Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στην Αυστρία

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης στην Αυστρία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Βιέννη, ο κ. Φωκαΐδης είχε διμερείς επαφές με τον Αυστριακό ομόλογο του κ. Doskozil, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα δύο Υπουργεία, ενώ συναντήθηκε επίσης με το Γενικό Γραμματέα του ΟΑΣΕ κ. Zannier.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τις διμερείς συναντήσεις στο αυστριακό

Υπουργείο Άμυνας έγινε ανασκόπηση των άριστων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της κατάρτισης και της εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος μαζί με την Αυστρία έχουν αναλάβει φέτος τη χρηματοδότηση και έκδοση του Ετήσιου Τεύχους του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας για θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), που αποτελεί και το βασικό εγχειρίδιο για το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της Ένωσης στο τομέα αυτό.

Επιπρόσθετα, η Αυστριακή Ακαδημία, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια συνεργάζεται με το Υπουργείο Άμυνας για τη διοργάνωση πολυεθνικής άσκησης στην Κύπρο, επικεντρωμένης σε θέματα ηγεσίας νέων αξιωματικών, αναμένεται να υπογράψει τον επόμενο μήνα μνημόνια συνεργασίας με κυπριακά πανεπιστήμια στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Εράσμους.

Κατά τη διάρκεια των επαφών συζητήθηκαν επίσης θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στα οποία Κύπρος και Αυστρία παραδοσιακά έχουν κοινή τοποθέτηση. Κοινή εκτίμηση αποτελεί η ανάγκη για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου η Ένωση να έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις και απειλές που αντιμετωπίζει, όπως το μεταναστευτικό, η τρομοκρατία και η αστάθεια στην περιφέρεια της Ευρώπης.

Ο Υπουργός Άμυνας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Αυστριακό ομόλογο του για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος με γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Ιορδανία, για την προαγωγή συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Προέβη επίσης σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Κατά τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΑΣΕ, ο κ. Φωκαΐδης, αφού εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησης για το έργο που επιτελεί ο Οργανισμός ανέδειξε το νέο ρόλο της Κύπρου ως συνεισφορέα ασφάλειας στη νοτιοανατολική γειτονιά της Ευρώπης, σημειώνοντας την προθυμία για συμβολή στην προώθηση της συνεργασίας με τους Μεσογειακούς εταίρους. Ο κ. Zannier εξέφρασε την εκτίμηση του για τη θετική συνεισφορά της Κύπρου στον ΟΑΣΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα