Την διάνοιξη των οδοφραγμάτων αποφάσισαν Αναστασιάδης και Ακιντζί

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί αποφάσισαν την διάνοιξη των οδοφραγμάτων Λεύκας – Απλικίου και Δερύνειας στις 12 Νοεμβρίου μετά απο την συνάντηση που είχαν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας στην παρουσία της αντιπροσώπου των Η.Ε στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η συνάντηση διήρκησε περίπου δυο ώρες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του έκανε λόγο για ένα τετ α τετ σε ένα δημιουργικό κλίμα. Συζήτησαν όπως είπε, για το μέλλον της πατρίδας μας όπου θα διασφαλίζεται η ειρήνη και η ασφάλεια.

Την ίδια ώρα, σημείωσε,

ότι αναμένουμε την έλευση της κυρίας Λουτ και τις προτάσεις που θα φέρει για να διευκολύνει την διαδικασία.

Παράλληλά ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις του για την αποκέντρωση των εξουσιών.

Με τον @MustafaAkinci_1 συμφωνήσαμε τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Απλικίου, Λεύκας και Δερύνειας στις 12 Νοεμβρίου.

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) October 26, 2018

Επίσης υπογράμμισε ότι επαναβεβαιώθηκε ότι η λύση που επιδιώκουμε είναι η Δ.Δ.Ο φτάνει το κράτος να είναι λειτουργικό.

Mε τον @MustafaAkinci_1 είχαμε μία πολύ δημιουργική συνάντηση. Επαναβεβαιώσαμε ότι η επιδιωκόμενη λύση είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Του εξήγησα και συζητήσαμε την πρότασή μου για πιο λειτουργική λύση μέσω αποκέντρωσης κάποιων εξουσιών.

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) October 26, 2018

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στις 12 Νοεμβρίου πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο κατοχικός ηγέτης σύμφωνα με Τ/κ ΜΜΕ φέρεται να υποστηρίζει ότι οι δυο ηγέτες δεν θα παραστούν στην διάνοιξη των οδοφραγμάτων.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει νέο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για την διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας.

Το κοινό ανακοινωθέν του Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη μετά την συνάντηση αναφέρει:

"Σήμερα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Mustafa Akıncı και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκαν στην κατοικία του Αρχηγού της Αποστολής στην Προστατευόμενη Περιοχή των Ηνωμένων Εθνών υπό την αιγίδα της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ στην Κύπρο, κυρίας Elizabeth Spehar.

Οι ηγέτες με χαρά ανακοινώνουν ότι στις 12 Νοεμβρίου 2018 θα ανοίξουν τα σημεία διέλευσης σε Λεύκα - Απλίκι και Δερύνεια.

Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Mustafa Akıncı είχαν επίσης μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη μελλοντική πορεία. Επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να δεσμευτούν εποικοδομητικά με την κ. Jane Holl Lute, η οποία θα επισκεφθεί το νησί στις 31 Οκτωβρίου 2018".

Άμεσες ήταν και οι αντιδράσεις πολιτικών προσώπων με το πέρας της συνάντησης στο twitter:

Χαιρετίζουμε την απόφαση @AnastasiadesCY και @MustafaAkinci_1 για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων της Δερύνειας και του Απλικίου στις 12 Νοεμβρίου. #Cyprus pic.twitter.com/VNUelBGsIp

— Averof Neofytou (@AverofCY) October 26, 2018

Μόνο η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μέσο της Ομοσπονδίας μπορεί να την απαλλάξει από τα αδιέξοδα και να την οδηγήσει σε ένα ασφαλές μέλλον ανάπτυξης και δημιουργίας.Σήμερα έγινε ένα νέο μικρό βήμα το αύριο είναι στα χέρια σας @AnastasiadesCY @MustafaAkinci_1 #cyprus pic.twitter.com/S9NzcpeEWP

— Nicos Tornaritis (@nicostornaritis) October 26, 2018

Θετική η επαναβεβαίωση της επιδιωκόμενης λυσης ΔΔΟ που αποτελούσε το κοινο όραμα των δυο ηγετών. Απομονώνεται με αυτό τον τρόπο η Τουρκία και όσοι στηρίζουν λύση εκτός παραμέτρων των ΗΕ, εντοπς και εκτός Κύπρου. https://t.co/w5lb7Hjzg4

— ERATO KOZAKOU MARCOULLIS (@eratokm1) October 26, 2018
Keywords
Τυχαία Θέματα