Οι στιγμές που ξεχώρισαν στη Ν. Υόρκη και το μέλλον του Κυπριακού

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανήκει στο παρελθόν και πλέον οι όποιες εξελίξεις σ’ ότι αφορά την διαδικασία των συνομιλιών βρίσκονται στα χέρια του Γ.Γ του ΟΗΕ.

Κατά την διάρκεια παραμονής της κυπριακής αποστολής στη Νέα Υόρκη ξεχώρισαν μερικές στιγμές, ενδεικτικές του πολιτικού κλίματος και των προθέσεων των εμπλεκόμενων μερών επί του Κυπριακού.

Η πρώτη χαρακτηριστική

στιγμή ήταν ο δημόσιος διάλογος μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Μεβλουτ Τσαβούσολου στους διαδρόμους του ΟΗΕ.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, ενεργώντας μέσα σ' αυτό που ονομάζεται Δημόσια Διπλωματία, επεχείρησε να καταστήσει σαφές προς τον Τούρκο ομόλογό του και ενώπιον του Τύπου ότι η Ε/κ πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη συμφωνημένη βάση λύσης, δηλαδή, την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Η «Διζωνική» Ε/κ χείρα, έμεινε απλωμένη χωρίς ανταπόκριση από Τουρκικής πλευράς, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μην δείχνει πρόθυμος να προδεσμευτεί κατ' ουδένα τρόπο στην ΔΔΟ. Παράλληλα, επεχείρησε για άλλη μια φορά να βάλει στο κάδρο τον Νίκο Αναστασιάδη, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς περί αποδοχής του να συζητήσει συνομοσπονδία ή δυο κράτη.

Η δεύτερη αξιοσημείωτη στιγμή στην Νέα Υόρκη ήταν η ομιλία του Νίκου Αναστασιάδη στην Γενική Συνέλευση. Ομιλία, για την οποία το ίδιο το Προεδρικό, πριν από την Γ.Σ του ΟΗΕ δημιούργησε «κλίμα» προσδοκίας αναφορικά με τα μηνύματα που θα έστελνε. Ανάμεσα στα πολλά, ξεχώρισαν η ρητή αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά από δυο χρόνια, στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία αλλά και οι απαντήσεις του, εν είδει ρητορικών ερωτημάτων, προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν και τα όσα υποστήριξε από το ίδιο βήμα δυο ημέρες πριν. Ιδιαίτερης μνείας αξίζει και η αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η τουρκική διπλωματία των κανονιοφόρων.  

Οι αναφορές του Τούρκου Προέδρου από το βήμα της Γ.Σ του ΟΗΕ στο Κυπριακό και τα ζητήματα των υδογραναθράκων μπορούν επίσης να αξιολογηθούν ως μιας τέτοια σημαντική στιγμή. Ο Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος προς τη διεθνή κοινότητα, ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να αποδεχτεί την Ε/κ θέση για «μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις» και ότι θα συνεχίσει να προστατεύει (σ.σ. με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται) τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Η έκδοση παράτυπης NAVTEX εντός του θαλάσσιου τεμαχίου 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), είναι ενδεικτική ως προς τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Άγκυρας. Παράλληλα, το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ με κατεύθυνση το Φατίχ. Εξάλλου ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει προ ημερών ότι «στις επόμενες μέρες το Γιαβούζ θα ξεκινήσει την γεώτρησή του στο νέο σημείο». Συνεπώς, γίνεται ξεκάθαρο ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων όχι μόνο δεν τερματίζεται αλλά ενισχύεται και ενδυναμώνεται. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι τουρκικοί σχεδιασμοί συνεχίζονται ακάθεκτοι και σ' ό,τι αφορά το Βαρώσι, με το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους να δημοσιοποιεί απόφαση κατασκευής εργατικών κατοικιών εντός της περίκλειστης πόλης. Από την πλευρά της, η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου στις ΗΠΑ, Ανδρέα Μαυρογιάννη, κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας για εποικισμό της Αμμοχώστου.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, το κλίμα ανάμεσα σε Αναστασιάδη και Ακιντζί είναι τεταμένο, με φόντο τους Όρους Αναφοράς κι αν αυτοί τελικά συμφωνήθηκαν ή όχι στις 9 Αυγούστου. Η μπάλα προφανώς και είναι στα χέρια του Γ.Γ του ΟΗΕ, ωστόσο το μέλλον της διαδικασίας παραμένει άγνωστο. Κληθείς ο εκπρόσωπος του Γ.Γ του ΟΗΕ να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες περί σύγκλησης τριμερούς ή πενταμερούς για το Κυπριακό, δήλωσε πως «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι αυτή την στιγμή».  

Keywords
Τυχαία Θέματα