Οικολόγοι για Βρετανίδα: Οι Αρχές να διερευνήσουν τις πράξεις των μελών τους

Σε δηλώσεις προχώρησε η Μαρία Κολά, Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων, σχετικά με την αθώωση της Βρετανίδας, τονίζοντας ότι οι Αρχές οφείλουν να διερευνήσουν την συμπεριφορά και τις πράξεις των μελών τους.

Διαβάστε ακόμη: Ομαδικός βιασμός: Ανατράπηκε η καταδίκη της Βρετανίδας από το Ανώτατο

Αυτούσια η δήλωση: 

Το Ανώτατο Δικαστήριο αθώωσε την 19χρονη Βρετανίδα που το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου δίωξε για «ψευδή καταγγελία» του ομαδικού βιασμού της από ομάδα νεαρών Ισραηλινών. Με την απόφαση αυτή επιβεβαιώνεται η καταγγελία της ότι

είχε πιεστεί από την αστυνομία Αμμοχώστου να αποσύρει την αρχική καταγγελία και να «παραδεχθεί» ότι ήταν ψευδής. Ο Αρχηγός της αστυνομίας, αλλά και η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, ως η πολιτική προϊστάμενη της Αστυνομίας, οφείλουν να διερευνήσουν την διαδικασία που ακολούθησε η Αστυνομία στην διερεύνηση της υπόθεσης και να προχωρήσουν σε πειθαρχική δίωξη των ιθυνόντων.

Επιπλέον, εφόσον τα αποδεικτικά στοιχεία που κατατέθηκαν στο Ανώτατο είχαν κατατεθεί και ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Αμμοχώστου, και ο συγκεκριμένος δικαστής δεν τα έκρινε αξιόπιστα, τίθεται το ερώτημα εάν θα υπάρξει διερεύνηση και για τον τρόπο που εκδικάστηκε η υπόθεση ο εν λόγω δικαστής. Σε περίπτωση που αποδειχθεί, βάσει των υφιστάμενων κανονισμών, πως πολύ λίγα μπορούν να γίνουν, τότε το  Ανώτατο Δικαστήριο οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία να προχωρήσει σε άμεση και εις βάθος μεταρρύθμισή τους.

Τελικώς, ελπίζουμε πως επιτέλους, έστω και τώρα, θα γίνει σωστή διερεύνηση του περιστατικού και θα κληθούν να λογοδοτήσουν οι 21 νεαροί που είχαν κατηγορηθεί αρχικά και μετέπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Την ίδια ώρα, αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες του δικού μας κράτους, όπως την απουσία κρατικών υποδομών για την στήριξη των θυμάτων, την μη εφαρμογή ή έλλειψη επαρκούς νομοθετικού πλαισίου, αλλά και την γενικότερη κουλτούρα που επικρατεί και θέλει τα θύματα να φέρουν αυτοί την οποιαδήποτε ευθύνη (victim blaming).

Ως Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων (ΓΥ.Κ.Ο.), επισημαίνουμε πως παράλληλα με τα παραπάνω πρέπει να συνεχίσει η ευαισθητοποίηση και η επιμόρφωση της κοινωνίας για κάθε μορφής εγκλήματα εις βάρος παιδιών και γυναικών. Ο αγώνας για την εξάλειψη της κάθε μορφής βίας κατά παιδιών και γυναικών είναι κοινός και αποτελεί καθήκον όλων. Οφείλουμε στα παιδιά και τις γυναίκες ένα καλύτερο και ασφαλέστερο παρόν και μέλλον, για το καλό της κοινωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα