Όλα στο τραπέζι: «Γαλάζια Πατρίδα», αναθεωρητισμός και διχοτόμηση της Κύπρου

Το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 του μήνα, ήταν όντως ορόσημο.

Κυρίως για την Τουρκία. Γιατί; Διότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκλείδωσε τον εκσυγχρονισμό και την πώληση των F-16 στην Τουρκία, με αντάλλαγμα την τροχοδρόμηση διαβουλεύσεων για την έναρξη ελλαδοτουρκικού διαλόγου με θέμα, όπως δηλώνει, τις θαλάσσιες ζώνες, με άλλα λόγια την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Δηλαδή, όλα στο τραπέζι. Δηλαδή η τουρκική αναθεωρητική πολιτική, που ξεπερνά τα όρια του Αιγαίου και φτάνει ώς την Κύπρο και αφορά στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Επί ποίας, όμως, βάσης; Για την αποκατάσταση της παραβιασθείσας από την Τουρκία εννόμου τάξεως, που προέκυψε με την εισβολή του 1974, ή για τη νομιμοποίηση των διχοτομικών τετελεσμένων; Ούτως ή άλλως το υπό διαμόρφωση σκηνικό είναι πρόδηλον ότι έχει τις ευλογίες των ΗΠΑ, που θέλουν να ενισχύσουν γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά το ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.

Αποκαλυπτικός χάρτης, που δημοσιεύουμε, συνιστά αδιάψευστο μάρτυρα διότι αποτυπώνει το Αιγαίο όταν η Ελλάδα έχει 12 ν.μ.,  όταν έχει 6 ν.μ. και πώς η Τουρκία μέσω των θαλάσσιων χώρων,  που μονίμως δεσμεύει για αεροναυτικές ασκήσεις, θέλει να εμπεδώσει στη λογική της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τη νομιμοποίηση της γεωπολιτικής και νομικής συγκυριαρχίας στο Αιγαίο.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα