Οι βασανισμένες φωνές της κοινωνίας μέσα απο τη Γραμμή 1410

Συνολικά 1002 περιστατικά, χειρίστηκαν κατά το 2015 οι σύμβουλοι της Γραμμής Στήριξης και Συμβουλευτικής του Οργανισμού Νεολαίας κατά το 2015.

Κλήθηκαν να διαχειριστούν θέματα σχέσεων, θέματα που αφορούν ναρκωτικά και θέματα ψυχικής υγείας, ενώ σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στις κλήσεις που αφορούσαν ως κύριο θέμα τα οικονομικά ζητήματα και τις επιπτώσεις της ανεργίας.

Μέσα από τα στοιχεία της Γραµµής Στήριξης και Συμβουλευτικής 1410 του Οργανισμού Νεολαίας διαφαίνεται ότι όλο και περισσότερα άτομα αποτείνονται για συμβουλές και βοήθεια.

Για το έτος 2015 οι Σύμβουλοι

του 1410 χειρίστηκαν συνολικά 1002 περιστατικά. Από τα στατιστικά δεδομένα φαίνεται η σταθερά ψηλή ροή των κλήσεων κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας. Ο αριθμός των περιστατικών συνεχίζει να είναι στα ίδια σχεδόν ψηλά επίπεδα με το 2014 και 2012 ενώ είναι αυξημένος κατά 55% σε σχέση με το 2010, 28% σε σχέση με το 2011 και 18% σε σχέση με το 2013.

Απεγνωσμένες φωνές για την ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που παραθέτονται πιο κάτω, κατά το 2015 παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση των περιστατικών που είχαν ως κύριο τους θέμα την ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα. Επιπρόσθετα, το 1410 εξακολουθεί να είναι η μοναδική γραμμή στο είδος της που λειτουργεί στην Κύπρο, τόσο στον κυβερνητικό όσο και στον μη-κυβερνητικό τομέα, αφού είναι η μόνη «Ανοιχτή Γραμμή» που υπάρχει.

Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με τις άλλες Υπηρεσίες που παρέχουν εξειδίκευση σε ένα μόνο θέμα (π.χ. ουσίες εξάρτησης) το 1410 καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, δίνοντας την ευκαιρία στους καλούντες να συζητήσουν οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί.

Η χρησιμότητα της ύπαρξης μιας τέτοιας Υπηρεσίας φαίνεται και από την καθημερινή παραπομπή περιστατικών από άλλες Γραμμές στο 1410, για διαχείριση περιστατικών που όπως αναφέρουν δεν εμπίπτουν στις δικές τους υπηρεσίες.

Να σημειωθεί επίσης ότι προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των περιστατικών κατά τη διάρκεια του έτους 2016 λαμβάνοντας υπόψη τη νέα συνεργασία/δικτύωση της Γραμμής με το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, για σκοπούς εδραίωσής της στη δημοτική αλλά κυρίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Κλήσεις και Επαρχία Διαμονής:

H επαρχία διαμονής των καλούντων με την μεγαλύτερη συχνότητα κλήσεων (από αυτούς που αναφέρουν κατά τη διάρκεια της κλήσης την επαρχία διαμονής τους) φαίνεται να είναι η Λευκωσία με συχνότητα 41%. Ακολουθεί η Λεμεσός με ποσοστό 34%, η Λάρνακα με ποσοστό 14%, η Πάφος με ποσοστό 5% και τέλος η Αμμόχωστος με ποσοστό 6% επί του συνόλου των κλήσεων.

Να σημειωθεί ότι παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση του αριθμού κλήσεων από την επαρχία Λεμεσού σε σύγκριση με τα περσινά ποσοστά (46%). Αυτό πιθανών να οφείλεται στις ενέργειες γνωστοποίησης της γραμμής στην επαρχία Λεμεσού μέσω της συνεργασίας με αστυνομικούς σταθμούς, τη τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς.

Θέματα που απασχόλησαν τους καλούντες:

Τα θέματα που απασχόλησαν τα άτομα που κάλεσαν στη Γραμμή αφορούσαν κατά κύριο λόγο θέματα σχέσεων (13%), ουσίες εξάρτησης (15%) και θέματα ψυχικής υγείας (25%). Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στις κλήσεις που αφορούσαν ως κύριο θέμα τα οικονομικά ζητήματα και τις επιπτώσεις της ανεργίας της τάξης του 19% μιας και το 22% των ενήλικων καλούντων στη Γραμμή ήταν άνεργοι.

Ηλικίες Καλούντων:

Όσον αφορά τις ηλικίες των ατόμων που αποτάθηκαν στην Γραμμή κατά το 1ο εξάμηνο, παρατηρούμε μια σημαντική διαφορά σε σχέση με προηγουμένως αφού παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού των καλούντων στο εύρος ηλικίας 21-30 της τάξης του 11.3%.

Αν προσθέσουμε το ποσοστό των ατόμων που ανέφεραν την ηλικία τους, φαίνεται ότι ένα ποσοστό 43% των συνολικών κλήσεων που δέχτηκε η υπηρεσία, έγινε από παιδιά, έφηβους και νεαρούς ενήλικες.

Επίσης, είναι σημαντικό ν’ αναφερθεί ότι το 73% των συνολικών κλήσεων που δέχτηκε η υπηρεσία από ενήλικες (31-40) και μεσήλικες (41-50), είχαν ως κύριο θέμα τους ζητήματα που αφορούσαν άτομα του οικογενειακού κύκλου και συγγενείς με ηλικίες μεταξύ 5-30.

Κρίσιμα Περιστατικά:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΝΕΚ κατά το 2015, οι Σύμβουλοι του 1410 χειρίστηκαν και πάλι αρκετά κλινικά περιστατικά και περιστατικά με ψηλό βαθμό σοβαρότητας. Αυτά αφορούσαν περιπτώσεις ατόμων που θέλησαν να μοιραστούν και να συζητήσουν θέματα όπως ξυλοδαρμούς έντονους αυτοκτονικούς ιδεασμούς ή και απόπειρες, και βιασμούς.

Στις περιπτώσεις αυτές οι Σύμβουλοι της Γραμμής πρόσφεραν ψυχολογική στήριξη στους καλούντες, τους ενημέρωσαν όπου χρειάστηκε για τα δικαιώματα τους, και τους κινητοποίησαν να λάβουν το επόμενο βήμα, είτε αυτό αφορούσε την έναρξη συστηματικών συναντήσεων με κάποιο ειδικό, είτε το να προχωρήσουν σε κάποια καταγγελία.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης παρατηρούνται στο επάγγελμα των ατόμων που κάλεσαν, αφού διαπιστώνουμε αύξηση στα περιστατικά που αφορούν άνεργα άτομα, αλλά και λήπτες δημοσίου βοηθήματος, αφού μαζί αποτελούν το 29% επί του συνόλου των κλήσεων.

Η γραμμή πλέον απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό, σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: ψυχιατρικά, ψυχολογικά και ψυχο-κοινωνικά ζητήματα όπως είναι οι επιπτώσεις οικονομικής κρίσης και ανεργίας, ουσίες εξάρτησης, διατροφικές και αγχωτικές διαταραχές, κατάθλιψη, θέματα σχέσεων, πένθος, ακαδημαϊκά ζητήματα

Keywords
Τυχαία Θέματα