Οι Βρετανοί επιστρέφουν τα κλεμμένα χρυσά αντικείμενα στην Γκάνα

Το Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψε δεκάδες αντικείμενα που είχαν κλαπεί από τη σημερινή Γκάνα - περισσότερα από 150 χρόνια μετά την κατάληψη τους.

Περίπου 32 αντικείμενα από χρυσό και ασήμι έχουν σταλεί με μακροπρόθεσμο δανεισμό στη χώρα από το Μουσείο Victoria &Albert (V&A) και το Βρετανικό Μουσείο.

Είχαν κλαπεί από την αυλή του βασιλιά Asante, γνωστού ως Asantehene, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων του 19ου αιώνα μεταξύ των Βρετανών και του ισχυρού λαού Asante.

Τα αντικείμενα αναμένεται να επιστραφούν

στον σημερινό βασιλιά την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του, Ivor Agyeman-Duah, είπε στο BBC ότι τα αντικείμενα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε "ασφαλή χέρια" στην Γκάνα πριν από την επίσημη παραλαβή τους.

Πρόκειται να εκτεθούν τον επόμενο μήνα στο Μουσείο του Παλατιού Manhyia στο Kumasi, την πρωτεύουσα της περιοχής Ashanti, ως μέρος των εορτασμών για τον εορτασμό του αργυρού ιωβηλίου του σημερινού Asante King Otumfuo Osei Tutu II.

Τον Ιανουάριο, το BBC ανέφερε ότι συμφωνήθηκαν μακροπρόθεσμα δάνεια για την επιστροφή των αντικειμένων.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που επιστράφηκαν είναι μια χρυσή πίπα ειρήνης, ένα κρατικό σπαθί και χρυσές κονκάρδες που φορούσαν αξιωματούχοι που είναι επιφορτισμένοι με τον καθαρισμό της ψυχής του βασιλιά.

Τα χρυσά αντικείμενα είναι το απόλυτο σύμβολο της βασιλικής κυβέρνησης Asante και πιστεύεται ότι είναι επενδυμένα με τα πνεύματα των πρώην βασιλιάδων Asante.

Η Nana Oforiatta Ayim, ειδική σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού της Γκάνας, είπε προηγουμένως στο BBC ότι τα αντικείμενα ήταν «μέρος της ψυχής του έθνους» και ότι ήταν «κομμάτια του εαυτού μας που επιστρέφουν».

Το δάνειο, το οποίο συζητήθηκε με τον βασιλιά και όχι με την κυβέρνηση της Γκάνας, θα διαρκέσει τρία χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα τρία χρόνια.

Το Μουσείο Victoria &Albert (V&A) δανείζει 17 κομμάτια και 15 είναι από το Βρετανικό Μουσείο.

Και τα δύο μουσεία δήλωσαν ότι χαίρονται που μπόρεσαν να επιστρέψουν τα αντικείμενα ως δανεικά ως μέρος μιας σημαντικής πολιτιστικής συνεργασίας.

Ορισμένα εθνικά μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο - συμπεριλαμβανομένου του V&A και του Βρετανικού Μουσείου - απαγορεύεται από το νόμο να δίνουν μόνιμα αμφισβητούμενα αντικείμενα στις συλλογές τους και οι δανειακές συμφωνίες όπως αυτή θεωρούνται ως ένας τρόπος για να επιτρέψουν στα αντικείμενα να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους .

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Θα επιμείνουμε στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρετανοί, Γκάνα,vretanoi, gkana