Οικολόγοι: Να ανοίξει ξανά η ποινική υπόθεση για το Μαρί

Ζούμε σε μια πατρίδα της ατιμωρησίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων, με αφορμή την πέμπτη επέτειο μνήμης στους 13 ήρωες απο την έκρηξη στο Μαρί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η φονική έκρηξη στο Μαρί αποτελεί σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία. Το πρωινό εκείνο της 11ης Ιουλίου, όπου χάθηκαν αδίκως δεκατρείς ζωές, άλλαξε συθέμελα την κυπριακή

κοινωνία.

Το Μαρί ήταν η αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια οι αδυναμίες, οι στρεβλώσεις και οι παραλείψεις της κρατικής μηχανής, της δικαιοσύνης αλλά και του πολιτικού συστήματος.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, είχαμε εκφράσει από τότε τη δυσαρέσκεια μας για την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας και την απόφαση για τους ενόχους της τραγωδίας. Οι πραγματικοί ένοχοι της τραγωδίας δεν δικάστηκαν ποτέ. Διαφάνηκαν, για ακόμα μια φορά, τα κενά και οι αδυναμίες της χώρας μας. Η κοινή γνώμη έχει την ισχυρή αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Στηρίζουμε το αίτημα των συγγενών των θυμάτων να ανοίξει ξανά ο φάκελος της υπόθεσης Μαρί. Καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα κ. Κληρίδη να επανεξετάσει το θέμα. Η πολιτεία οφείλει πέρα των τιμητικών λόγων, των μνημείων και της βιοποριστικής διευθέτησης των παιδιών και συγγενών των θυμάτων, να αποδώσει πραγματική δικαιοσύνη. Δυστυχώς η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα είναι ότι κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά το μεγάλο αυτό έγκλημα για τα δικά τους μικροπολιτικά συμφέροντα.

Το πάθημα δεν έγινε μάθημα και είναι λυπηρό να διαπιστώνεται ότι παρά την καθοριστική καταστροφή της ενεργειακής υποδομής, η Κυπριακή πολιτεία απέτυχε να αδράξει την ευκαιρία και να στραφεί προς την πράσινη ενέργεια, τον ήλιο, τη βιομάζα και τον άνεμο, ενώ λίγα χρόνια μετά ακολουθήθηκε η ίδια πεπατημένη της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα της έκρηξης του Μαρί και εκφράζει την αμέριστη και συνεχόμενη συμπαράσταση του προς τους συγγενείς των θυμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα