Οκτώ υποθέσεις εικονικών αναγνωρίσεων παιδιών – Ποινές σε διακινητές

Σάλο προκαλούν οι αποκαλύψεις του ΣΙΓΜΑ για Κύπριους που φέρονται να νομιμοποιούν εξώγαμα Αφρικανών αιτητριών πολιτικού ασύλου.

Διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο των επί χρήμασι εικονικών αναγνωρίσεων παιδιών Αφρικανών κυρίως, γυναικών, από Κύπριους ή Ευρωπαίους, με σκοπό να κερδίζουν την παραμονή τους στην Δημοκρατία ή την μεταφορά τους σε χώρα της Ε.Ε.

Διαβάστε ακόμη: ΥΠΕΣ: Αφρικανές χρηματίζουν για αναγνώριση τέκνων ώστε να εγγραφούν πολίτες ΚΔ

Ο Υπουργός Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Σίγμα για

περιστατικό, στο οποίο Γερμανός υπήκοος, μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, αναγνώρισε 4 παιδιά από τρεις διαφορετικές γυναίκες, αιτήτριες ασύλου, έκανε λόγο για κυκλώματα με πλοκάμια εκ των έσω.

«Είναι ακόμα ένας τρόπος αποκόμισης βρώμικου χρήματος επιτρέψτε μου να πω, από αυτούς που λυμαίνονται τη μετανάστευση», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «Έχουμε εντοπίσει 31 περιστατικά το τελευταίο τρίμηνο».

Το Υπουργείο ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο για να καταπολεμήσει το φαινόμενο, έχοντας ζητήσει και γνωμάτευση από την νομική υπηρεσία, καθώς, μετά το 2015, η τότε Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκρινε ως παράνομη τη διενέργεια τεστ dna για τη διαπίστωση της πατρότητας ενός εξώγαμου τέκνου.

  Έδωσε, ανέφερε, προσωρινό τέλος στην εκμετάλλευση, με υπουργική οδηγία.

«Μέχρι τη ψήφιση της νέας νομοθεσίας, όταν υπάρχουν σαφείς αμφιβολίες για την πατρότητα. Ο ληξίαρχος δεν θα εκδίδει πιστοποιητικό γέννησης» , είπε.

Οκτώ υποθέσεις βρίσκονται ήδη ενώπιον των αρχών, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου.

«Τέσσερις από αυτές έχουν ήδη καταχωρηθεί ενώπιον δικαστηρίου. Οι υπόλοιπες τέσσερις, κάποιες από αυτές είναι υπό διερεύνηση, ενώ κάποιες έχουν ολοκληρωθεί και έχουν σταλεί ήδη στη νομική υπηρεσία», διευκρίνισε.

Οι υποθέσεις βρίσκονται είτε ενώπιον του Κακουργιοδικείου, είτε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου.

Βάσανο οι διακινητές

Ενώ οι αφίξεις συνεχίζονται σε υψηλούς αριθμούς, καθώς χθες έφτασαν 85 πρόσωπα, στην πλειοψηφία τους άνδρες, ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για τις καταδίκες του διακινητών.

«Έχουμε εντοπίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα μεγάλο αριθμό διακινητών, είχαμε και καταδίκες με αυξημένες ποινές», ανέφερε ο κ. Ανδρέου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ζήτησε το Σίγμα, φέτος υπήρξαν 18 υποθέσεις με 35 συλλήψεις, ενώ το οι ποινικές καταδίκες κατά έτος, αφορούν:

2018: 6 2019: 142020: 232021: 102022: 7

Η υψηλότερη ποινή έφθασε τα 6 χρόνια φυλάκισης και η χαμηλότερη τις 40 μέρες.

Οι εθνικότητες των συλληφθέντων διακινητών περιλαμβάνουν Σύρους, Αφρικανούς,  αλλά και Ευρωπαίους. Από την αρχική πληροφόρηση, δεν εντοπίζονται Τούρκοι υπήκοοι.

Βουλευτές της Επιτροπής Νομικών αναφέρουν πως τροποποίησαν πέρσι τη νομοθεσία, μετατρέποντάς την σε κακούργημα, για πιο αυστηρές, πολυετείς ποινές, και  πως πρέπει ζητούν όπως κινηθεί περισσότερο η διαδικασία.

"Έχουμε τροποποιήσει τη νομοθεσία και είναι καιρός να εφαρμοστεί, ήταν η δήλωση του βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου, διευκρινίζοντας ότι αυτό είναι «καθαρά ευθύνη της εκτελεστική εξουσίας"

Εν μέσω πολλών αντιδράσεων, με την Ε.Ε. να κλείνει τα μάτια, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως ένα νέο μεταναστευτικό κύμα λόγω της επισιτιστικής κρίσης, θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης. 

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οκτώ, – Ποινές,okto, – poines