Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα UNDP-ACT

Ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015, το Πρόγραμμα Αναπτύξεως των Ηνωμένων Εθνών (UNDP-ACT), που διήρκεσε δέκα χρόνια και γεφύρωσε διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων και βοήθησε στη δημιουργία διαλόγου.

Σε δήλωσή του για το πρόγραμμα, ο διευθυντής του, Κρίστοφερ Λουίζ είπε ότι με την ολοκλήρωσή του, “βλέπουμε μεγάλη αισιοδοξία για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας. Οι δύο ηγέτες”, ανέφερε, έχουν δεσμευτεί σε ένα κοινό όραμα να φθάσουν σε μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατό, ενώ πολιτικοί ηγέτες και άνθρωποι της κοινωνίας

των πολιτών από τις δύο κοινότητες εργάζονται για τον οδικό χάρτη της λύσης. Αυτές οι ενέργειες έχουν επιτυχία λόγω της εργασίας του προγράμματος ACT την τελευταία δεκαετία, συμπλήρωσε.

Το πρόγραμμα είχε χρηματοδοτηθεί με πέραν των 60 εκ. δολαρίων από το USAID και το Action for Cooperation and Trust (UNDP-ACT) βοήθησε στη δημιουργία σύνθετων σχέσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες που περιλαμβάνει την κοινωνία των πολιτών, επιχειρήσεις και πολιτική. Το πρόγραμμα επίσης συνείσφερε σημαντικά στην αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων ενισχύοντας τη μνήμη και την ταυτότητα στο νησί.

Από την έναρξη του προγράμματος το 2005, οι έρευνες και στατιστικές που έγιναν σε αυτό το πλαίσιο έδωσαν μια εικόνα για το επίπεδο αυτοπεποίθησης στο θέμα της ενότητας και διαφορετικότητας. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι 53% Ελληνοκυπρίων και 29% Τουρκοκυπρίων εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο σε σχέση με 19% και 4% αντίστοιχα το 2006. Οι αριθμοί αυτοί βοήθησαν φορείς χάραξης πολιτικής να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν στοχευμένες παρεμβάσεις την τελευταία δεκαετία.

Η εργασία που έχουν επιτελέσει τα Ηνωμένα Εθνη στην Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίες είχε ως αποτέλεσμα τεράστια αλλαγή στο πώς οι δύο κοινότητες βλέπει η μια την άλλη. Με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003, η εργασία του UNDP επικεντρώθηκε στην ενδυνάμωση της σχέσης των δύο πλευρών και παρουσίαζε τα πρακτικά οφέλη από τη δικοινοτική συνεργασία.

Το πρόγραμμα UNDP-ACT ενδυνάμωσε τις ελπίδες ότι το Κυπριακό στο τέλος θα λυθεί σε τοπικό επίπεδο, σημειώνει και έφερε ως παράδειγμα τους Ε/κ της Ποταμιάς και τους Τ/κ της κατεχόμενης Κοντέας οι οποίοι εργάστηκαν με το πρόγραμμα για να εμπλέξουν τις κοινότητες σε τοπικά έργα ανάπτυξης.

Στο μεταξύ, οι ε/κ και τ/κ κοινότητες που χωρίζονται από την πράσινη γραμμή στην επαρχία Αμμοχώστου, δημιούργησαν νέες επιχειρηματικές και πολιτιστικές σχέσεις με την υποστήριξη του ACT.

“Το Δεκέμβριο, οι δύο δήμαρχοι των αντίστοιχων κοινοτήτων συμφώνησαν στη δημιουργία κοινού τουριστικού πακέτου το οποίο θα δώσει ώθηση στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου”.

Ανάμεσα στα άλλα θέματα που προωθήθηκαν από το πρόγραμμα είναι η αναθεώρηση των βιβλίων της Ιστορίας από τους δασκάλους και στις δύο κοινότητες.

Η καινοτόμα προσέγγιση για την οικοδόμηση της ειρήνης, ο δείκτης SCORE, συνεχίζει να βοηθά στην καταμέτρηση των επιπέδων της κοινωνικής συνοχής και επανασυμφιλίωσης και αυτό το μοντέλο χρησιμοποιήθηκε στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Νεπάλ και την Ουκρανία. Η πλατφόρμα Mahallae χρησιμοποιήθηκε, επίσης, για να προσελκύσει τους πολίτες στην ειρηνευτική διαδικασία.

Πρόσφατα το πρόγραμμα επίβλεψε την αναπαλαίωση της Εκκλησίας και του Αρμένικου Μοναστηριού, το οποίο απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra το 2015.

“Η ειρηνευτική διαδικασία επιδεικνύει καθαρά σημάδια βελτίωσης. Ωστόσο η πραγματική κληρονομιά του UNDP-ACT ήταν η δημιουργία χώρου για κοινωνικό διάλογο το οποίο τροφοδοτεί την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο”, επισημαίνει το UNDP.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα