Οικολόγοι για πετρελαιοκηλίδα: «Πολύ λίγα και πολύ αργά όσα γίνονται»

Ανακοίνωση σχετικά με τη διαρροή πετρελαίου από τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στην παράκτια περιοχή Baniyas της Συρίας εξέδωσε το Κίνημα Οικολόγων. 

Όπως αναφέρεται, απειλούνται οι ακτές της Κύπρου από μια διαρροή που έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου «και όπου να ’ναι και της Κύπρου».

Οι Οικολόγοι σημειώνουν πως «οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας

αναφέρουν πως παρακολουθούν το περιστατικό και δηλώνουν έτοιμες να ανταποκριθούν και να παράσχουν βοήθεια στις κατοχικές αρχές για τη διαρροή του πετρελαίου, στην περίπτωση που αυτό τους ζητηθεί. Η πιο πάνω στάση δεν είναι επαρκής. Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν κινούνται αρκετά γρήγορα και όταν φτάσει η πετρελαιοκηλίδα στα κυπριακά παράλια θα είναι πάρα πολύ αργά». 

Σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Έφη Ξάνθου, ανέφερε πως «είναι απορίας άξιο γιατί δεν προστρέξαμε από τις 23 Αυγούστου – που έγινε η διαρροή – να βοηθήσουμε τη γειτονική μας Συρία για να την αντιμετωπίσει πριν να επεκταθεί στα διεθνή ύδατα και να απειλεί πλέον και τα δικά μας παράλια. Ελπίζαμε πως θα πήγαινε να μολύνει άλλες ακτές; Γιατί δεν μεταβήκαμε άμεσα να την περιορίσουμε στα διεθνή ύδατα πριν να πλησιάσει τα κατεχόμενα με όλα τα επακόλουθα προβλήματα που προκύπτουν τώρα, αλλά και διαχρονικά, με τις κατοχικές αρχές; Είναι αρκετό να πει κανείς «κάναμε παραστάσεις, αναμένουμε...» Η Κυβέρνησή μας φαίνεται πως μόνο στα λόγια δείχνει την αλληλεγγύη της σε γειτονικές μας χώρες και όχι με ουσιαστικές πράξεις. Ούτε κόπτεται αληθινά για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας πετρελαιοκηλίδας έκτασης περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου. Τώρα, με τον κίνδυνο οι θάλασσες και ακτές μας να επιμολυνθούν από πετρέλαιο, πώς θα το χειριστούν οι κυβερνώντες; Θα τρέχουμε πάλι τελευταία στιγμή και ό,τι προλάβουμε; Πότε θα γίνουμε επιτέλους προμηθείς αντί επιμηθείς;».

Διαβάστε επίσης 

Σε επιφυλακή οι Αρχές για την πετρελαιοκηλίδα – Βίντεο από την πορεία της

Δύο θαλάσσια σκάφη έστειλε η Τουρκία για την πετρελαιοκηλίδα

Οι τρόποι διάσπασης της πετρελαιοκηλίδας και οι επιπτώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα