Ομήρου: Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην οικονομία

Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία αλλά υπάρχουν ακόμη “πολλά που πρέπει να γίνουν”, τόνισε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, χαρακτηρίζοντας ζωτικής σημασίας τις πολιτικές που δημιουργούν ανάπτυξη και που δεν εστιάζουν στη λιτότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, και να μην χαθεί μια γενιά.

Σε χαιρετισμό του στο 5ο Οικονομικό Συνέδριο που διοργανώνει η Alpha Bank

Cyprus, στη Λευκωσία, ο κ. Ομήρου είπε ότι “υπάρχει η ανάγκη να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να αποφύγουμε την `απώλεια μιας γενιάς`, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και την υιοθέτηση πολιτικών που δεν εστιάζουν στη λιτότητα, αλλά στην ανάπτυξη”.

Ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής και σημείωσε ότι μετά το σοκ που υπέστη η οικονομία από την πρωτόγνωρη απόφαση του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013 για απομείωση των καταθέσεων, οι δημοσιονομικοί δείκτες καταδεικνύουν ότι η κυπριακή οικονομία σταθεροποιείται.

Είπε ακόμη ότι έχει αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία κάτι που είναι εμφανές από το γεγονός ότι οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών και ότι έχουν αρθεί όλα τα περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις “πολλές προκλήσεις” που βρίσκονται ενώπιον της Κύπρου, όπως είναι η μείωση του ποσοστού ανεργίας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η επαναφορά της κυπριακής οικονομίας σε μια βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης, ενώ χαρακτήρισε θετικό σημάδι το γεγονός ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Κύπρου σημείωσε ελάχιστη αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2015, μετά τη μείωση του πέρα του 10% στα τελευταία τρία χρόνια.

Ωστόσο, ο κ. Ομήρου είπε ότι υπάρχουν ακόμη “πολλά που πρέπει να γίνουν”, επισημαίνοντας πως ζωτικής σημασίας είναι η στροφή προς πολιτικές που δημιουργούν ανάπτυξη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.

Η αλλαγή αυτή είναι εμφανής και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εν μέσω της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για ποσοτική χαλάρωση, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως, μετά τη θετική ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την Τρόικα, η Κύπρος θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό της ΕΚΤ.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να έχει αποτελεσματικότητα αυτή η πολιτική και για να αποκατασταθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα σχέδιο για ενίσχυση των δημόσιων και κρατικών δαπανών και την εφαρμογή σημαντικών πολιτικών για την ανάπτυξη που περιέχονται στο πακέτο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην κυπριακή οικονομία, σημειώνοντας, ωστόσο, πως για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σημείωσε ότι το υψηλό επίπεδο του ιδιωτικού χρέους και η ανάγκη των επιχειρήσεων για απομόχλευση κάνει δύσκολη τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης.

Γι `αυτό είναι πολύ σημαντικό να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Κύπρο, έτσι ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις, πρόσθεσε.

Εξέφρασε την ανάγκη να παρακολουθείται η εφαρμογή του νόμου των εκποιήσεων και του πλαισίου αφερεγγυότητας ώστε να αποφευχθεί μια κοινωνική αναταραχή και οι μαζικές κατασχέσεις που θα υπονομεύσουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και σημείωσε ότι παρόμοιες είναι οι ανησυχίες σε σχέση με την επικείμενη νομοθεσία για την τιτλοποίηση και πώληση πακέτων δανείων.

Αναφέρθηκε επίσης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που επίκεινται, όπως είναι η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και του τομέα υγείας αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις, και πρόσθεσε ότι η αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση τέτοιων οργανισμών είναι απαραίτητη στο συνεχές εξελισσόμενο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να διαφυλάξουμε την εθνική ασφάλεια και τα δικαιώματα των εργαζομένων και να αποφύγουμε την δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων, πρόσθεσε.

Αυτός είναι ο λόγος, συνέχισε, για τον οποίο, η παραχώρηση ενός μειοψηφικού πακέτου μετοχών από αυτούς τους οργανισμούς στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να είναι η πιο κατάλληλη λύση για την Κύπρο.

Τέλος, ο κ. Ομήρου ευχήθηκε όπως η ελληνική Κυβέρνηση και οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία έτσι ώστε να περιοριστεί η σημερινή αβεβαιότητα, προσθέτοντας ότι ως μέρος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τα νέα μέτρα που θα αποφασιστούν θα πρέπει να δίνουν την ευκαιρία στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά και κοινωνικά θέματα. Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρωζώνη, σημείωσε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα