Ολοκληρώθηκε το πρόγευμα των 28 στις Βρυξέλλες

Στις 11:10 τοπική ώρα Βρυξελλών, ολοκληρώθηκε το πρόγευμα των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, της τελευταίας συνεδρίασης στην οποία μετέχει και η Τερέζα Μέι.

Οι 28 ενέκριναν ομόφωνα το πρόγραμμα εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τουσκ - στη βάση της εντολής που είχε λάβει από του ηγέτες στο Ταλίν, τον Σεπτέμβριο. Οι 28 θα συνεδριάσουν 13 φορές ως τον Ιούνιο του 2019 και αναμένεται να λάβουν αποφάσεις για την ΟΝΕ, την τραπεζική ένωση, την κοινή άμυνα και την ένωση ασφαλείας, τον πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και την ένταξη στην ΕΕ των

δυτικών Βαλκανίων.

Ακολουθεί η ειδική συνεδρίαση του άρθρου 50 για το Βrexit, χωρίς την Τερέζα Μέι. Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας παρουσίασε τη δική της οπτική για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, στο χθεσινοβραδινό δείπνο των 28, για περίπου 25 λεπτά. Αν και ο λόγος της Τερέζα Μέι δεν διέρρευσε, διπλωματικές πηγές μιλούσαν για μια "ήπια ομιλία, χωρίς κάτι καινούριο". Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι "ακούστηκε για μια ακόμη φορά το επιχείρημα ότι πολλά από τα θέματα της πρώτης φάσης της διαπραγμάτευσης συνδέονται με τη μελλοντική σχέση ΕΕ- ΗΒ", όμως, επεσήμαναν στο ΚΥΠΕ, ότι "οι 27 είναι ακλόνητοι σε σχέση με την απόφασή τους για την αλληλουχία και τις προϋποθέσεις των συζητήσεων. Το Συμβούλιο του άρθρου 50, ενδέχεται σήμερα να αποφασίσει την εσωτερική προετοιμασία των 27 για το τι επιθυμούν από τη μελλοντική σχέση με το ΗΒ, δεν θα ξεκινήσουν όμως να μιλάνε με το ΗΒ.

Η αποκαλούμενη "ικανοποιητική πρόοδος" δεν έχει επιτευχθεί, καθώς το Λονδίνο δεν έχει απαντήσει για το πώς θα διασφαλίσει εφ' όρου ζωής τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο ΗΒ, δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει με τον κοινοτικό προϋπολογισμό και δεν έχει συμφωνήσει στη διευθέτηση για τη νήσο της Ιρλανδίας. Το ΗΒ έχει σοβαρό πρόβλημα με την αποδοχή της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της ΕΕ. Αυτό παραμένει και το βασικό εμπόδιο για τη συζήτηση και της πιθανής μεταβατικής περιόδου.

Η ΕΕ δεν εργάζεται με την υπόθεση εργασίας να μην υπάρξει συμφωνία συντεταγμένης αποχώρησης, διαβεβαίωσαν χθες Γιούνκερ και Τουσκ. Από την άλλη, αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε την 30η Μαρτίου του 2019, το ΗΒ θα είναι τρίτη χώρα, εκτός ΕΕ, κοινής αγοράς και τελωνειακής ένωσης, χωρίς εμπορική συμφωνία και αμοιβαίες αναγνωρίσεις. Η ζημιά για την βρετανική οικονομία θα είναι τεράστια, ενώ οι απώλειες για την ΕΕ ελάχιστες. Από την άλλη, αν υπάρξει συμφωνία, τότε το ΗΒ θα υπόκειται στην πράξη σε τμήματα της κοινοτικής νομοθεσίας, χωρίς να μπορεί να τα επηρεάσει - αποδεικνύοντας στην πράξη το σφάλμα των ισχυρισμών των υποστηρικτών του Brexit.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα