Ολοκληρώθηκε η συντήρηση στο υδραγωγείο στη Λεύκα και προχωρούν άλλα 4 έργα

Εχει ολοκληρωθεί το έργο συντήρησης καταλοίπων νερόμυλου και του υδραγωγείου του στη Λεύκα, σύμφωνα με τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Παράλληλα, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο συμπρόεδρος της Επιτροπής, Σώτος Κτωρής, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες σε τέσσερα άλλα έργα.

Όπως αναφέρει η Τεχνική Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, έχει ολοκληρώσει τo έργο συντήρησης καταλοίπων νερόμυλου και του υδραγωγείου του στη Λεύκα, ο οποίος

εικάζεται ότι ανάγεται στην Ενετική περίοδο. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και υλοποιήθηκε από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Ο νερόμυλος και το υδραγωγείο του, σημειώνεται, αποτελούσαν ζωτικό στοιχείο του δικτύου του νερού στην περιοχή και της παραγωγής και επεξεργασίας σιτηρών από την ενετική περίοδο και καθ’όλη την διάρκεια της οθωμανικής περιόδου. Τοποθετημένος στα νότια της κοινότητας της Λεύκας, ο νερόμυλος εντάσσεται στο σύστημα διαχείρισης νερού της κοιλάδας της και λειτουργούσε ως αλευρόμυλος.

Οι εργασίες συντήρησης, προστίθεται, εξασφάλισαν την παράταση της ζωής ενός σημαντικού μνημείου προβιομηχανικής κληρονομιάς και τη διάσωσή του για τις μελλοντικές γενιές.

Οι εργασίες περιλάμβαναν την απομάκρυνση της ζημιογόνου βλάστησης από τη δομή και τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, την αντικατάσταση των πολύ φθαρμένων λίθων και την περιορισμένη συμπλήρωση της δομής για την εξασφάλιση της στατικής του επάρκειας. Η καμάρα του υδραγωγείου αποσυναρμολογήθηκε προσεκτικά και επανασυναρμολογήθηκε ώστε να αποκατασταθούν στατικές βλάβες, επιδιορθώθηκαν ρωγμές, έγινε βαθύ αρμολόγημα για την αποκατάσταση του συνδετικού κονιάματος και έγινε επικάλυψη με υδραυλικό κονίαμα για την προστασία της κατασκευής από τη βροχή. Κάθε πτυχή της διαδικασίας συντήρησης εκτελέστηκε "με τη δέουσα φροντίδα και σεβασμό προς την ιστορικότητα του μνημείου", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ως αποτέλεσμα αυτής της ολοκληρωμένης προσπάθειας, "ο υδατόπυργος του νερόμυλου της Λεύκας με το υδραγωγείο του, στέκουν σήμερα συντηρημένοι, συμβολίζοντας τη δέσμευσή μας στη διάσωση και διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου", καταλήγει η ανακοίνωση.

Εξάλλου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο συμπρόεδρος της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, κ. Κτωρής, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην εκκλησία του Αγίου Σεργίου και Βάκχου στη Νέτα, στο υδραγωγείο Αρίφ Μπέι στη Αφάνεια, στο Τζαμί των Λευκάρων και στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Ριζοκάρπασο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα