Οι σχέσεις με τη Ρωσία, το ΗΒ και η πανδημία στην ατζέντα της Συνόδου

Οι σχέσεις με τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, αλλά και η πανδημία και το κλίμα θα αποτελέσουν τα θέματα της ατζέντας των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συνέρχονται το βράδυ της Δευτέρας και το πρωί της Τρίτης (24 και 25 του μήνα) στις Βρυξέλλες, με φυσική παρουσία για ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με την επίσημη επιστολή πρόσκλησης που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος Σάρλ Μισέλ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή, το δείπνο της Δευτέρας το βράδυ θα αφιερωθεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και όπως συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τον Μάρτιο, οι 27 θα πραγματοποιήσουν μια στρατηγική συζήτηση για τη Ρωσία.

"Τα παράνομα και προκλητικά βήματα της Ρωσίας συνεχίστηκαν τόσο στα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και πέραν αυτής, πιο πρόσφατα με τη λεγόμενη λίστα `μη φιλικών κρατών`. Μια μεταξύ μας συζήτηση στο μέλλον θα μπορούσε να πλαισιωθεί χρήσιμα από μια έκθεση του Υπάτου Εκπροσώπου και της Κομισιόν, σύμφωνα με τις πέντε κατευθυντήριες αρχές για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας", προτείνει ο Πρόεδρος στην επιστολή του.

Ακολούθως οι 27 θα εξετάσουν επίσης τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ την 1η Μαΐου 2021. "Αυτή η συμφωνία, καθώς και η συμφωνία αποχώρησης και τα πρωτόκολλά της, θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως και αποτελεσματικά, προς το συμφέρον μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης και στενής συνεργασίας. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σέβεται την αρχή της μη διάκρισης μεταξύ των κρατών μελών", αναφέρει ο Πρόεδρος.

"Όσον αφορά άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα εξετάσουμε εν συντομία την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις προετοιμασίες για την επικείμενη θεσμική διάσκεψη κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στα μέσα Ιουνίου", σημειώνει.

Η συζήτησή την Τρίτη θα περιστραφεί γύρω από τα πιεστικά θέματα του COVID και του κλίματος.

Σε ό,τι αφορά τον COVID-19, "μπαίνουμε σε μια νέα φάση καθώς ο ρυθμός των εμβολιασμών αυξάνεται σε ολόκληρη την ΕΕ και επιδιώκουμε να προετοιμαστούμε για ένα νέο άνοιγμα πριν από το καλοκαίρι", αναφέρει Πρόεδρος.

"Η πρόσφατη συμφωνία για τα Ψηφιακά Πιστοποιητικά COVID είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα. Πρέπει να συνεχίσουμε τη συντονισμένη προσέγγισή μας για να διευκολύνουμε την ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρη την ΕΕ. Ωστόσο, είναι υψίστης σημασίας να διατηρήσουμε την επαγρύπνησή μας σχετικά με τις νέες παραλλαγές και ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση ανάλογα με τις ανάγκες", προειδοποιεί.

"Πρέπει επίσης να συζητήσουμε τη διεθνή αλληλεγγύη στην καταπολέμηση της πανδημίας. Ως κορυφαία παραγωγός εμβολίων, εξαγωγέας και συνεισφέρουσα στον COVAX, η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών. Πρέπει τώρα να εξετάσουμε πώς, και σε ποιο βαθμό, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταλλαγή εμβολίων με τον υπόλοιπο κόσμο", σημειώνει ο κ. Μισέλ.

Υπενθυμίζει δε ότι "το Δεκέμβριο του 2020, συμφωνήσαμε να αυξήσουμε τη φιλοδοξία μας για το κλίμα για το 2030. Με την ευκαιρία αυτή, συμφωνήσαμε επίσης να επανέλθουμε για άλλη μια φορά στο ζήτημα πριν από την πρόταση του πακέτου Fit ‑ For-55 της Κομισιόν. Αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία για όλους να δηλώσουν τις βασικές τους προτεραιότητες και ανησυχίες υπό αυτή την άποψη", αναφέρει.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. της Δευτέρας 24 Μαΐου με τη συνήθη ανταλλαγή με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα συνεχίσει την Τρίτη το πρωί στις 9:30 π.μ. τοπική ώρα.

Διαβάστε επίσης: Μπλίνκεν -Τσαβούσογλου: Συζήτησαν τη σημασία συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας

Keywords
Τυχαία Θέματα