Οι πολίτες τοποθετούνται για το φλέγον ζήτημα των ΜΕΔ

Επτά στους δέκα πολίτες υποστηρίζουν την ίδρυση κρατικού φορέα διαχείρισης δανείων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση του IMR/Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που δημοσιεύει η «Σημερινή της Κυριακής», το 35% δηλώνουν σίγουρα υπέρ και το 39% μάλλον υπέρ της ίδρυσης φορέα, ενώ εναντίον τάσσεται το 16%.

Ποσοστό 10% δεν τοποθετήθηκαν στην ερώτηση.

Η συντριπτική πλειοψηφία εκλαμβάνουν τα ΜΕΔ ως κίνδυνο για την κυπριακή οικονομία.

Συγκεκριμένα, ποσοστό 57% τα θεωρούν

πολύ σοβαρό πρόβλημα και 38% αρκετά σοβαρό.

Μόλις το 5% των Κυπρίων θεωρούν ότι τα ΜΕΔ είναι λίγο ή καθόλου σοβαρό πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, διάχυτη είναι η εντύπωση πως το πρόβλημα των ΜΕΔ δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο.

Χαρακτηριστικό είναι το εύρημα πως μόλις τρεις στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι θα επιλυθεί εντός της τρέχουσας πενταετίας.

Αντιθέτως, ποσοστό 63% πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες που δρομολογούνται.

Το 49% των ερωτηθέντων δηλώνουν δανειζόμενοι.

Εξ αυτών, το 46% αντιμετώπισαν τα τελευταία πέντε χρόνια πρόβλημα αποπληρωμής.

Τρεις στους τέσσερεις των δανειοληπτών του δείγματος, έχουν αξιοποιήσει την επιλογή της αναδιάρθρωσης, ενώ 8% δηλώνουν πως αιτήθηκαν αναδιάρθρωση αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Λίγοι περισσότεροι από τους μισούς πολίτες που έχουν προβεί σε αναδιάρθρωση του δανείου τους παρουσιάζονται δυσαρεστημένοι από αυτήν, με μόλις το 17% να είναι πολύ ικανοποιημένοι.

Ανησυχητικό το εύρημα της δημοσκόπησης, ότι το 33%, ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση, δηλώνουν ότι συνεχίζουν να μην μπορούν να πληρώσουν τη δόση τους, δηλαδή το δάνειό τους στην επιστρέφει στην κατηγορία των ΜΕΔ.

Οι πλείστοι, πάντως, θεωρούν ότι η περιουσία τους δεν κινδυνεύει από εκποίηση, με το 9% να αναμένουν ότι σίγουρα θα κινδυνεύσει και το 23% να ανησυχούν πως ίσως θα κινδυνεύσει.

Έξι στους δέκα Κύπριους εμφανίζονται σήμερα μετανιωμένοι για το δάνειο που εξασφάλισαν στο παρελθόν.

Το 40% δηλώνουν πως, με γνώμονα τα σημερινά τους οικονομικά δεδομένα, σίγουρα δεν θα προχωρούσαν στη σύναψη του δανείου, ενώ ακόμη 22% αναφέρουν πως μάλλον δεν θα το έκαναν.

Η δημοσκόπηση του του IMR/Πανεπιστημίου Λευκωσίας πραγματοποιήθηκε, τον Μάρτιο, παγκύπρια, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, με τη συμμετοχή 500 ατόμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα