όλων των δυνάμεων διεθνώς που μπορούν να επηρεάσουν και να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών, τάσσεται ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, ο Γιαννάκης Ομήρου, είπε πως μπορεί η εκλογή Μουσταφά Ακκιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων να είναι μια θετική εξέλιξη, όμως «δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για το ποιος παίρνει τις αποφάσεις για το Κυπριακό, τις αποφάσεις τις παίρνει η Τουρκία».

Συνεπώς,

συνέχισε, για να υπάρξει λύση «δημοκρατική, λειτουργική, βιώσιμη, που να διασφαλίζει την ενότητα κράτους, λαού, θεσμών, οικονομίας, αλλά και τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού», πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από την Τουρκία και για να ληφθούν αποφάσεις από την Τουρκία, «θα πρέπει να ενεργοποιηθούν εκείνες οι δυνάμεις διεθνώς, που είναι σε θέση να επηρεάσουν την Τουρκία, να ασκήσουν πιέσεις, να ασκήσουν επιρροές πάνω στην Τουρκία».

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως χρειάζεται μια ολοκληρωμένη προετοιμασία από πλευράς Κυβέρνησης, πολιτικών δυνάμεων και όλων εκείνων των φορέων που μπορούν πράγματι να κινηθούν δραστήρια και αποτελεσματικά στο διεθνή και στον ευρωπαϊκό χώρο, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι δεν μπορεί αυτό το κατεξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα να παραμένει άλυτο.

Υπογράμμισε παράλληλα τις ευθύνες της ΕΕ, «η οποία όλα αυτά τα χρόνια ουσιαστικά δεν διαδραματίζει οποιονδήποτε ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες για τη λύση» και υπέδειξε πως πρώτα από όλα η ΕΕ πρέπει να απαιτήσει την εφαρμογή των αποφάσεων που έχει πάρει από το 2005 το ευρωπαϊκό συμβούλιο, ότι δηλαδή για να προχωρήσει ο ενταξιακός διάλογος Τουρκίας - ΕΕ πρέπει η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας και να συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ.

«Δεν βλέπουμε την ΕΕ. Πού είναι ο αντιπρόσωπος της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, δεν τον είδαμε, δεν τον ακούσαμε», είπε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε πως «οφείλει η ΕΕ να είναι παρούσα και να εποπτεύει ότι οι όποιες πρόνοιες της λύσης συζητούνται, είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα