Ομιλία ΠτΔ: «Χάιδεψε τα αυτιά Τουρκίας – Έγνοια το στάτους κβο»

Κριτική από διαφορετικές αφετηρίες άσκησαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε σχέση με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι νομικοί Κρις Τριανταφυλλίδης και Μιχάλης Παπαπέτρου.

Καλεσμένοι στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του ΣΙΓΜΑ, οι δυο νομικοί κλήθηκαν να αναλύσουν την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο κ. Παπαπέτρου, σημείωσε ότι η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη είχε ως κέντρο βάρους τη διατήρηση

του στάτους κβο και όχι την επίλυση του Κυπριακού.

«Μήπως φύγει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο, διότι θα δημιουργηθούν τεράστιοι κίνδυνοι. Που θα δημιουργηθούν. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους, είναι να πείσουμε ότι εμείς πραγματικά και έμπρακτα επιθυμούμε τη λύση του Κυπριακού κι αν τυχόν η άλλη πλευρά δεν ανταποκριθεί, τότε να μην μπορεί κανένας να κρατήσει ίσες αποστάσεις ή να μας καταλογίσει υπαιτιότητα», σημείωσε.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Παπαπέτρου κατηγόρησε τον Νίκο Αναστασιάδη για τη στάση που τήρησε στο Κραν Μοντανά, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν εκμεταλλεύτηκε το πλαίσιο Γκουτέρες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κοινή γνώμη τούς τελευταίους δεκαπέντε μήνες βομβαρδιζόταν, κατά την έκφραση του, με πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνομιλώντας με εκατοντάδες επισκέπτες του, τους έλεγε ότι ίσως η καλύτερη λύση που πρέπει να σκεφτούμε είναι τα δυο κράτη ή συνομοσπονδία.

«Προκαλείτο από τα Μ.Μ.Ε. για να διαψεύσει, ο ίδιος δεν άνοιξε το στόμα του όλους αυτούς τους 15 μήνες. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε κάτι διαψεύσεις, που ουσιαστικά οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι κάτι τρέχει και τώρα θυμηθήκαμε να πάμε στη Γενική Συνέλευση και ευθέως δεν ανέφερε τη λέξη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, εμμέσως αναφέρθηκε στη βάση των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Κρις Τριανταφυλλίδης χαρακτήρισε ως ηχηρότατη απουσία από την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι το 1974 έγινε τουρκική εισβολή και από τότε υπάρχει τουρκική κατοχή στην Κύπρο.

«Επομένως, για εμένα, χθες ήταν μια ομιλία για να μην δυσαρεστήσει αυτιά, προεξέχων εκείνων της Τουρκίας. Τα οποία αυτιά, όμως, δεν καταλαβαίνουν από τέτοια λόγια», σημείωσε.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης σε αυτό το σημείο υπενθύμισε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, όταν στο βήμα βρισκόταν ο Ντόναλντ Τραμπ, σηκώθηκε και έφυγε.

Την ίδια ώρα ο κ. Τριανταφυλλίδης υποστήριξε ότι πρέπει να πάρουμε το Κυπριακό πίσω στη βάση της τουρκικής εισβολής και κατοχής που την καταλαβαίνουν οι ξένοι, διότι θα τους πονούσε και τους ίδιους, και μετά να χτίσουμε πάνω σε εκείνο, επιδιώκοντας λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ομιλία ΠτΔ, Χάιδεψε, Τουρκίας – Έγνοια,omilia ptd, chaidepse, tourkias – egnoia