Οι τράπεζες αυξάνουν κι άλλο τις προβλέψεις τους

Αντιμέτωπες με νέους περιορισμούς στον ισολογισμό τους αναμένεται να έρθουν οι τράπεζες, καθώς οι απαιτήσεις των εποπτικών αρχών μετά την υιοθέτηση του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου 9 από τις αρχές του 2018, αλλά και την αυστηρότητα των Ευρωπαίων, «στριμώχνουν» τους ισολογισμούς τους.

Η διαφύλαξη των κεφαλαίων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέων περιπετειών από τις επισφαλείς τους απαιτήσεις, αποτελούν το μεγάλο ζητούμενο των Ευρωπαίων εποπτών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Stockwatch», βάσει

της σχετικής έρευνας της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, το νέο πρότυπο που θα αντικαταστήσει το πρότυπο 39, ίσως αλλάξει τη μεταβλητότητα των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών τραπεζών, αυξάνοντας τις προβλέψεις.

Οι περισσότερες από τις τράπεζες της ευρωζώνης οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΤΑ, αναμένεται να αυξήσουν τις προβλέψεις τους τουλάχιστον κατά 18%, με βάση το νέο πρότυπο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση θα αγγίξει το 30%.

Η αλλαγή αυτή δεν αποτελεί και την καλύτερη δυνατή εξέλιξη για τις διοικήσεις των τραπεζών, με τα τραπεζικά ιδρύματα να καλούνται να ετοιμαστούν για την αλλαγή εντός 12μήνου, με ειδικές ομάδες να έχουν ήδη συσταθεί προκειμένου να φέρουν εις πέρας το έργο, σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες.

Έτσι, το διοικητικό κόστος για τις τράπεζες, αναμένεται να είναι μεγάλο.

Η συγκεκριμένη αλλαγή, ουσιαστικά μεταβάλλει τον τρόπο που οι τράπεζες υπολογίζουν τις προβλέψεις για την απομείωση δανείων, αφού έτσι καλύπτονται ζημιές σε σχέση με γεγονότα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, αλλά και μέρος των ζημιών που θα υποστεί η τράπεζα στο μέλλον.

Εκείνο για το οποίο καθησυχάζουν οι τραπεζίτες, είναι πως οι πραγματικές επιδράσεις στα ιδρύματά τους θα έχουν επίδραση σε βάθος χρόνου, μεταθέτοντας έτσι τη συζήτηση για το μέλλον, όπου τα πρώτα δείγματα από τη συγκεκριμένη πρακτική θα έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται.

Εξάλλου, στην Κύπρο ο SSM έχει ήδη προειδοποιήσει τις εμπορικές τράπεζες να εμφανίσουν αυξημένες προβλέψεις, κυρίως λόγω των πολύ υψηλών δεικτών των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα