Οι Βρετανοί δανείζουν τα κλεμμένα «κοσμήματα του στέμματος» πίσω στη Γκάνα

Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει μερικά από τα «κοσμήματα του στέμματος» της Γκάνας πίσω στο σπίτι, 150 χρόνια μετά τη λεηλασία τους από την αυλή του βασιλιά Asante.

Ένας χρυσός σωλήνας ειρήνης είναι ανάμεσα στα 32 αντικείμενα που επιστρέφουν στο πλαίσιο συμφωνιών μακροπρόθεσμων δανείων, όπως αποκαλύπτει το BBC.

Το Μουσείο Victoria &Albert (V&A) δανείζει 17 κομμάτια και 15 είναι από το Βρετανικό Μουσείο.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Γκάνας είπε ότι ελπίζει σε "μια

νέα αίσθηση πολιτιστικής συνεργασίας" μετά από γενιές οργής.

Όπως σημειώνει το BBC, ορισμένα εθνικά μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο - συμπεριλαμβανομένου του V&A και του Βρετανικού Μουσείου - απαγορεύεται από το νόμο να δίνουν μόνιμα αμφισβητούμενα αντικείμενα στις συλλογές τους και οι δανειακές συμφωνίες όπως αυτή θεωρούνται ως ένας τρόπος για να επιτρέψουν στα αντικείμενα να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους .

Ωστόσο, ορισμένες χώρες που διεκδικούν αμφισβητούμενα τεχνουργήματα φοβούνται ότι ο δανεισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τρόπο που να διαφανεί ότι αποδέχονται την ιδιοκτησία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Tristram Hunt, διευθυντής του V&A, είπε στο BBC ότι τα χρυσά αντικείμενα των είναι ισοδύναμα με τα "δικά μας Crown Jewels".

Τα αντικείμενα που θα δανειστούν, τα περισσότερα από τα οποία είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια των πολέμων του 19ου αιώνα μεταξύ των Βρετανών και των Asante, περιλαμβάνουν ένα σπαθί και χρυσά σήματα που φορούσαν αξιωματούχοι που είναι επιφορτισμένοι με τον καθαρισμό της ψυχής του βασιλιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα