Ολγκούν: Η δικαιοσύνη απαιτεί ίσο λόγο και ίσες ευκαιρίες

Για «μονομερείς απόψεις του διεθνούς παράγοντα λόγω του αφηγήματος της ε/κ πλευράς», έκανε λόγο ο ειδικός εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Εργκιούν Ολγκούν, προσθέτοντας ότι «η δικαιοσύνη απαιτεί να δοθεί ίσος λόγος και ίσες ευκαιρίες στην τουρκοκυπριακή πλευρά».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρονται σε γραπτή δήλωση του κ. Ολγκούν στην οποία υποστήριξε ότι «η μονομερής άποψη πολλών διεθνών παραγόντων για το Κυπριακό έχει προκληθεί από τις εντατικές εκστρατείες διαχείρισης της αντίληψης της ε/κ πλευράς

σε διεθνές επίπεδο, αξιοποιώντας το άδικα κεκτημένο καθεστώς της».

Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, ισχυρίστηκε, η ελληνοκυπριακή πλευρά κατάφερε, για παράδειγμα, «να διαδώσει την αντίληψη ότι το Κυπριακό ξεκίνησε το 1974 και ότι πρόκειται για πρόβλημα εισβολής, ακόμη και αν αυτό είναι αναληθές».

Ωστόσο, υποστήριξε, η σημερινή φάση του κυπριακού προβλήματος ξεκίνησε το 1963 και από το 1964 υπάρχει Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο. «Ακόμη και σήμερα, αυτή η λανθασμένη αντίληψη εμποδίζει τη σωστή διάγνωση των βαθύτερων αιτιών του κυπριακού προβλήματος και τη σωστή αντιμετώπιση», ανέφερε.

Η δικαιοσύνη, συνέχισε, με την ευρύτερη έννοια του όρου, απαιτεί να αντιμετωπίζονται τα μέρη ισότιμα και δίκαια και να τους δίνονται ίσες ευκαιρίες να παρουσιάσουν την υπόθεσή τους. «Δυστυχώς, η τ/κ πλευρά δεν έχει ίσες ευκαιρίες να παρουσιάσει την υπόθεσή της και τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνουν θέσεις ή και αποφάσεις με βάση μόνο αυτά που ακούνε από την ελληνοκυπριακή πλευρά», υποστήριξε ο κ. Ολγκούν. Αυτό, είπε, εμποδίζει την απόδοση της δικαιοσύνης. «Η δικαιοσύνη, το δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν για όλους. Κανείς, κανένας λαός, κανένα κράτος δεν είναι προνομιούχος», είπε.

Ο κ. Ολγκούν ανέφερε ότι στις 6 Ιουλίου 2023, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Tiny Kox, Προέδρου της ΚΣΣΕ, μίλησε για το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάστηκαν και συνεχίζουν να παραβιάζονται βάναυσα στην Κύπρο. «Ωστόσο, είναι αυτοί που παραβίασαν τα απαράβατα άρθρα του Συντάγματος που προστατεύονται από τις διεθνείς συνθήκες και τις πρόνοιες της Συνθήκης Εγγυήσεων του 1960 τον Δεκέμβριο του 1963, εισέβαλαν στην Κυπριακή Δημοκρατία της εταιρικής σχέσης του 1960 και στη συνέχεια επέβαλαν απάνθρωπη πολιτική, οικονομική και κοινωνική απομόνωση στους Τουρκοκύπριους από το 1963. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Αναφέρθηκε επίσης σε ρεπορτάζ Ελληνίδας δημοσιογράφου για την συνάντηση του ΠτΔ με τον κ. Κοξ, την επομένη, 7 Ιουλίου, στην οποία ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ εξέφρασε την υποστήριξή του στο όραμα της ε/κ πλευράς για λύση του Κυπριακού και τόνισε ότι «αφού μιλάμε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ας μιλήσουμε και για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο». Είχε προηγηθεί, συνέχισε, η προσπάθεια του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή να παραλληλίσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με το Κυπριακό. Ο Εργκιούν Ολγκούν υποστήριξε ότι τέτοιου είδους αναφορές δυσχεραίνουν τη σωστή διάγνωση του κυπριακού προβλήματος, «το οποίο βασίζεται στην απόπειρα γενοκτονίας, τη βία, την παρανομία και την αδικία που υπέστη ο τουρκοκυπριακός λαός από το 1963 μέχρι την επιχείρηση του 1974, η οποία κατέστησε αναγκαία την επέμβαση της Τουρκίας, και την αποτροπή των βαθύτερων αιτιών της τουρκικής επέμβασης».

Από την άλλη πλευρά, είπε, «η οπτική της διεθνούς κοινότητας για κάθε πρόβλημα είναι διαφορετική και η γενική προσέγγιση αξιολογεί τα προβλήματα ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες τους».

Μίλησε για κατοχή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν, το Κοσσυφοπέδιο, το Ιράκ και τη Συρία που αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τις δικές τους συνθήκες και απαιτήσεις, και σε αυτό το πλαίσιο δεν έγινε κανένας παραλληλισμός με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Προέβαλε τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία επενέβη στην Κύπρο για να αποτρέψει τη στρατιωτική προσπάθεια προσάρτησης του νησιού στην Ελλάδα, «κάτι που αποτελεί σαφή παραβίαση των Συνθηκών του 1960 και του Συντάγματος της Κύπρου».

Δυστυχώς, συνέχισε, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί ένας πολιτικός συμβιβασμός στη βάση της ισότητας και του ίσου καθεστώτος μεταξύ των δύο πλευρών, λόγω της αδυναμίας της ε/κ πλευράς να εγκαταλείψει τη νοοτροπία ότι είναι ο μοναδικός κυρίαρχος ολόκληρου του νησιού. «Σε αυτό το σημείο, θα ήταν ο πιο λογικός τρόπος για τα τρίτα μέρη που επιθυμούν μια πραγματικά βιώσιμη λύση στην Κύπρο να συμβάλουν στην προετοιμασία των προϋποθέσεων για ένα συμβιβασμό με βάση τις σημερινές πραγματικότητες και τα ίσα κεκτημένα δικαιώματα των μερών με μια προοπτική/προσεγγιστική προσέγγιση, χωρίς να υποπέσουν στο επαναλαμβανόμενο λάθος που έκαναν ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ και ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής».

Αυτό, κατέληξε, μπορεί να ξεκινήσει με την τήρηση της ισότητας του καθεστώτος και των δικαιωμάτων των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την υλοποίησή τους στην πράξη, καθώς και με την άρση των «άδικων περιορισμών για τον τουρκοκυπριακό λαό, σύμφωνα με τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί».

Διαβάστε επίσης: «Υπεξ»: Ατυχής η δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα