Ολοκληρώθηκε ένα μέρος της συζήτησης για Υφ. Πολιτισμού από Επ. Παιδείας

Η Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής ολοκλήρωσε την Τετάρτη ένα μέρος της συζήτησης που γίνεται για το Υφυπουργείο Πολιτισμού και το Διορισμό Υφυπουργού Πολιτισμού.


Η Επιτροπή συζήτησε εκ νέου σήμερα τον «περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού και  Διορισμού Υφυπουργού Πολιτισμού παρά τω Προέδρω και Συναφών Θεμάτων Νόμο του 2021».

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής

Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι η Επιτροπή ολοκλήρωσε ένα μέρος της συζήτησης που γίνεται για το Υφυπουργείο Πολιτισμού και το Διορισμό Υφυπουργού Πολιτισμού.

«Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ακούσουμε σχεδόν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι θα συμμετέχουν ή θα τεθούν υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Ακούσαμε τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις. Υπάρχουν θέματα, τα οποία είναι καθαρά συνδικαλιστικά και εργατικά. Έχουν ήδη ενημερωθεί από την κυβερνητική πλευρά για τις πρόνοιες του Νομοσχεδίου. Έχει σταλεί το Νομοσχέδιο», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, παρατηρείται ένα κενό διαβούλευσης.

«Ζητήσαμε από την εκτελεστική εξουσία να προχωρήσει σε αυτή την διαβούλευση δηλαδή, με όσους συμμετέχουν: το ΘΟΚ, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τους λοιπούς πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, ούτως ώστε πολύ σύντομα να ξεκινήσουμε την κατ΄ άρθρο συζήτηση, δίνοντας την ευκαιρία στην εκτελεστική εξουσία να προχωρήσει στο διορισμό Υφυπουργού Πολιτισμού και στην κοινωνία και στην πατρίδα μας να αποκτήσει επιτέλους Υφυπουργείο Πολιτισμού για την προώθηση αυτού του θέματος, το οποίο ουσιαστικά έχει υποβαθμιστεί εδώ και δεκαετίες στην πατρίδα μας, ο πολιτισμός, δηλαδή», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν ότι αυτό το Υφυπουργείο είναι μια αναγκαιότητα για τα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου.

Σημείωσε ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και απαιτείται η δημιουργική συνεργασία όλων των μερών, έτσι ώστε να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό.

«Ναι, υπάρχουν διαφωνίες, υπάρχουν ανησυχίες. Είναι σεβαστές. Είμαστε εδώ στο τραπέζι του διαλόγου, να εργαστούμε όλοι μαζί, να φέρουμε αποτέλεσμα και σε αυτή την σπουδαία μεταρρύθμιση προς όφελος της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κυπριακή Δημοκρατία», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης σε δηλώσεις του είπε ότι δυστυχώς για μια ακόμα φορά από όλους τους προσκεκλημένους υπογραμμίστηκε η έλλειψη διαλόγου και δεν είναι μόνο διαδικαστικό ζήτημα, φαίνεται ότι η έλλειψη διαλόγου γύρω από το ενδεχόμενο δημιουργίας Υφυπουργείου Πολιτισμού δημιουργεί εντάσεις αλλά και πολλά κενά στην πρόταση που η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής έχει ενώπιόν της.

«Ταυτόχρονα, για μια ακόμα φορά υπογραμμίστηκε η ανάγκη για την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης δομής στην πρόταση για την δημιουργία του Υφυπουργείου, ούτως ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το Υφυπουργείο θα λειτουργήσει και θα λειτουργήσει αποδοτικά. Τέλος, να υπογραμμίσω για ακόμα μια φορά ότι εμφανώς υφίσταται θέμα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Θέμα πολιτικό, θέμα λειτουργικότητας και θα πρέπει γύρω από αυτό το ζήτημα να γίνει μια πολύ-πολύ σοβαρή συζήτηση», πρόσθεσε. 

Ο Βουλευτής της ΔΗ.ΠΑ. Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι φαίνεται ότι η εκπλήρωση αυτού του μεγαλεπήβολου και διαχρονικού στόχου παραμένει στάσιμη λόγω τόσο της διάστασης απόψεων και διαφορετικής αντίληψης μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, οργανισμών και οργανωμένων πολιτιστικών καλλιτεχνικών συνόλων.

«Είναι προφανές ότι για αυτά οφείλεται η μη ύπαρξη ολοκληρωμένου και ουσιαστικού διαλόγου. Μετά και την σημερινή κατάθεση απόψεων από τα προσκεκλημένα σύνολα και φορείς, αντιλαμβανόμαστε ότι επιβάλλεται να γίνει ουσιαστική διαβούλευση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών και να καταγραφούν συγκεκριμένες τεχνοκρατικές προτάσεις, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας καινοτόμος και σύγχρονος πολιτιστικός οργανισμός, όπως όλοι το επιδιώκουμε και όχι ένα δυσκίνητο μόρφωμα, το οποίο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που στοχεύει να λύσει», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Δημοκρατική Παράταξη στηρίζει μεν τη δημιουργία του Υφυπουργείου, πάνω απ' όλα, όμως, πάνω σε σωστές βάσεις διασφάλισης της προοπτικής μιας πολυεπίπεδης ανάπτυξης του πολιτισμού.

Είπε, τέλος, ότι αναμένουν την υλοποίηση της υπόσχεσης του Υπουργού Παιδείας για κατοχύρωση του επαγγέλματος του καλλιτέχνη, η οποία θα πρέπει να γίνει παράλληλα με την υλοποίηση του Υφυπουργείου.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα