Οι τρόποι διάσπασης της πετρελαιοκηλίδας και οι επιπτώσεις

Για τους τρόπους διάσπασης της πετρελαιοκηλίδας που απειλεί τις κατεχόμενες μας ακτές στην περιοχή του Αποστόλου Ανδρέα μίλησε στο Ράδιο Πρώτο ο Περιβαλλοντολόγος Δρ Κώστας Παπασταύρος.

Ο δρ Παπασταύρος είπε ότι πρόκειται για μεγάλη πετρελαιοκηλίδα, η πορεία της οποίας είναι άγνωστη αφού δεν γνωρίζει κανείς πώς θα κινηθούν τα ρεύματα μέχρι το απόγευμα.

Διαβάστε επίσης: Σε επιφυλακή οι Αρχές για την πετρελαιοκηλίδα – Βίντεο από την πορεία της

Ο δρ Παπασταύρος εξήγησε ότι η κηλίδα οδεύει προς κατεχόμενες περιοχές  ενώ παράλληλα τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στη διάθεσή

της όλα τα μέσα για παρακολούθηση αλλά και για καταπολέμηση του φαινομένου. «Δεν πρόκειται για πετρέλαιο που θα αφήσει αποτύπωμα, μάλλον πρόκειται για μαζούτ που είναι πιο ελαφρύ καύσιμο.

Η κηλίδα μπορεί να ψεκαστεί με διασπαστικά υλικά και θα διαλυθεί. Αν φθάσει στην ακτή και μαζευτούν τα ασφαλτικά, οι «κατράδες», σίγουρα ο καθαρισμός είναι διαφορετικός», είπε.

Κληθείς να εξηγήσει για τον όγκο της περιβαλλοντικής καταστροφής, ο περιβαλλοντολόγος είπε ότι η ρύπανση μπορεί να αγγίζει τους 5 με 10 τόνους. «Καλύπτει ένα μεγάλο μέρος σε έκταση. Για να την καθορίσουμε επακριβώς πρέπει να ξέρουμε ποσότητα και τύπο πετρελαίου», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα