Ομάδα εκχώρησης νομοθέτησης από κοινοτικό σε εθνικό επίπεδο

Το Κολέγιο των Επιτρόπων αποφάσισε σήμερα να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα που θα έχει ως αντικείμενο να καταρτίσει συστάσεις για τη μείωση του όγκου της κοινοτικής νομοθεσίας, με την εκχώρηση από το κοινοτικό στο εθνικό επίπεδο, της δυνατότητας νομοθέτησης σε μια σειρά από θέματα.

Η ειδική ομάδα έχει ως στόχο να βελτιώσει τη χρήση των αρχών της αναλογικότητας και της επικουρικότητας, προσδιορίζοντας τομείς της πολιτικής, όπου οι εργασίες θα μπορούσαν να ανατεθούν εκ νέου περιστασιακά ή και οριστικά στα κράτη μέλη, όπως και τρόπους για την καλύτερη συμμετοχή

των περιφερειακών και τοπικών αρχών στη διαμόρφωση και υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ.

Η προθεσμία που θα της ανατεθεί για να εκπληρώσει το έργο αυτό τελειώνει την 15η Ιουνίου 2018.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, η ειδική ομάδα θα αρχίσει τις εργασίες της την 1η Ιανουαρίου 2018 και θα προεδρεύεται από τον Φρανς Τίμμερμανς, πρώτο Αντιπρόεδρο αρμόδιο για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου, τις διοργανικές σχέσεις, το κράτος δικαίου και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Θα αποτελείται από άλλα 9 μέλη, εκ των οποίων 3 θα είναι μέλη εθνικών κοινοβουλίων, 3 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και 3 από την Επιτροπή των Περιφερειών.

Σε επιστολές που έστειλε σήμερα ο πρόεδρος Γιούνκερ καλεί τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Διάσκεψης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινοτικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC) και της Επιτροπής των Περιφερειών να ορίσουν τα μέλη που θα εκπροσωπούν τα όργανά τους στην ειδική ομάδα.

Στην πράξη πρόκειται για την υλοποίηση της σχετικής εξαγγελίας Γιούνκερ από την ομιλία του για την κατάσταση στην Ένωση, και τη θετική προσέγγιση επί του σχετικού σεναρίου «κάνουμε λιγότερα με πιο αποδοτικό τρόπο», από τα γνωστά "5 σενάρια Γιούνκερ", για το μέλλον της ΕΕ.

Το σενάριο προέβλεπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εντείνει τις εργασίες της σε ορισμένους τομείς, σταματώντας, ταυτόχρονα, τις εργασίες ή κάνοντας λιγότερα σε τομείς στους οποίους κρίνεται ότι η προστιθέμενη αξία είναι πολύ περιορισμένη, ή στους οποίους η Ένωση δεν μπορεί να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα