Οι συστάσεις Κογκρέσου για Κύπρο στο επίκεντρο Προεδρείου

Οι συστάσεις του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο δεν έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής ώστε να συνάδουν με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για την ΤΑ.

Αυτό τονίστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής Διάσκεψης του Προεδρείου του Κογκρέσου, με αφορμή τις εργασίες

του Προεδρείου που πραγματοποιούνται στην Κύπρο, στο πλαίσιο της κυπριακής Προεδρίας του ΣτΕ. Το νομοσχέδιο βρίσκεται ενώπιον Βουλής, η οποία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ενωσης Δήμων Αλέξη Γαλανό έχει και αυτή ευθύνη, μαζί με την Κυβέρνηση, στην ενσωμάτωση των συστάσεων.

Μιλώντας κατά τη σημερινή Διάσκεψη, η Πρόεδρος του Κογκρέσου Gudrum Mosler Tornstrom είπε πως κείμενο αναφοράς του ΣτΕ είναι ο Ευρωπαϊκός Χάρτης για την ΤΑ, ο οποίος έχει επικυρωθεί και από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. “Αυτό το κείμενο αναφοράς μας δίνει την ευχέρεια και τη δυνατότητα να έχουμε ένα δίκαιο και διαφανή έλεγχο στα κράτη μέλη μας, καθώς βλέπουμε τα άρθρα και ελέγχουμε το πώς αυτά υλοποιούνται. Εμείς δεν επιβάλλουμε, προτείνουμε και θέλουμε μέσω του Χάρτη να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη μας για τη βελτίωση της τοπικής δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου”, είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Γαλανός, αφού υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της διεξαγωγής στην Κύπρο των εργασιών του Κογκρέσου, είπε πως ενημέρωσε τους Ευρωπαίους, μέλη του Κογκρέσου, για την προσπάθεια μεταρρύθμισης της ΤΑ στην Κύπρο καθώς και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία για επανένωση της χώρας.

Σε σχέση με την ΤΑ, ο κ. Γαλανός είπε πως αναμένει και προσμένει τις συμβουλές και τις τεχνικές συστάσεις του ΣτΕ και σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν και επισκέψεις των εμπειρογνωμόνων του ΣτΕ για την παρακολούθηση της ενσωμάτωσης των συστάσεων αυτών στο νομοσχέδιο.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης χαιρέτισε την απόφαση του Προεδρείου του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών για να πραγματοποιηθεί η συνεδρία του στην Κύπρο, ενώ αναφέρθηκε και αυτός στις συστάσεις του Κογκρέσου για την Κύπρο. Όπως σημείωσε, αυτές οι εισηγήσεις θα πρέπει να ενσωματωθούν στην εγχώρια νομοθεσία για να συνάδει με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη της ΤΑ και να ικανοποιεί τις βασικές αρχές του.

“Στο πλαίσιο της προωθούμενης μεταρρύθμισης της ΤΑ θεωρούμε αυτονόητο και υποστηρίζουμε την ενσωμάτωση του στα νομοσχέδια που ήδη βρίσκονται στη Βουλή”, είπε.

Ο Πρόεδρος της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Προεδρείο του Κογκρέσου Σταύρος Γερολατσίτης, στη δική του παρέμβαση στη Διάσκεψη είπε πως χθες έγινε μια καλή προσπάθεια ενημέρωσης των συνέδρων με πολιτικά πρόσωπα και Υπουργούς και σήμερα μέσα από τις εργασίες θα δοθεί η δυνατότητα και στο ίδιο το Προεδρείο να δει με ποιο τρόπο θα χαράξει τα επόμενα βήματα του σε σχέση με τη λειτουργία του Κογκρέσου.

Όπως είπε, το ζητούμενο για την Κύπρο είναι το πώς συνεισφέρει το Προεδρείο στο να μπορέσει να αναπτυχθεί η ΤΑ στην Κύπρο. Σημείωσε πως η τελευταία έκθεση του Κογκρέσου σημειώνει αρκετές παρατηρήσεις και συστάσεις για την Κύπρο, με βάση τις οποίες επωμίζονται αρκετά και σημαντικά καθήκοντα για τις Τοπικές Αρχές, προσθέτοντας πως υπάρχει πολλής ακόμη δρόμος για να ικανοποιηθούν αυτές οι συστάσεις. Διαβεβαίωσε πως οι Τοπικές Αρχές έχουν τη θέληση να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη της ΤΑ στην Κύπρο.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εισηγήσεις του Κογκρέσου για την Κύπρο, ο κ. Γερολατσίτης είπε πως υπάρχει μια σειρά ζητημάτων, με τα πιο σοβαρά να εστιάζονται στη σύσταση προς την Κυβέρνηση όπως βρει τρόπους ούτως ώστε η ΤΑ να γίνει πιο ανεξάρτητη.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η οικονομική και κάθε άλλης μορφή απεξάρτηση της ΤΑ από το κεντρικό κράτος, ώστε να μην χρειάζεται η έγκριση της Κυβέρνησης για το οτιδήποτε. Πρόσθεσε πως όλα τα ζητήματα που αφορούν την καθημερινή δράση της ΤΑ στην Κύπρο, για το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του ΣτΕ είναι σημαντικά και περιλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη της ΤΑ. Επίσης, για το Κογκρέσο είναι ανεπίτρεπτη η πρόνοια του Νόμου, σύμφωνα με την οποία το κράτος μπορεί να καταργήσει εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Κογκρέσο ζητά επίσης να δίδεται η δυνατότητα στην ΤΑ να χειρίζεται από μόνη της τις χορηγίες που τις δίνονται και να μην είναι άμεσα εξαρτώμενες από το κεντρικό κράτος, κάτι που γίνεται σήμερα. Το πιο σημαντικό ζήτημα που καλείται η Κυβέρνηση να υιοθετήσει, είναι να εργαστεί μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χάρτη ΤΑ με συγκεκριμένα βήματα για να μπορεί η ίδια η δράση του κράτους να είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τον Χάρτη αυτό.

Ο κ. Γαλανός, λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο, είπε πως κατά τη σημερινή συζήτηση με την Πρόεδρο του Κογκρέσου για την εφαρμογή των εισηγήσεων, το συμπέρασμα ήταν πως δεν υπήρξε κάποια πρόοδος και συνεπώς η Ενωση Δήμων έχει προσκαλέσει το Κογκρέσο να επισκεφθεί την Κύπρο πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου για να δει αν εφαρμόζονται κάποιες εισηγήσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την οικονομική πλευρά της ενίσχυσης των Δήμων και την εφαρμογή κάποιων ευρωπαϊκών κανόνων.

Παράλληλα, της ανέφερε, όπως είπε, πως το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Βουλής και θα πρέπει και η Βουλή να εμπλακεί και να έχει ρόλο στην ενσωμάτωση των εισηγήσεων που έχουν γίνει από το Κογκρέσο.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Κογκρέσου Andreas Kiefer στη δική του σύντομη παρέμβαση στη Διάσκεψη είπε πως εκτός από την παροχή τεχνικής βοήθειας, το Κογκρέσο παρέχει και πολιτική βοήθεια. “Εμείς δεν μιλάμε μόνο για την αποκέντρωση αλλά για τη βελτίωση της ποιότητας της τοπικής δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα, με την έννοια ότι αυτό θα κάνει τους τοπικούς πολιτικούς υπόλογους στους πολίτες, υπεύθυνους και ικανούς”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα