Οικολόγοι: Δεν υπάρχουν καταφύγια σε περίπτωση εχθροπραξιών

Ως ανησυχητική χαρακτηρίζει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών την κατάσταση σε πολλές περιοχές της Κύπρου, καθώς αυτές δεν διαθέτουν υπόγειους χώρους σε υφιστάμενα υποστατικά, τα οποία να λειτουργήσουν ως χώροι προστασίας του κοινού σε περίπτωση εχθροπραξιών.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κάνει λόγο για εγκατάλειψη του προγράμματος καταφυγίων, η οποία αφήνει εκτεθειμένους τους πολίτες σε πολλές περιοχές της Κύπρου.

Παράλληλα,

σημειώνεται ότι η Πολιτική Άμυνα μαστίζεται από έλλειψη προσωπικού.

Το κίνημα προσθέτει ότι μέσα στο 2000 η Πολιτική Άμυνα προωθούσε το πρόγραμμα δημιουργίας καταφυγίων, το οποίο ανεστάλη τον Ιούλιο του 2013 και επανεκκίνησε το 2015, αλλά μόνο στα χαρτιά.

Σήμερα, σημειώνει, υπάρχουν 2223 καταφύγια, εκ των οποίων 1641 είναι δημόσια και 583 για αποκλειστική χρήση από τους ιδιοκτήτες τους.

Για το εν λόγω ζήτημα υπέβαλε ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Αυτούσια η ερώτηση του προέδρου του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών:

«Έχω γίνει δέκτης καταγγελιών σχετικά με το γεγονός ότι μερικοί υπόγειοι ιδιωτικοί χώροι οι οποίοι είχαν μετατραπεί σε καταφύγια/χώρους προστασίας της Πολιτικής Άμυνας χρησιμοποιούνται πλέον από τους ιδιοκτήτες τους για προσωπικούς λόγους, έχουν αλλάξει χρήση και γενικώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια σε ώρα ανάγκης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο Υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Αν έχει υπόψη του τις υπό αναφορά καταγγελίες και ποια μέτρα πρόκειται να λάβει.

2. Αν οι ιδιοκτήτες των υπόγειων χώρων που αρχικά είχαν παραχωρήσει τους χώρους στην Πολιτική Άμυνα, ώστε να χρησιμοποιούνται ως καταφύγια, μπορούν να αναιρέσουν αυτή τους την απόφαση.

3. Ποια ήταν η τελευταία φορά που έγιναν έλεγχοι στα καταφύγια και πόσο συχνά γίνονται αυτοί οι έλεγχοι.

4. Πόσοι ιδιωτικοί χώροι χρησιμοποιούνται σήμερα ως καταφύγια/χώροι προστασίας της Πολιτικής Άμυνας και κατά πόσο ο αριθμός τους θεωρείται ικανοποιητικός, ώστε να καλύψει τον άμαχο πληθυσμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Και η απάντηση ημερομηνίας 27 Ιουλίου 2018 τού Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.011.02.486, ημερομηνίας 3 Απριλίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη:

«Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και σας ενημερώνω ότι μέσα στο 2000 η Πολιτική Άμυνα (Π.Α) ανέλαβε την εφαρμογή Προγράμματος δημιουργίας Καταφυγίων Π.Α. Το Πρόγραμμα λειτουργούσε με την επιχορήγηση των Ιδιοκτητών/Διαχειριστών για την ενίσχυση των χώρων με μεταλλικές κατασκευές. Το έργο προωθούσε αριθμός Πολιτικών Μηχανικών και Τεχνικών που ήταν τοποθετημένοι στην Πολιτική Άμυνα.

2.Το Πρόγραμμα ανεστάλη τον Ιούλιο του 2013 μέχρι το τέλος του 2014 και επανεκκίνησε το 2015 με την τοποθέτηση ενός Πολιτικού Μηχανικού για τον συντονισμό του. Με βάση το νέο Πρόγραμμα, δεν θα τοποθετούνται ενισχύσεις στους χώρους προστασίας όπως γινόταν στο παρελθόν, απλώς θα επισημαίνονται ασφαλείς χώροι σε υφιστάμενα υπόγεια. Σήμερα υπάρχουν 2223 καταφύγια, από τα οποία 1 641 έχουν χαρακτηρισθεί ως Δημόσια, δηλαδή χώροι που δύνανται να χρησιμοποιηθούν από το κοινό σε περιπτώσεις εχθροπραξιών. Άλλα καταφύγια που έχουν χαρακτηρισθεί ως Ιδιωτικά ή Κοινά (583), είναι για αποκλειστική χρήση από τους Ιδιοκτήτες τους. Το ποσοστό κάλυψης των υφιστάμενων καταφυγίων ανέρχεται στο 30% περίπου του συνολικού πληθυσμού.

3. Τη συντήρηση των καταφύγιων που διαμορφώθηκαν με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα, αναλαμβάνει η Π.Α. μετά από πρόσφατη επιτόπια επίσκεψη, μέσω του Τμήματος Δημοσίων Έργων και αφορά τη συντήρηση μεταλλικών κατασκευών που είναι τοποθετημένες στα καταφύγια. Την καθαριότητα των χώρων αναλαμβάνουν οι Ιδιοκτήτες/Διαχειριστές τους.

4. Ο Ιδιοκτήτης συνεχίζει να κατέχει την κυριότητα του χώρου με δικαίωμα χρήσης του με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο αυτός επιθυμεί. Είναι υποχρεωμένος να διαθέσει τον χώρο έτοιμο προς χρήση του ως καταφύγιο Π.Α. εντός 24 ωρών. Οι Ιδιοκτήτες δεν δεσμεύονται να διατηρούν τον χώρο ως καταφύγιο και κατά καιρούς παρατηρείται αλλαγή της χρήσης του υποστατικού ή με άλλους τρόπους υλοποίηση προσθηκών που μειώνουν τον διαθέσιμο χώρο. Ως εκ τούτου, το καταφύγιο μπορεί να καταργηθεί από τον Ιδιοκτήτη εφόσον αυτός το επιθυμεί.

5. Το Πρόγραμμα ενόσω λειτουργεί με την εθελοντική προσφορά των Πολιτών για διάθεση του χώρου τους, παρουσιάζει αδυναμίες, αφού πολλές περιοχές δεν διαθέτουν υπόγειους χώρους σε υφιστάμενα υποστατικά, ενώ παράλληλα παρατηρείται απροθυμία υπογραφής της σχετικής συμφωνίας των ιδιοκτητών με την Πολιτική Άμυνα. Η Πολιτική Άμυνα συνεχίζει να εντοπίζει υπόγειους χώρους, αλλά δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό για να εργάζεται συστηματικά για την ουσιαστική πρόοδο του Προγράμματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα