ΟΗΕ: Ζήτησε εκκένωση 400 ατόμων απο νοσοκομείο στη Μαντάγια

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, ζήτησε την εκκένωση των περίπου 400 άτομα από το νοσοκομείο της Μαντάγια, μετά την άφιξη των φορτηγών ενίσχυσης στη Συριακή πόλη.

Μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Stephen O'Brien δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι ασθενείς χρειάζονται θεραπεία για ιατρικές επιπλοκές, σοβαρό υποσιτισμό και πείνα.

Αυτό έπρεπε να γίνει

το ταχύτερο δυνατό διότι "Οι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους", δήλωσε ο O'Brien, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να μεταφερθούν ασθενοφόρα έτσι ώστε να εκκενώσουν τα τετρακόσια άτομα από το νοσοκομείο.

Οι Δυνάμεις Ασφαλείας, οι οποίες είναι πιστές στο καθεστώς της Συρίας έχουν επιβάλει αυστηρή πολιορκία της Μαντάγια από τον Ιούλιο, και μέχρι τώρα μόνο τον Οκτώβριο είχε επιτραπεί διανομή βοήθειας.

Ωστόσο, η συριακή κυβέρνηση επέτρεψε την πολυαναμενόμενη διανομή τροφίμων, φαρμάκων, και άλλων προμηθειών τη Δευτέρα μετά από σπαρακτικές εικόνες, οι οποίες δείχνουν αδυνατισμένα παιδιά και ενήλικες.

Η διανομή τροφίμων, έγινε σε συντονισμό με παρόμοιες διανομές σε δυο σιιτικά χωριά που περιβάλλονται από αντάρτες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε την κατάσταση στη Συρία σε μια συνάντηση στη Νέα Υόρκη η οποία ζητήθηκε να γίνει μετά από εκκλήσεις από τη Νέα Ζηλανδία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

«Η τακτική της πολιορκίας και της πείνας είναι ένα από τα πιο αποτρόπαια χαρακτηριστικά της Συριακής σύγκρουσης», αναφέρει ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών της Νέας Ζηλανδίας, Gerard van Bohemen.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Samantha Power, επέκρινε την τακτική του συριακού καθεστώτος λέγοντας πως «Αυτή η τακτική που χρησιμοποιείται είναι ενάντια στον λάο της Μαντάγια».

Την Κυριακή πέντε άνθρωποι - ένα εννιάχρονο αγόρι και τέσσερις άνδρες - πέθαναν από την πείνα σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 4,5 εκατομμύρια Σύριοι που ζουν στην πολιορκημένη Μαντάγια, φτάνουν στις περιοχές και χρειάζονται απεγνωσμένα ανθρωπιστική βοήθεια.

Ακτιβιστές αναφέρουν ότι οι πολιορκίες για τον λιμό έχουν χρησιμοποιηθεί ως ηθελημένη στρατηγική στον πόλεμο, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή πάνω από ένα τέταρτο του εκατομμυρίου μέσα σε μόλις πέντε χρόνια.

ΠΗΓΗ: Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα