Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών μετά τη σύσκεψη σε Προεδρικό

Τις θέσεις τους αναφορικά με τα όσα τους μετέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με το Κυπριακό και τα ενεργειακά διατύπωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

H συζήτηση ξεκίνησε γύρω στις 10:10 το πρωί και ολοκλρώθηκε στη 13:50. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος,

ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Πόλυς Παλλήκαρος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το Συμβούλιο Αρχηγών, η Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ στην Κύπρο Τζέιν Χολ Λουτ συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Δεν υπάρχει Κύπρος Β, για να υπάρχουν plan b»

Ο ίδιος ανέφερε: «Ο ΠτΔ προέβη σε μια πολύ αναλυτική ενημέρωση του Συμβουλίου των Αρχηγών για το Κυπριακό και την τελευταία συνάντηση με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Λουτ. Είχα την ευκαιρία, με την άδεια του Προέδρου και των συναδέλφων Προέδρων των κομμάτων, και έκανα και την τοποθέτηση εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού. Στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθειά του για επανέναρξη του διαλόγου πάνω στις βασικές αρχές. Σε αναζήτηση μιας λύσης με βάση τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το πλαίσιο Γκουτέρες, τις παραμέτρους στο σύνολό τους, που εκεί διασφαλίζεται ότι η Κύπρος, κατά την άποψη του Δημοκρατικού Συναγερμού, μπορεί με τη λύση να είναι ένα φυσιολογικό κράτος, χωρίς ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα».

Ερωτηθείς από το ΣΙΓΜΑ αν θεωρεί ότι έχουν σταλεί θετικά μηνύματα μετά την επίσκεψη της κυρίας Λουτ, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα, αφού η κυρία Λουτ, σημείωσε, δεν έχει δει ακόμη τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί «Plan B», υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει “Κύπρος Β”, για να υπάρχουν plan b».

Άντρος Κυπριανού: "Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ποτέ τη διχοτόμηση"

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ο κ. Γκουτέρες ήταν πολύ συγκεκριμένος για το πώς πρέπει να συνεχίσει η διαδικασία. Εξηγώντας τη διαδικασία, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο Πρόεδρος έπρεπε να πείσει ότι θα συνεχίσει μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο.

«Δεν αποτελεί επιλογή η διαφοροποίηση του στόχου», σημείωσε ο κ. Κυπριανού, εξηγώντας πως, αν τεθεί διαφορετικός στόχος, δεν θα πάμε στο ενιαίο κράτος αλλά σε λύση δυο κρατών. «Ως ΑΚΕΛ, δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ποτέ τη διχοτόμηση», τόνισε.

«Αναμένουμε να ολοκληρωθεί η αποστολή της κυρίας Λουτ και οι διαβουλεύσεις», πρόσθεσε κι όταν ενημερωθεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, υπογράμμισε, τότε «θα τοποθετηθούμε για τα όσα μας είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Έχω άποψη», δήλωσε, αναφορικά με το αν ο πρόεδρος προσπάθησε να πείσει ότι είναι έτοιμος να επανέλθει στον διάλογο. Για τα ενεργειακά, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι έγινε μια ενημέρωση, με το ΑΚΕΛ να ζητά να γίνει σε περισσότερο βάθος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να στείλουν τους ειδικούς τους επί των ενεργειακών στο Προεδρικό για να ενημερωθούν.

Νικόλας Παπαδόπουλος: "Όχι στο Πλαίσιο Γκουτέρες"

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν πρέπει κανένας να έχει την αμφιβολία ότι για το αδιέξοδο στο Κυπριακό ευθύνεται η Τουρκία.

Αν κάποιος ακούσει τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, πρόσθεσε, δεν πρέπει να υπάρχει η αμφιβολία ότι οι διαπραγματεύσεις δύσκολα θα ξεκινήσουν.

Εξέφρασε, παράλληλα, τη διαφωνία του ΔΗΚΟ με το πλαίσιο Γκουτέρες και διατύπωσε τη θέση ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που έμειναν.

«Ως ΔΗΚΟ, μεταφέραμε για ακόμα μια φορά τη δική μας θέση ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως Πλαίσιο συζήτησης του Κυπριακού, αλλά και από τακτικής άποψης δεν μπορεί η δική μας πλευρά να ξεκινά με τη θέση ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που μείναμε. Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί κάτι τέτοιο, θα ζητήσει ανταλλάγματα για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που μείναμε και, όταν μιλάμε για ανταλλάγματα, μιλάμε για περαιτέρω υποχωρήσεις ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της ασφάλειας, του στρατού, των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων», είπε.

Σημείωσε πως για αυτό τον λόγο πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι τούρκικοι σχεδιασμοί, να ασκηθούν πιέσεις πάνω στην Τουρκία, με στόχο όχι μόνο να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά να έχουν προοπτική επιτυχίας.

Μαρίνος Σιζόπουλος: "Nα προτείνουμε μια διαφορετική διαδικασία"

Η θέση της ΕΔΕΚ είναι σαφής και καθαρή ότι από την πλευρά μας θα πρέπει να διεκδικήσουμε τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με την εμπλοκή των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του προβλήματος, που είναι και η ουσία του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις του, μετά τη σύνοδο του συμβουλίου αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «η διερεύνηση από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, τόσο των προθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών όσο και ενδεχόμενης αλλαγής της διαδικασίας, μας δίνει τη δυνατότητα ως Κυπριακή Δημοκρατία να προτείνουμε μια διαφορετική διαδικασία από αυτή που έχει ακολουθηθεί εδώ και 42 χρόνια και η οποία μέχρι στιγμής, όχι μόνο δεν έχει φέρει τη λύση ένα βήμα πιο κοντά, αλλά, αντίθετα, έχει κατοχυρώσει στην Τουρκία πολιτικό παράγωγο και πρόσθετες, ενδεχομένως, διεκδικήσεις».

«Η θέση της ΕΔΕΚ είναι σαφής και καθαρή. Ότι από την πλευρά μας θα πρέπει να διεκδικήσουμε τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με την εμπλοκή και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του προβλήματος, που είναι και η ουσία του κυπριακού, δηλαδή το θέμα της εισβολής, της συνεχιζόμενης κατοχής και του εποικισμού», είπε.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, το πλαίσιο των συνομιλιών πρέπει να αποσκοπεί στην αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, στον επαναπατρισμό των εποίκων, στην επιστροφή των προσφύγων Ε/Κ και Τ/Κ υπό συνθήκες ασφάλειας στις περιουσίες τους και, τέλος, στην κατάργηση όχι μόνο της συνθήκης εγγύησης αλλά και της συνθήκης συμμαχίας, προσθέτοντας πως για το κόμμα του αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πάρα πολύ καθοριστικό.

Ανέφερε, ακόμα, πως «την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στις προκλητικές τουρκικές θέσεις και διεκδικήσεις και τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά κυρίως να προωθήσουν την κατοχύρωση των αποφάσεων του ΟΗΕ για την Κύπρο, του καταστατικού χάρτη των ΗΕ και οι πρόνοιες λύσεις του κυπριακού να διαλαμβάνουν ακριβώς τις πρόνοιες που υπάρχουν τόσο στη διεθνή όσο και στην ευρωπαϊκή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την κατοχύρωση των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών».

Γιώργος Λιλλήκας: «Θα υπάρξουν εξελίξεις»

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας μίλησε για λεπτομερή ενημέρωση για τη συνάντηση με την κυρία Λουτ.

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι μετά το Κραν Μοντάνα το Κυπριακό μπήκε σε μια νέα φάση, τονίζοντας ότι «θα υπάρξουν εξελίξεις».

Οι στόχοι του Ερντογάν για διεύρυνση των συνόρων και οι σχέσεις της χώρας με ΗΠΑ και Ε.Ε. επηρεάζουν το Κυπριακό, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι με την παράταση του αδιεξόδου, αλλά περισσότεροι κίνδυνοι αν πάμε σε συνομιλίες χωρίς καμία θετική προοπτική.

«Εισήγησή μου ήταν να προβληματιστούμε σοβαρά και να γίνει μια νέα συνεδρία με διπλωμάτες και ακαδημαϊκούς, που θα μελετήσει όλα τα σενάρια για αποτροπή και πρωτοβουλίες που μπορεί να λάβει η κυβέρνησή μας», ανέφερε.

Επίσης, δήλωσε ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας χειρίστηκε σωστά τη συνάντηση με την Λουτ και ότι ήταν σωστή η προσέγγισή του. «Εκτίμησή μου είναι ότι τα πράγματα δεν θα μείνουν ως έχουν», υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε ότι: «Το κυπριακό έχει φύγει από εκεί που το ξέραμε τα τελευταία 44 χρόνια».

Ερωτηθείς αν η εισήγησή του έγινε αποδεκτή για τη σύγκληση μιας τέτοιας συνεδρίας, απάντησε ότι αυτή θα διεξαχθεί περί τα τέλη Αυγούστου.

Γιώργος Περδίκης: "Διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω ενέργειας"

O πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η ενημέρωση του Προέδρου σε σχέση με τη συνάντησή του με την κυρία Λουτ δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντική.

Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχτηκε υπό όρους το πλαίσιο Γκουτέρες και πιο συγκεκριμένα με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα κάνει αποδεκτή την κατάργηση των εγγυήσεων.

Ο κ. Περδίκης σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε τι είπε ο κ. Τσαβούσογλου στην κ. Λουτ και αν είναι έτοιμη η Τουρκία να εγκαταλείψει τις εγγυήσεις».

Παράλληλα, κάλεσε την πολιτική ηγεσία να εγκαταλείψει δηλώσεις που θυμίζουν αρχαία ελληνική τραγωδία.

Αναφορικά με τα ενεργειακά, σημείωσε ότι με την εμπορική εκμετάλλευση του «Καλυψώ», αλλά και με την εμπλοκή μεγάλων εταιριών στην Κυπριακή ΑΟΖ, διασφαλίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στην Τουρκία.

Πόλυς Παλλήκαρος: "Nα μην τεθούν χρονοδιαγράμματα"

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη Π. Παλλήκαρος ανέφερε ότι το κίνημα Αλληλεγγύη έχει εκφράσει ακόμη μια φορά τη θέση να μην επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

«Αν γίνει αυτό, θα οδηγηθούμε σε μη βιώσιμη λύση», τόνισε. Παράλληλα, σημείωσε ότι «θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο να μην τεθούν χρονοδιαγράμματα».

Σε σχέση με τα ενεργειακά, ανέφερε ότι «έχουμε τύχει ενημέρωσης και η απόφαση είναι να δούμε τον Υπουργό Ενέργειας με τεχνοκράτες».

Χρίστος Χρίστου: "Λύσεις πέραν της ΔΔΟ"

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου σημείωσε ότι η αδιαλλαξία της Τουρκίας, που δεν άφησε περιθώρια να επιλυθεί το Κυπριακό, θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

«Η άποψη που μεταφέραμε είναι το εθνικό συμβούλιο να συζητήσει σοβαρά άλλες λύσεις, πέραν της ΔΔΟ», ανέφερε.

Για να προσθέσει ότι, από πλευράς του, το ΕΛΑΜ επανέφερε την πρότασή μας που εδράζεται στο ενιαίο κράτος.

Για τα ενεργειακά, σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστούν τα σχέδια της κυβέρνησης χωρίς καμία καθυστέρηση.

Πρόδρομος Προδρόμου: "Αναμένουμε"

Η θέση της δικής μας πλευράς είναι ότι θέλουμε και περιμένουμε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ να πάρει την πρωτοβουλία για να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση από εκεί όπου είχαμε φτάσει στο πλαίσιο των διαδικασιών των ΗΕ, που είναι γνωστές, δήλωσε σήμερα δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας πως για το Κυπριακό η διαδικασία είναι συμφωνημένη εδώ και χρόνια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη σημερινή συνεδρίαση των αρχηγών των πολιτικών δυνάμεων υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην οποία παρόντες ήταν και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, ο κ. Προδρόμου είπε πως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει αναθέσει στην Απεσταλμένη του Τζέιν Χολ Λουτ να καταγράψει τις θέσεις των πλευρών, απευθύνοντας συγκεκριμένα ερωτήματα.

"Δεν γίνεται συζήτηση για τη διαδικασία. Γίνεται συζήτηση κατά πόσον ο Γ.Γ. μπορεί, προσφέρονται οι συνθήκες και οι τοποθετήσεις των εμπλεκόμενων μερών για να επαναρχίσει τη διαπραγμάτευση", είπε ο Εκπρόσωπος.

Σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εκτενή ενημέρωση για τη συνάντηση που είχε με την Απεσταλμένη του Γ.Γ. κ. Λουτ, όσο και γενικότερα για τις εξελίξεις γύρω από το εθνικό θέμα κατά την τελευταία περίοδο.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη θέση της ε/κ πλευράς, όπως την κατέθεσε στην κ. Λουτ, δηλαδή την ετοιμότητα και τη θέληση της ε/κ πλευράς για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης από το σημείο όπου αυτή είχε διακοπεί στο Κραν Μοντάνα και με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες.

Ο κ. Προδρόμου είπε, επίσης, πως έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ενεργειακό πρόγραμμα, όπου τα πράγματα προχωρούν, και αναλυτική ενημέρωση από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη σχετικά με το αυξημένο ενδιαφέρον εταιρειών συνεργατών της Κυπριακής Δημοκρατίας για δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και για διαπραγματεύσεις με τους αδειοδοτημένους εταίρους μας και την επικείμενη αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη.

Ανέφερε, ακόμη, πως συμφωνήθηκε ότι, μετά τη γενική ενημέρωση, στο επόμενο διάστημα οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν μέσω εξειδικευμένων δικών τους εμπειρογνωμόνων να πάρουν στοιχεία και να έχουν πλήρη ενημέρωση από το Υπουργείο και τον κ. Λακκοτρύπη.

Keywords
διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, στην κ, ακελ, δηκο, εδεκ, ελαμ, οηε, κυπρος, λύση, σιγμα, συγκεκριμένο, νέα, ηπα, αοζ, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, ξανα, το θεμα, αβερωφ, αδεια, αφροδιτη, βημα, δημοκρατια, εμπορικη, ηγεσια, ηνωμενα εθνη, ηπα, θεμα, οηε, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, ωρα, ακελ, αλληλεγγυη, αρχαια, γινει, γινεται, δεδομενο, διαστημα, δηκο, δυνατοτητα, δηλωσεις, δικη, εγινε, εδεκ, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκμεταλλευση, ελαμ, εμειναν, ενημερωση, εξελιξη, επρεπε, ερντογαν, ζητα, ιδια, η δικη, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λύση, λογο, μηνυματα, νικο, ουσια, παμε, πρωι, ρολο, σαφης, σιγμα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, σχεδια, τουρκια, φορα, χριστος, ερωτησεις, ετοιμη, εθνικο, ιδιαιτερα, υπουργειο, μια φορα, στην κ, θεσεις, θετικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα