«Οι υγρότοποι της Κύπρου και η σημασία τους»

Έκθεση φωτογραφίας στο αίθριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, με θέμα «Οι υγρότοποι της Κύπρου και η σημασία τους», διοργανώνουν η Βουλή των Αντιπροσώπων Κύπρου και το Terra Cypria - το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος, με στόχο

τη γνωριμία με τους υγρότοπους της Κύπρου, την αναγνώριση της οικολογικής τους αξίας, της φυσικής τους ομορφιάς, αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρουν στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του, το Terra Cypria -το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος, αναφέρει ότι τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν την περασμένη Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ενώ, ανάμεσα σε άλλους, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Βουλευτές διαφόρων κομμάτων, εκπρόσωποι κυβερνητικών τμημάτων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και διάφοροι άλλοι ενδιαφερόμενοι για τον φυσικό πλούτο του νησιού μας.

Σε ομιλία του, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την ετοιμότητα της Βουλής να συνδράμει στην εφαρμογή σχεδίων δράσης, που θα στοχεύουν στη διάσωση των υγροτόπων μας και στην ορθολογιστική διαχείρισή τους, προσθέτοντας ότι «για να επιτευχθεί όμως αυτό, απαιτείται συλλογική προσπάθεια του κράτους, των αρμόδιων φορέων, αλλά και του καθενός από εμάς”.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Terra Cypria Λεύκιος Σεργίδης ανέφερε ότι «με την κατάλληλη ανάδειξη των υγροτόπων, αλλά και του ευρύτερου κυπριακού περιβάλλοντος, μπορούμε να αυξήσουμε τα έσοδα από τουρίστες που μπορεί να έρχονται για να απολαύσουν τη μοναδικότητα της κυπριακής φύσης».

Η έκθεση παρουσιάζει την ομορφιά και τη μοναδικότητα των υγροτόπων του νησιού, ενώ παράλληλα συμπεριλαμβάνει χαρακτηριστικά είδη χλωρίδας και πανίδας, καθώς επίσης διάφορες δραστηριότητες και πέσεις που παρατηρούνται στους υγρότοπους της Κύπρου. Συμπεριλαμβάνονται δε φωτογραφίες από την πλειοψηφία των διαφόρων τύπων υγρότοπων του νησιού μας, τόσο φυσικούς όσο και τεχνητούς, όπως εκβολές ποταμών, υδατοφράκτες, δεξαμενές διαφόρων τύπων, λίμνες λατομείων και μεταλλείων, Αλυκές κ.α.

Ανάμεσα σε άλλους υγρότοπους του νησιού, παρουσιάζονται οι Αλυκές Λάρνακας και Ακρωτηρίου, που προστατεύονται από τη Σύμβαση ΡΑΜΣΑΡ ως υγρότοποι διεθνούς σημασίας.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι την Παρασκευή 14 Ιουνίου του 2019.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 8:00-14:00 και Πέμπτη 8:00-17:00.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα