Ομαδικός τάφος Ψυχιατρείου-Στα χέρια Φωτίου απόφαση εκταφής

Στον επίτροπο Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα εναπόκειται η λήψη απόφασης για έναρξη διαδικασιών εκταφής των οστών νεκρών τροφίμων του Ψυχιατρείου Αθαλάσσας κατά την Τουρκική εισβολή του 1974.

Τα 31 θύματα ανάμεσα τους και τρεις Τ/κ, τάφηκαν την επομένη της 20ης Ιουλίου 1974 σε κρατήρα που δημιουργήθηκε από τα τουρκικά βομβαρδιστικά, στην αυλή του ψυχιατρείου. Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας γνώριζαν, αλλά αντικειμενικές δυσκολίες, όπως αναφέρεται ανάμεσα τους και η προτεραιότητα για διακρίβωση της τύχης των αγνουμένων, δεν επέτρεπαν την εκταφή των οστων.

"Θα πρέπει να έχεις

γενετικά δείγματα από τις οικογένειες. Έγιναν πάρα πολλές ενέργειες για επαφή για συγκέντρωση γενετικού υλικού. Εκείνη την περίοδο όλοι οι ασθενείς ήταν από διάφορες περιοχές της Κύπρου. Κάποιες οικογένειες στα κατεχόμενα. Δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε μέχρι σήμερα όλους τους συγγενείες", ανέφερε ο Ξενοφών Καλλής, απο το γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας.

Εξάλλου, τον Απρίλιο προγραμματίζεται η εκταφή οστών των πεσόντων στην Ακταιωρό ΦΑΕΘΩΝ που βυθίστηκε το 1964 από τουρκικά αεροπλάνα στον κόλπο του Ξερού.

Keywords
Τυχαία Θέματα