Οικολογικό χριστουγεννιάτικο διάκοσμο προτείνει η Επίτροπος

Συμβουλές ασφαλείας, ενόψει Χριστουγέννων, από τις Ηλεκτρομηχανολογικές Υπηρεσίες
Λιτή και φιλική προς το περιβάλλον διακόσμηση προτείνει, μέσω επιστολής της προς τις τοπικές Αρχές, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, με σκοπό να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό ο χριστουγεννιάτικος φωτιστικός διάκοσμος και να εφαρμοστούν νέες «οικολογικές» πρακτικές με τη χρήση των ειδικών λαμπτήρων LED.

Επίσης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «προτείνει όπως μέρος του διακόσμου γίνει με ανακυκλώσιμα υλικά, συμβάλλοντας με

αυτόν τον τρόπο στην ευαισθητοποίηση για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων στην Κύπρο. Κατά την άποψή μας τέτοιες ενέργειες εκ μέρους των τοπικών Αρχών θα στείλουν τα σωστά κοινωνικά και οικολογικά μηνύματα», καταλήγει η Επίτροπος Περιβάλλοντος.

Συμβουλές ασφαλείας
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοίνωση με συστάσεις ως προς τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούν οι πολίτες για αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων ενόψει χριστουγεννιάτικης περιόδου, απέστειλε το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών. Μέσω της ανακοίνωσης το Τμήμα αναφέρει ότι διενεργεί ελέγχους σχετικά με τα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά φωτιστικά τύπου αλυσίδας και θεωρεί χρήσιμο να παράσχει βασικές συμβουλές σε καταναλωτές.

«Οι καταναλωτές καλούνται να αγοράζουν τα φωτιστικά τους από αξιόπιστους εμπόρους, επειδή αναμένεται ότι τηρούν τα βασικά πρότυπα ασφαλείας, και να βεβαιώνονται ότι φέρουν τη σήμανση CE, η οποία τοποθετείται με ανθεκτική ετικέτα στο καλώδιο, ότι φέρουν σημάνσεις με τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, που είναι η τάση λειτουργίας και ο βαθμός προστασίας από διείσδυση ξένων στερεών αντικειμένων και από επιβλαβή διείσδυση νερού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες φωτιάς. Πρέπει να στηρίζεται γερά, να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου και να μη φράζει εξόδους του σπιτιού. Αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ή κατοικίδια, για να αποφύγουμε ανατροπές ή τραυματισμούς, μπορούμε να κόψουμε τα χαμηλότερα κλαδιά ή να το στερεώσουμε στο ταβάνι ή σε κάποιο άλλο σταθερό αντικείμενο ή πετονιά.

Το φυσικό δέντρο δεν πρέπει να είναι ξεραμένο, και να το διατηρούμε υγρό με συχνό πότισμα. Το τεχνητό δέντρο πρέπει να φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο από βραδυφλεγή υλικά. Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να τα αφήνουμε να παίζουν χωρίς επιτήρηση, κάτω από το δέντρο, ενώ αναπτήρες, σπίρτα, καλώδια, πρίζες και φωτάκια θα πρέπει να μην είναι προσεγγίσιμα από τα παιδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα